Strona 125 z 148 PierwszyPierwszy ... 2575115123124125126127135 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 241 do 1 250 z 1480

Wątek: Filtry polaryzacyjne

Bywalec Awatar CFR
    Miasto
    lazurowe wybrzeze

Domyślnie

Dopisuje sie ze swoja Hoya PRO1 DF, ktora czysci sie latwo. Wystarczy przejechac specjalna sciereczka i jest ok.

Bywalec Awatar fancik
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

Witam
    mam zamiar kupić sobie jakiś dobry ale w sensownej cenie ( do 200 zł) filtr polaryzacyjny ,a wybór jest spory .
    Znalazłem coś takiego jako nowość...
    http://allegro.pl/filtr-polaryzacyjn...639628504.html
    Te UV mnie nie interesuje ale jak jest to też dobrze.
    Zainteresowało mnie to lepsze światełko jakie przepuszcza ,ciekawe ile w tym prawdy i czy nie osłabia efektu polaryzacji.
    Do tej pory miałem tylko jeden filtr tej firmy i byłem zadowolony ale to było dawno .
    Może ktoś macał taki filtr dwa w jednym i może coś od siebie napisać albo ma jakąś alternatywę i ją poleci ...
    pozdrawiam Wojtek
    Ostatnio edytowane przez fancik ; 05-06-2011 o 15:20
    Myśl i oceniaj sprawiedliwie....
    Canon 50 D/ 15-85/3.5-5.6......50/1.8 STM...Tamron 70-300VC USD i trochę różnych dodatków,które czasem się przydają.

Miasto
    Poznan

Domyślnie

hej,

to moj pierwszy post na tym forum.. mam nadzieje, ze nie bedziecie sie ze mnie smiac jak za chwile przeczytacie moje pytanie :P
    mianowicie.. kupilem niedawno polara marumi i moje pytanie brzmi.. mozna go miec caly czas na obiektywie czy sa jakies sytuacje np. zdjecia portretowe, gdzie ewentualne uzywanie polara jest niewskazane?

z gory dziekuje za jakakolwiek odp.
    Wojtek

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

No polar to nie UV. Jak wiesz do czego służy to chyba sam sobie możesz odpowiedzieć na to pytanie...

brzmi jak prowokacja

PS: Pozdrawiam kolegę z Poznania Sam się tam wychowałem a i odwiedziłem niedawno (zeszly weekend) i znowu bede we srode
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojtaszko Zobacz posta
    hej,

to moj pierwszy post na tym forum.. mam nadzieje, ze nie bedziecie sie ze mnie smiac jak za chwile przeczytacie moje pytanie :P
    mianowicie.. kupilem niedawno polara marumi i moje pytanie brzmi.. mozna go miec caly czas na obiektywie czy sa jakies sytuacje np. zdjecia portretowe, gdzie ewentualne uzywanie polara jest niewskazane?

z gory dziekuje za jakakolwiek odp.
    Wojtek
    Śmiać się nie ma z czego każdy kiedyś zaczyna, i stawia nurtujące go pytania, a wg mnie nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi .
    "Filtr, którego zadaniem jest pochłanianie światła spolaryzowanego. Stosuje się go w celu uniknięcia na zdjęciach odbić od niemetalicznych powierzchni błyszczących czyli np. szyb czy wody lub podniesienia kontrastu zdjęć zawierających błękitne niebo. Stosowanie filtru polaryzacyjnego, ze względu na pochłanianie części światła, wymaga odpowiedniego wydłużenia czasu ekspozycji. Wg optyczne.pl"
    Myślę, że to wiele wyjaśnia :-D, można go mieć cały czas ale do zdjęć nocnych radzę zdjąć, i również tam gdzie potrzebujesz dużo światła.

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Z praktyki wynika, że można mieć polara cały czas, ale mi by było trochę szkoda go nosić jako filtr ochronny. Raz, że drogi, dwa, że światło zabiera.

Ja używam dwóch polarów kołowych Marumi DHG 77 i 72 mm i mogę z czystym sumieniem polecić.

A tak w ogóle to polar obniża ogólny kontrast zdjęć, a nie podnosi
    Podpisy kłamią

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez model Zobacz posta
    A tak w ogóle to polar obniża ogólny kontrast zdjęć, a nie podnosi
    to jest oczywiste... tylko ciezko wytlumaczyc misiom, przekonanym, ze polar to tylko do "przyciemniania nieba" jest
    www albo tez flickr

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojtaszko Zobacz posta
    moje pytanie brzmi.. mozna go miec caly czas na obiektywie czy sa jakies sytuacje np. zdjecia portretowe, gdzie ewentualne uzywanie polara jest niewskazane?
    Osobiscie bardzo często używam polara do zdjęć portretowych. Głównie w plenerze, w słoneczne dni, ale zdarza się że i przy studyjnych jest przydatny.
    Kwestia efektów jakie chce się osiągnąć.
    Założyć, pokręcić, postrzelać i wszystko będzie jasne.

Pozdrawiam

Domyślnie

używałem HOYA i B+W polecam ten drugi. A tak nawiązując do tematu rozbawił mnie kiedyś kolega amator chwaląć się swoim nowym aparatem, filtr kupił chyba dla osłony bo jak mu pokazałem ,że się nim kręci to zrobił rybke hehe
    Ostatnio edytowane przez Mojlo ; 24-06-2011 o 15:45

Początki nałogu

Domyślnie Jaki filtr ?

Witam. Planuje kupic filtr polaryzacyjny ale za bardzo nie wiem jaki. Cena do 100 zł. Polecicie cos w miare dobrego do tej kwoty ?

Strona 125 z 148 PierwszyPierwszy ... 2575115123124125126127135 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów