odradzam hoya pro 1 -masakra w czyszczeniu.
odradzam hoya pro 1 -masakra w czyszczeniu.
50D, C28/1.8, C50/1.8, C85/1.8,C24-105, C70-200/4 IS
czy te z napisem "Hoya Pro1 D" to są z pudełka z napisem WIDE BAND, oznaczało by to szerszy zakres, ciekawe jaki to ma wpływ na wykonanie zdjęcia
Canon EOS 60D; C15-85mm f/3.5-5.6 EF-S IS USM; C50mm f/1.8 II; C55-250 f/4-f/5.6 IS; Speedlite 430EX II; Powershot SX1 IS; Nova 180 AW; Versapack 200 AW
Witam,
czy testował ktoś filtry Haida ? Interesuje mnie jak sprawuje się filtr polaryzacyjny. Jedyny test jaki znalazłem to test filtra IR http://greggalang.multiply.com/journ...R_Filter_Test_
Osobiście mam w domu ND3.0
Witajcie, zastanawiam się który filtr polaryzacyjny wybrać na szkło Canon L 24-105 f4. Waham się pomiędzy HOYA HMC Super PRO1 77mm a B&W Circ Pol S03 MRC Slim. Z tego, co przeczytałem na forum, to nieco lepsze są filtry B&W (na pewno łatwiej się je czyści), ale czy rzeczywiście warto dołożyć tych 70 PLN? Który z nich byście doradzili? A może polecacie jakiś inny? Budżet na zakup takiego cacka to 500 PLN
![]()
Proponuję zakup : np. tu : http://www.fotorimex.pl/product.php/..._dhg_super.htm i wierz mi nie będzie różnicy do B+W czy heliopan a 200 zł zostaje w kieszeni :-D
Janusz cenię sobie Twoją opinię i dokładnie tak samo myślałem, do czasu kiedy nie pojawił się test filtrów UV : http://optyczne.pl/7.4-Inne_testy-Te...sumowanie.html, po tym teście na próbę kupiłem filtr marumi DHG Super i przeprowadziłem również swoje testy porównując z heliopanem i B+W i wierz mi nie widziałem żadnej różnicy.
mam mieszame odczucia. do B+W mam uraz podobny do Apple'a - mnostwo bicia piany na temat bog wie jakiej zajefajnosci i napompowana nieludzko cena. a filtr... taki sam kawal szybki jak kazdy inny...
ale zeby nie byc goloslownym... przestrzelalem sobie kiedys cala serie filtrow na 24-105 i na 300/4 (wersji nonIS) w 12Mpix cropie. zaleznosc jest oczywiscie taka, ze im dluzsza rurka tym bardziej podatna na kiepski filtr...
efekt... przy 300mm kazdy szklany filtr jaki mialem jest OK pod wzgledem rozdzielczosci - wlacznie z optyczna kupa pokroju Tiffena czy najprostszych, pojedynczo powlekanych Marumi. tzn. nie widze na powiekszeniu 1:1 wyraznej roznicy wzgledem golego lensa. moze sie ja w jakims pomiarze stwierdzi, ale na zywca jej nie widze.
roznice widac przy filtrach typu Fader (bylo nie bylo 2 polary) i zywicznych polowkach. te de facto juz przy 105mm daja spadek, przy czym pojedyncze zywiczne (na pewno polowkowe, bo pelny ND jest lagodniejszy dla jakosci) mozna jeszcze uzywac - gorzej niz to co robi 17-40 w rogach przeciez i tak nie bedzie, a i takie zdjecia sie drukuje
inna kwestia jest: 1) kontrast 2) jednorodnosc filtra 3) oddanie kolorow
spadek kontrastu to jest IMHO problem ciezki do oceny, bo rowniez zalezny od lensa. tak jak 24-105 potrafi "zaszalec" pod swiatlo, tak rzadko ktory filtr napaskudzi(laskawie pomijam moje eksperymenty z Tokinami) a przy nocnych zdjeciach z reguly filtry zdejmuje. wiec koniec koncow temat mnie zanadto nie boli. moze kiedys z nudow przestrzelam kilka filtrow w trudnych warunkach...
natomiast jesli chodzi o jednorodnosc - to jest fajny test do zrobienia samemu: sfocic sobie jakis poszatkowany wzor poza GO lensem golym i z filtrem. na 300/4 widzialem zauwazalna roznice miedzy golym szklem a UV-kami Marumi (DHG i WPC) albo Hoyi HMC, przy czym Marumi psulo mniej (WPC) a Hoya okrutnie. BW na fi77 nie mam, wiec nie porownalem bezposrednio. mam na fi67, sobie z nudow kiedys zrobie takie porownanie na 70-300.
temat oddania kolorow jest dosc niewdzieczny, bo to sie srednio porownuje, a jeszcze trudniej kogos przekonuje skoro "no bo on nie widzi roznicy". ja widze roznice miedzy UV-kami Marumi, Hoyi czy BW, przy czym w tym porownaniu akurat Hoya mi sie najbardziej podoba (tnie najmniej w okolicach UV), Marumi nieco mniej, a B+W (MRC) najmniej, bo zauwazalnie zazolca. nie jest to wielki problem, ale jakbym mial swobodny wybor, wolalbym transmisje Hoyi.
krotko podsumowujac przydlugi wywod... dla ogromnej wiekszosci amatorow i pasjonatow, zwlaszcza tej nie focacej dlugimi bialymi rurkami, nie ma roznicy miedzy Marumi a B+W - poza ww. cena. do 70-200 czy 70-300 IMHO mozna spokojnie brac ktorykolwiek z tych lepszych, powlekanych filtrow (Marumi Super DHG, Hoye Pro czy B+W MRC) bo tez spokojnie spelnia swoja role filtra ochronnego nie paskudzac fot.
a do bardzo dlugich rurek... to juz niech kazdy sobie sam odpowie...
Jaki filtr polecili byście do obiektywu C 100mm macro usm is l?
Miałem Marumi WPC 49 mm, masakra, jakość zdjęć nie była najgorsza, ale wyczyszczenie tego filtra to była prawdziwa masakra. Mazało się wszystko co się dało, próbowałem kilku srodków do czyszczenia optyki. Teraz mam B+W i czyszczenie też potrafi dokukuczyc, mniej niż z marumi, ale zawsze.
Polary chyba tak mają, kieyś miałem filtr Hama i bardzo podobnie się go czyścilo.