Strona 141 z 148 PierwszyPierwszy ... 4191131139140141142143 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 401 do 1 410 z 1480

Wątek: Filtry polaryzacyjne

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

Domyślnie Odp: Filtry polaryzacyjne

Witam,

Zrobiłem video porównujące CPL B+W XS Pro nan z Marumi. dziwna sprawa ale najdroższy B+W to po prostu kawał krzywego szkła z jakąś powyginaną folią w środku. Czekam na wyjaśnienia z B+W. czy ktoś z was ma taki filtr i moze sprawdzić czy ten efekt się powtarza?

https://www.youtube.com/watch?v=TAGtbFzwZWg
    Ostatnio edytowane przez Merde ; 17-08-2014 o 13:33

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Złom to raczej nie. Natomiast nie musiałeś sam robić testów, żeby potwierdzić to co wiadomo od dawna - ze marumi ma lepsze cpl od bewu.

Pełne uzależnienie Awatar xxkomarxx
    Miasto
    Rzeszów, Tarnobrzeg, Sandomierz

Tylko po co piszesz o tym 2 razy. Zakladasz watek, brak odzewu to piszesz jeszcze raz w innym miejscu. W taki sposob robi sie balagan.

Marumi lepsze ale B+W to legenda - i chyba już tylko legenda. No ale żeby był AŻ TAK badziewny?? Może jakiś egzemplarz mi się trafił. Obejrzyjcie swoje filtry czy tak nie macie?
    W ogóle to wymieniłem go w sklepie za dopłata ze slima, z którego wiecznie spada kapselek co grozi porysowaniem w torbie. Myślałem że będzie high end a tu nie dość że nie przeciętny ale jak najgorszy chińczyk. Proszę mi wybaczyć moją frustrację

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

z BW mam kilka UV-ek, nakrecane polowkowe i ND 106. zlego slowa nie powiem o jakosci, bo sa to bardzo solidnie wykonane filtry.

Marumi jest mechanicznie mniej wypasione, ale to sie tez przeklada na duzo lepsza cene.

optycznie nie mam do zadnych z tych filtrow zastrzezen.
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

właśnie odkryłem ze w moim bw lata szkiełko....
    sam filtr jest grzechotka po nakręceniu na obiektyw szkło ma luz...o co kaman???

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Sochaczew

Cytat Zamieszczone przez becekpl Zobacz posta
    właśnie odkryłem ze w moim bw lata szkiełko....
    sam filtr jest grzechotka po nakręceniu na obiektyw szkło ma luz...o co kaman???
    Mam to samo w bw. Co jakiś czas luzuje się pierścień dociskający szkło filtra. Dokręcam i do następnego razu jest ok

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Cytat Zamieszczone przez piotr99 Zobacz posta
    Witam,

Zrobiłem video porównujące CPL B+W XS Pro nan z Marumi. dziwna sprawa ale najdroższy B+W to po prostu kawał krzywego szkła z jakąś powyginaną folią w środku. Czekam na wyjaśnienia z B+W. czy ktoś z was ma taki filtr i moze sprawdzić czy ten efekt się powtarza?

https://www.youtube.com/watch?v=TAGtbFzwZWg
    Mam taki sam filtr kalibru 77mm. Nie widzę takiej mnogości drobnych "rysek" ale widać tam wyraźnie w odbitym świetle nierówności, podwójne odbicia itp.

Ameryki nie odkryłeś, o tym mówi od dawna Schneider i powtarza multum innych:

"It is a known cosmetic side effect (artifact) of the high performance polarizing foils that Schneider/B+W uses in its True-Pols to produce a "ripple reflection" to the human eye when viewing high intensity reflected light that "bounces" off the actual polarizing foil. This is simply a "reflected artifact" and is not transmitted through the lens.

Wynika to z technologii tych folii - światło odbija się of warstwy folii, nie żadnego krzywego szkła. W świetle przechodzącym nic nie zobaczysz, ale jeśli chcesz mieć równiejsze odbicia, to zrezygnuj z CPL marki B+W.
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Mam taki sam filtr kalibru 77mm. Nie widzę takiej mnogości drobnych "rysek" ale widać tam wyraźnie w odbitym świetle nierówności, podwójne odbicia itp.

Ameryki nie odkryłeś, o tym mówi od dawna Schneider i powtarza multum innych:

"It is a known cosmetic side effect (artifact) of the high performance polarizing foils that Schneider/B+W uses in its True-Pols to produce a "ripple reflection" to the human eye when viewing high intensity reflected light that "bounces" off the actual polarizing foil. This is simply a "reflected artifact" and is not transmitted through the lens.

Wynika to z technologii tych folii - światło odbija się of warstwy folii, nie żadnego krzywego szkła. W świetle przechodzącym nic nie zobaczysz, ale jeśli chcesz mieć równiejsze odbicia, to zrezygnuj z CPL marki B+W.
    Dzięki Panie Kolego, podobnie mi odpisał Schneider. Z drugiej strony jak się zabijają o warstwy antyodblaskowe a wsadzają folię odblaskową w środek to też nie wiem co o tym sądzić.

Strona 141 z 148 PierwszyPierwszy ... 4191131139140141142143 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów