Eee, nieostrosc moze wynikac z faktu, ze akurat liscie sie ruszyly - jakby sie czepiac.Zamieszczone przez Tomasz Golinski
Mysle, ze kupie szara HOYA, czy bedzie to grzechem?![]()
Eee, nieostrosc moze wynikac z faktu, ze akurat liscie sie ruszyly - jakby sie czepiac.Zamieszczone przez Tomasz Golinski
Mysle, ze kupie szara HOYA, czy bedzie to grzechem?![]()
Bo chce wiedziec dokladnie, jakie sa miedzy nimi roznice i co trace lub co zyskam.Zamieszczone przez mmsza
Wiem, ze kazdy z Was napisze tutaj - najdrozszy, bo najlepszy, ale nie kazdego na to stac, wtedy szuka sie kompromisu.
Ja tak wlasnie robie, stad moje pytanie...
Dzieki za info!Zamieszczone przez Tomasz Golinski
Witam i mam pytane co sadzicie o filtrach Marumi.Chodzi mi o czywiscie o filtry polaryzacyjne.Czy ktos z Was uzywa a jezeli tak to jakich?Pozdrawiam Slonka
Chciałbym włączyć sie do dyskusji. Zgadzam się co do utraty jakości, jest jednak jedno ale: mianowicie często utrata jakości jest na tyle pomijalna, że nie warto zawracać sobie nią głowy (posiadam filtr polaryzacyjny Matin 77mm) za to różnica w cenie jest często kolosalna 110zł- 600zł. Oczywiście taki filtr za 400-500zł jest lepszy, ale może nie być wart swoich pieniędzy. Najczęściej jest jednak tak, że filtry tańszych firm po prostu słabiej polaryzują co ma znaczenie szczególnie gdy chodzi nam o "gaszenie" odblasków. Pozdrawiam :-)
To forum jest beznadziejne
Tomku moge prosić o mały teścik? Jedna fotka z, druga bez filtru... ot tyleZamieszczone przez Tomasz Golinski
![]()
i wlasnie po tym, co tu przeczytalem, zakupie sobie filtr UV HMC Super 58mm w chyba dosc przystepnej cenie 105 plnow![]()
marumi podobno porównywalne z hoyą, b&w półka wyżej
Marumi optycznie jest OK i od Hoyi nie gorsze,jednak ma jeden powazny mankament-niewyobrazalnie latwo sie rysuje.Dlatego tej firmy ddecydowanie nie polecam.