Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1480

Wątek: Filtry polaryzacyjne

Mieszany widok

Coś już napisał
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie Odp: Filtry polaryzacyjne

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    z autopsji: Marumi Super DHG nie winietuje na 24-105. na FF mam na mysli.

nie zeby to byl jakis ogromny dylemat przy tym szkle, bo jego rogi przy 24mm ssa tak sakramencko, ze nawet winietowanie od polara tu nie zepsuje sprawy
    Dziekuję Akustyk, tak też zrobię. Choć myślę o Marumi DHG (bez super). Mam nadzieje, że ma taką samą grubość jako Slim.
    7D MkII, C15-85, C 400 L 5.6, C35 IS 2.0 + statywy, plecaki i inne badziewie

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie Odp: Filtry polaryzacyjne

Cytat Zamieszczone przez dapp Zobacz posta
    Dziekuję Akustyk, tak też zrobię. Choć myślę o Marumi DHG (bez super). Mam nadzieje, że ma taką samą grubość jako Slim.
    grubosc taka sama, ale zwykle DHG (tez mam) duzo bardziej sie brudzi niz Super DHG i znacznie gorzej czysci. moje filtry maja jakos po 3-4 lata i Super DHG jest
    w stanie wzorowym, a DHG bardzo wyraznie upaprany...

nie wiem jaka jest roznica w cenie, ale przemyslalbym, czy nie dolozyc.

z innej beczki - na wymiane tego zapaskudzonego DHG zanabylem ostatnio Hoye HD. filtr jest o tyle ciekawy, ze kradnie znacznie mniej swiatla niz klasyczne
    polary i w porownaniu z Marumi tez dokladniej tlumi skladowe bliskie ultrafioletu (niebieski/fioletowy). daje to nieco inne barwy niz polary Marumi (przy zachodzacym
    niebie Hoya produkuje bardziej "mialkie" kolory niz Marumi), ale jesli filtr ma byc uzywany w dzien i przy foceniu z reki - to jest zysk praktycznie 2/3 do 1 EV na
    czasach ekspozycji. przy czym efekt polaryzacji jest taki sam, nie ma ze slabiej tlumi.

filtr co prawda jeszcze drozszy niz Marumi Super DHG, ale to dodatkowe swiatlo moze byc spora zaleta, wiec dopisuje ta propozycje, dla "ulatwienia" wyboru

z tym ze, jesli ma po prostu byc przyzwoity, niedrogi filtr, to Marumi DHG z powodzeniem moge polecic...
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 07-03-2013 o 12:11
    www albo tez flickr

Uprawnienia umieszczania postów