Za taką cenę to nie może być dobry filtr.
Za taką cenę to nie może być dobry filtr.
szukam filtra do 250zł (na 70-200), myślałam o Hoyi (już przeczytałam na wątku o problemach z czyszczeniem) oraz o Marumi. ze względu na czyszczenie skłaniam się ku drugiemu.
o Hoyi myślałam tej (znalazłam ją w innej cenie koło 200 dlatego podaję dla przykładu):
http://allegro.pl/fotoit-hoya-pro1-d...552409747.html
Marumi
http://allegro.pl/marumi-wpc-cpl-sli...545074638.html
może inne .. ale nie wiem które.
Czy możecie pomóc w wyborze??
do tej pory miałam na starym tele tiffena, jednak teraz ogranicza mnie cena.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
no chyba oszczędność w cenie się nie uda... chyba zdecyduję się na Marumi Super DHG PL-D....
Ostatnio edytowane przez meresh ; 16-04-2011 o 10:24 Powód: Automerged Doublepost
hoya pro1 nie polecam -strasznie ciężki filtr do wyczyszczenia, Marumi- mam taki ale UV -- więc nie wiem jak z polarem - ale na pewno nie może być gorzej niż z tą hoy'ą - może hoya fioletowa -podobno jest dobra, albo sunpack - mam 77mm DHG sunpacka i jest o.k. - czyszczenie bez problemów.
50D, C28/1.8, C50/1.8, C85/1.8,C24-105, C70-200/4 IS
Hoye to już legenda jeśli chodzi o czyszczenie...
Marumi DHG C PLD fajnie się sprawdza, czyszczenie też nie sprawa większych problemów ale prawdę mówiąc nigdy go jakoś strasznie nie ubrudziłem. Mam też Hoye PRO1 oraz PL-CIR nie widzę między nimi różnicy jak chodzi o czyszczenie ale fakt faktem trzeba się troszkę więcej z nimi namordować (w porównaniu do Marumi czy Fujijamą). Osobiście na Hoye jakoś strasznie nie narzekam.
7D+BGE7, 10-22, 24-105L, 100L, 70-200L II, TCx2III, 580II.
Witam
mam zamiar kupić sobie jakiś dobry ale w sensownej cenie ( do 200 zł) filtr polaryzacyjny ,a wybór jest spory .
Znalazłem coś takiego jako nowość...
http://allegro.pl/filtr-polaryzacyjn...639628504.html
Te UV mnie nie interesuje ale jak jest to też dobrze.
Zainteresowało mnie to lepsze światełko jakie przepuszcza ,ciekawe ile w tym prawdy i czy nie osłabia efektu polaryzacji.
Do tej pory miałem tylko jeden filtr tej firmy i byłem zadowolony ale to było dawno .
Może ktoś macał taki filtr dwa w jednym i może coś od siebie napisać albo ma jakąś alternatywę i ją poleci ...
pozdrawiam Wojtek
Ostatnio edytowane przez fancik ; 05-06-2011 o 15:20
Myśl i oceniaj sprawiedliwie....
Canon 50 D/ 15-85/3.5-5.6......50/1.8 STM...Tamron 70-300VC USD i trochę różnych dodatków,które czasem się przydają.
hej,
to moj pierwszy post na tym forum.. mam nadzieje, ze nie bedziecie sie ze mnie smiac jak za chwile przeczytacie moje pytanie :P
mianowicie.. kupilem niedawno polara marumi i moje pytanie brzmi.. mozna go miec caly czas na obiektywie czy sa jakies sytuacje np. zdjecia portretowe, gdzie ewentualne uzywanie polara jest niewskazane?
z gory dziekuje za jakakolwiek odp.
Wojtek![]()
Śmiać się nie ma z czego każdy kiedyś zaczyna, i stawia nurtujące go pytania, a wg mnie nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi.
"Filtr, którego zadaniem jest pochłanianie światła spolaryzowanego. Stosuje się go w celu uniknięcia na zdjęciach odbić od niemetalicznych powierzchni błyszczących czyli np. szyb czy wody lub podniesienia kontrastu zdjęć zawierających błękitne niebo. Stosowanie filtru polaryzacyjnego, ze względu na pochłanianie części światła, wymaga odpowiedniego wydłużenia czasu ekspozycji. Wg optyczne.pl"
Myślę, że to wiele wyjaśnia :-D, można go mieć cały czas ale do zdjęć nocnych radzę zdjąć, i również tam gdzie potrzebujesz dużo światła.