Strona 133 z 137 PierwszyPierwszy ... 3383123131132133134135 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 321 do 1 330 z 1480

Wątek: Filtry polaryzacyjne

Mieszany widok

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie Odp: Filtry polaryzacyjne

Cytat Zamieszczone przez BartasPL Zobacz posta
    No i jeszcze jedna kwestia przy UWA gradient nieba widoczny na szerokich kątach jest bardzo trudny do wyrównania przy obróbce i czasem lepiej jest użyć szarej połówki.
    to jest to nieszczesne uproszczenie, ze "polar to filtr do przyciemniania nieba", ktore utarlo sie w powszechnej swiadomosci a niestety zdecydowanie nie jest prawidlowe. niebo sobie mozna latwo w postprocesie "sciemnic" jak ktos bardzo musi

w krajobrazie polar to filtr owszem, rowniez do zwiekszania kontrastu miedzy niebem a chmurami - ale przede wszystkim do obnizania kontrastu powierzchni naziemnych, tych ponizej nieba. i ten efekt jest potrzebny rowniez przy szklach szerokokatnych. w takiej sytuacji nierowne przyciemnienie nieba jest po prostu uboczna ofiara filtracji.

ten efekt zmniejszenia kontrastu akurat nie jest do podrobienia przez filtry polowkowe i nie wolno myslec o nich jako alternatywie do polarow. to jest zupelnie inna para kaloszy
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 13-01-2016 o 09:41
    www albo tez flickr

Hejka. Jestem zainteresowany używaniem polara na 12mm na aps. Wiadomo, że w takich okolicznościach na niebie polaryzacja nie pokrywa całego pola widzenia obiektywu. Robi się swoisty ząbek .
    Czy ktoś zauważył, aby jakiś polar sprawdzał się w tym lepiej?

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez krzysiekA2 Zobacz posta
    Czy ktoś zauważył, aby jakiś polar sprawdzał się w tym lepiej?
    taki, ktory ma zerowa skutecznosc polaryzacji

tak serio... jest to pytanie z gatunku: czy ktos znalazl psa, ktory kiedys nie jest glodny?
    gdzie z praw fizyki wynika, ze jak ma cztery lapy i wiszace uszy, to zawsze jest glodne.
    www albo tez flickr

A teraz poproszę kulturalnie wytlumaczyć co wspólnego ma kąt opadania psich uszu do polaryzacji....poważnie. Zamiast się wyzłaszczać może lepiej wytlumaczyć? Widziałem mnóstwo fotek z "uwa" z polarem i równym niebem. Wyszedłem z założenia, że nie mam szans wszystkiego wiedzieć więc może jest w tych fotach coś poza korekcją w obróbce. Rozumiesz skąd mój sceptycyzm? Nie pozjadałem wzystkich rozumów i przyjmuję do wiadomości, że mam się jeszcze czego uczyć. Jeśli nie masz cierpliwości odpisywać to po co na forum zaglądać? A teraz poproszę kuksańca za trolling.

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

może trochę sarkastycznie odpisał, ale to co najważniejsze jest w poście zawarte.
    Fizyki nie oszukasz i tyle. Tak jak napisałeś, będzie z każdym filtrem polaryzacyjnym
    SONY

Szukam filtra polaryzacyjnego o średnicy 95mm do tamrona 150-600G2. Ktoś może używa taki obiektyw i poleci coś dobrego ? Zastanawiam się nad Haidą lub IRIX

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Dzięki.
    Miłego dnia
    moja www

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

W 2020r. jaki niedrogi filtr CPL warto kupić? Będzie zapięty do 17-40L na wakacjach.

Są np. hoya za ok. 130 i marumi DHG za 190zł. Jest tez Haida pro II za 129zł. Jest sens w ogóle brać jakieś noname-y?
    Miłego dnia
    moja www

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez jinks Zobacz posta
    W 2020r. jaki niedrogi filtr CPL warto kupić? Będzie zapięty do 17-40L na wakacjach.

Są np. hoya za ok. 130 i marumi DHG za 190zł. Jest tez Haida pro II za 129zł. Jest sens w ogóle brać jakieś noname-y?
    Używam na tym szkle Hoya Fusion Antistatic-nie mam zastrzeżeń...

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Cytat Zamieszczone przez jinks Zobacz posta
    Niezależnie od marki powinien to być filtr w obudowie slim ze względu na szeroki kąt obiektywu.
    Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
    Ja
    Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
    Konfucjusz

Strona 133 z 137 PierwszyPierwszy ... 3383123131132133134135 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów