Strona 108 z 148 PierwszyPierwszy ... 85898106107108109110118 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 071 do 1 080 z 1480

Wątek: Filtry polaryzacyjne

leech
    Guest

Domyślnie

czy ten jest dobry? dokładnie model c164x 58mm
    http://antymex.com/site.php?n=%20wkr...=25&jezyk_id=1

Początki nałogu Awatar talarczyk
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

Można gdzieś w sieci znaleźć przykłady działania polarów różnych firm? Przymierzam się do kupienia polara Marumi (DHG) ale wg. niektórych opinii daje ona jakieś nienaturalne, dziwne kolory.

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez talarczyk Zobacz posta
    Można gdzieś w sieci znaleźć przykłady działania polarów różnych firm? Przymierzam się do kupienia polara Marumi (DHG) ale wg. niektórych opinii daje ona jakieś nienaturalne, dziwne kolory.
    Przykładów działania pewnie nie znajdziesz a test polarów jest tu :
    http://optyczne.pl/7.1-Inne_testy-Te...zacyjnych.html

Domyślnie

witam
    planuje zakupic polara oraz filtry polowkowe (mysle o cokinie ze wzgledu na unikniecie podzialu 50/50 w filtrach nakrecanych)

po przebrnieciu przez pierwsze 70 stron tego topicu zainteresowalo mnie to dlaczego nie uzywa sie polaczenia polar + filtr polowkowy?

chcialbym uniknac zakupu filterka Cokin CPL P164 gdyz na innym portalu uzyskal dosc kiepskie osiagi w tescie polarow
    mimo ze moja wiedza daleka jest jeszcze od perfekcji to wyznaje zasade nie kupowania miernoty i sklanialbym sie do Marumi DHG Super Circular P.L.D wiec jesli laczenie polara nie jest konieczne z filtrami polowkowymi zakupilbym polara nakrecanego

tudziez moje pytanie:
    - czy i dlaczego ich nie laczymy?

Cytat Zamieszczone przez talarczyk Zobacz posta
    Można gdzieś w sieci znaleźć przykłady działania polarów różnych firm?
    mozna

http://optyczne.pl/7.1-Inne_testy-Te...zacyjnych.html
    Ostatnio edytowane przez Krytyk ; 01-07-2009 o 04:55

Uzależniony Awatar FlatEric

Domyślnie

Nie ma żadnych przeciwwskazań przeciwko łączeniu filtra polaryzacyjnego z połówkowym czy jakimkolwiek innym.
    Albo wkładasz systemowy filtr polaryzacyjny do uchywtu cokina, albo nakręcasz filtr na obiektyw i do niego przykręcasz uchwyt - w tym ostatnim przypadku grozi to jednak winietowaniem na szerokim kącie no i wzajemne ustawienie kierunku polaryzacji i połówki jest nieco mniej wygodne.

Pzdr

Grzesiu
    SX160 IS, a przedtem wadliwy A530 wymieniony w ramach gwarancji na wadliwy A550.
    Analogowy DeviantArt
    Wypociny formalne
    Wypociny techniczne

Domyślnie

wysmienicie

winietowaniu mowimy nie wiec nakrecany raczej odpada, z kolei Cokin CPL P164 wypadl blado na tle konkurencji. nie moglem znalezc nigdzie testow polarka Lee a opierajac sie na opiniach innych uzytkownikow moznaby stwierdzic ze jest to dobry produkt. pytanie czy te opinie podyktowane sa cena filtra bo jak pokazaly testy jakosc nie zawsze idzie w parze z cena

Początki nałogu Awatar sirlukas
    Miasto
    Caversham

Domyślnie

Również testy nie zawsze idą w parze z prawdą
    "Imagination is more important than knowledge." - szkoda, że brak mi tego pierwszego ...
    ... mój zestaw...

Domyślnie

chyba jednak wole oprzec swoja decyzje na liczbach anizeli subiektywnych opiniach
    ilu polakow tyle opinii

Awatar Qamar
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Witam Was,

Dzisiaj stałem się szczęśliwym posiadaczem filtru polaryzacyjnego B+W Kasemann 77 MRC. Wszystko byłoby fajnie gdyby nie jedna rzecz, która przykuła moją uwagę. Przednią, obrotową część mogę wysunąć na jakiś 1 mm do przodu. Czy to normalne zachowanie dla tego filtru? Czyli pomiędzy częścią przykręconą do obiektywu a tą obrotową powstaje milimetrowa szczelina. Sam filtr wydaje się działać normalnie. Zrobiłem trochę testowych zdjęć i ta przypadłość nie przekłada się na ich jakość (na razie). Boję się jednak, że z czasem będzie się przedostawał kurz i brud w wyniku takiego luzu. Będę wdzięczny jeśli posiadacze tego samego filtru się wypowiedzą. Dodam, że testowałem Kasemanna 82 mm slim i tam nie ma takiego problemu.
    Pozdrawiam
    Qamar

Uzależniony

Domyślnie

@ Qamar

W moim (67mm) nie ma takiego luzu i obawiam się, że ten luz to bardzo zły objaw ("pracuje" = zasysa, "pracuje" = może się "wypracować"). Nie po to kupuje się tak drogi "kawałek szybki" i jeszcze dopłaca za "KSM" - IMHO reklamacja.

Strona 108 z 148 PierwszyPierwszy ... 85898106107108109110118 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów