mam polary Marumi w wersji DHG i Super DHG. subiektywnie te drugie mniej sie brudza i latwiej czyszcza. z drugiej strony - pudelka jak w Sunpaku zajmuja mniej miejsca![]()
Czy zauważyłeś może różnice w oddawaniu kolorów między DHG a DHG Super, jeśli chodzi o czyszczenie to miałem pożyczony polar Hoya i czyszczenie to tak jak piszą na forum sprawiało problemy. Sam już nie wiem, pudełko jest dla mnie sprawą drugorzędną ale faktycznie te z Sunpaka jest całkiem fajne
do takiej ogniskowej jak 10-22 to o lee można pomyśleć albo o większym polarku z 86mm i przejściówce
a ja mam takie dosc niestandardowe pytanie:
potrzebuje polar o latwej do obracania koniuszkami palcow ramce
serio. ma byc na 70-300 L, a ze uzywam obiektywow niemal zawsze z oslona przeciwsloneczna, to mozliwosc latwego obracania filtra bez zdejmowania oslony nabiera duzego znaczenia. da sie to zrobic, ale niestety Hoya, ktora mam (jak to: http://pan4.fotovista.com/dev/4/0/00...l_00210504.jpg ), jest koszmarnie upierdliwa pod tym wzgledem.
ktos ma pomysl? Marumi, ktore mam (DHG, Super DHG), nie maja takich fajnych wypustek i przy dosc cienkich ramkach obracaja sie z wiekszym oporem. Hoya jest koszmarna, a jedyny obrotowy B+W jaki mam (szara polowka) jest beznadziejny, bo jego i bez oslony sie ciezko obraca. fajny pod wzgledem latwosci obracania filtr to polar ocieplajacy Tiffena, ale to jest marka, ktorej do dluzszych ogniskowych bym nie zakladal, bo optycznie to to jest trzecia liga.
moze ktos z 70-200/4 cos przecwiczyl, co da sie wygodnie obracac mimo oslony?
Nie lepiej było by wkręcić osłonę w gwint polara? Są gumowe np z heliopana
Kręcę takim http://allegro.pl/filtr-polaryzacyjn...505117706.html. Jest wygodny, jedno mnie w nim tylko irytuje, że gwint ma coś koło 1,5 zwoju przez co strasznie łatwo go upuścić przy odkręcaniu.
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---
Stary Soligor łatwo się kreci ole kiepsko polaryzuje. Mam 77mm ale właściwie nie używam. Nawet wyświetlacza LCD niewiele przyciemnia.
Mi się też wydaje, że Marumi kręci się dosyć dobrze, bo pierścień jest matowo-karbiastyO ile w ogóle można mówić o wygodnym kręceniu polarem przy założonej osłonie.
7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|