Witajcie,
to mój pierwszy post z gatunku co kupić na Canon Board, chciałbym jutro zakupić tandem polaryzacyjny i szarą połówkę - w związku z tym zapytanie - jaki zestaw użytkujecie z tamronem 17-50 lub z innymi obiektywami?nie chodzi mi tu o odpowiedzi w stylu, wyższość hoya nad marumi(i odwrotnie), tylko o polecane tandemy które dobrze razem współpracują.
Pozdrawiam
Rafał
Geralnie to nie ma raczej takich tandemów. Zasada jest taka że albo używasz filtrów o bardzo wysokiej jakośći które nie powodują obniżenia jakości optycznej układu obiektyw+filtr, albo oszczedzając na filtrze tniesz w dół właściwości optyczne obiektywu, czyli masz tak, jak byś robił kitem, albo jeszcze gorzej
Osobiście używam filtrów B&W i mogę je polecić, nie wiem tylko jak kształuje się ich cena w PL w stosunku do konkurencji typu Hoya.
Witam,
Jak juz ktos powiedzial - to moj pierwszy post na CB odnosnie co kupic
Sytuacja jest taka : Sprawilem sobie ostatnio Sigme 120-400 (podpinam pod 500D, do tego dobralem od razu filtr UV (raczej jako ochrona, bo szkoda jakby temu szkielkowi sie cos stalo, dokladnie taki ).
Teraz chcialem sobie dobrac jakis polarek do tego. 77mm Hoya jest niestety dosc drogi bo ze 140 funtow za SHMC trzeba wylozyc. Jakies alternatywy polecacie ??
Dzieki
Kris
[QUOTE=chri55tof;895705]Witam,
Jak juz ktos powiedzial - to moj pierwszy post na CB odnosnie co kupic
Sytuacja jest taka : Sprawilem sobie ostatnio Sigme 120-400 (podpinam pod 500D, do tego dobralem od razu filtr UV (raczej jako ochrona, bo szkoda jakby temu szkielkowi sie cos stalo, dokladnie taki ).
Teraz chcialem sobie dobrac jakis polarek do tego. 77mm Hoya jest niestety dosc drogi bo ze 140 funtow za SHMC trzeba wylozyc. Jakies alternatywy polecacie ??
Dzieki
Kris[/QUOTE
Polecam marumi DHG SUPER PLD - porównywałem z polarem heliopan i nie zauważyłem różnic a wg optyczne.pl jest dużo lepszy.
http://optyczne.pl/7.4-Inne_testy-Te...sumowanie.html
@koraf
Dzieki za szybka odpowiedz. Ciekawe ze w zestawieniu polecane przez wiekszosc filtry Hoya sa raczej w srodku stawki.
Co do samego testu ... kilka stron jest do przeczytania. Zaraz zabiore sie do lektury, zrobie notatki i wypisze kilka (3-4) filtrow ktore bede bral pod uwage. Nastepnie trzeba bedzie znalezc wybrany model w jak najnizszej cenie.
Tak przy okazji - masz moze linki do jakichs innych testow polarkow ? Nie ze nie chce mi sie szukac, bo znalezc znajde i to pewnie nie jeden, ale chodzi mi o taki test, ktory moglbys polecic (moze byc angielskojezyczny, to zaden problem).
Pozdr.
Kris
Dosyć trudno o testy polarów robione przez innych, mi nie są znane w takim zakresie jak podałem.
Nie wiem czy bylo juz na CB, wiec wrzucam :
http://www.youtube.com/watch?v=7Vvz_d6APXk
Bardzo fajny filmik bardzo wiele mowiacy o filtrach polaryzacyjnych od DSLRTips.com Mysle ze wiele osob zna tego lysego goscia.
Troche odswiezylem temat o polarkach, nie miejcie mi za zle.
Kris
Po przeczytaniu testu wybralem do rozwazenia dwie pierwsze pozycje z listy ekono. Pierwszej pozycji nie udalo mi sie znalezc w necie z sensownym dla mnie kanalem dystrybucji. Drugi filter natomiast znalazlem na brytyjskim ebayu za 49 funtow, co mnie w miare zadowala. DO tego dostawa tego samego dnia (jesli wplacisz paypalem do 7 rano czy jakos tak). Wyglada na to ze rozwialem swoje wahania filtrowo-polarowe do mojej sigmy.
Dzieki koraf za podjecie tematu.
Pozdrawiam
Kris
Czytam o polarach od dłuższego czasu. Ceny w większości zaporowe, ale znalazłem coś takiego:
http://allegro.pl/filtr-polaryzacyjn...346372623.html
Spotkaliście się może z powyższym filtrem wcześniej? Nie mogę w internecie doszukać się jakichś opinii na temat tego filtra bo są tylko sklepy ze swoim zachwalaniem każdego produktu. Pomoże ktoś?![]()
coś tam jest