Witam,
Zrobiłem video porównujące CPL B+W XS Pro nan z Marumi. dziwna sprawa ale najdroższy B+W to po prostu kawał krzywego szkła z jakąś powyginaną folią w środku. Czekam na wyjaśnienia z B+W. czy ktoś z was ma taki filtr i moze sprawdzić czy ten efekt się powtarza?
https://www.youtube.com/watch?v=TAGtbFzwZWg
Ostatnio edytowane przez Merde ; 17-08-2014 o 13:33
Złom to raczej nie. Natomiast nie musiałeś sam robić testów, żeby potwierdzić to co wiadomo od dawna - ze marumi ma lepsze cpl od bewu.
Tylko po co piszesz o tym 2 razy. Zakladasz watek, brak odzewu to piszesz jeszcze raz w innym miejscu. W taki sposob robi sie balagan.
Marumi lepsze ale B+W to legenda - i chyba już tylko legenda. No ale żeby był AŻ TAK badziewny?? Może jakiś egzemplarz mi się trafił. Obejrzyjcie swoje filtry czy tak nie macie?
W ogóle to wymieniłem go w sklepie za dopłata ze slima, z którego wiecznie spada kapselek co grozi porysowaniem w torbie. Myślałem że będzie high end a tu nie dość że nie przeciętny ale jak najgorszy chińczyk. Proszę mi wybaczyć moją frustrację![]()
z BW mam kilka UV-ek, nakrecane polowkowe i ND 106. zlego slowa nie powiem o jakosci, bo sa to bardzo solidnie wykonane filtry.
Marumi jest mechanicznie mniej wypasione, ale to sie tez przeklada na duzo lepsza cene.
optycznie nie mam do zadnych z tych filtrow zastrzezen.
właśnie odkryłem ze w moim bw lata szkiełko....
sam filtr jest grzechotka po nakręceniu na obiektyw szkło ma luz...o co kaman???
Mam taki sam filtr kalibru 77mm. Nie widzę takiej mnogości drobnych "rysek" ale widać tam wyraźnie w odbitym świetle nierówności, podwójne odbicia itp.
Ameryki nie odkryłeś, o tym mówi od dawna Schneider i powtarza multum innych:
"It is a known cosmetic side effect (artifact) of the high performance polarizing foils that Schneider/B+W uses in its True-Pols to produce a "ripple reflection" to the human eye when viewing high intensity reflected light that "bounces" off the actual polarizing foil. This is simply a "reflected artifact" and is not transmitted through the lens.
Wynika to z technologii tych folii - światło odbija się of warstwy folii, nie żadnego krzywego szkła.W świetle przechodzącym nic nie zobaczysz, ale jeśli chcesz mieć równiejsze odbicia, to zrezygnuj z CPL marki B+W.
![]()
I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.