Zdjęcia wyglądają, jakby filtr był zapaćkany palcami, chyba że naprawdę jest aż tak zły.
Zdjęcia wyglądają, jakby filtr był zapaćkany palcami, chyba że naprawdę jest aż tak zły.
"Imagination is more important than knowledge." - szkoda, że brak mi tego pierwszego ...
... mój zestaw...
Marumi to takie optimum pomiędzy ceną a jakością. Ja z zasady nie kupuje nic droższego bo zdarzyło mi się już kilka filtrów rozbić bądź zgubić :-)
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
http://allegro.pl/item789116429_maru...mm_okazja.html
co myslicie o tym? Nie za tanio?
Kupiłem, zakręciłem i mam wątpliwości.
- efekt przyciemniania nieba jest bardzo słaby na pierwszy rzut oka. Spodziewalem sie czegos wiecej
- proba z odbiciami na szybie również daje znikome fekty (tzn odbicie jets mniejsze ale ciagle widoczne, chyba ze tylko na reklamach odbicie niwelowane jest calkowicie)
Wina filtra czy tak ma być?
Wszystkie użyte przez Ciebie określenia są niestety mało wymierne, opis raczej ubogi ,a zdjęć brak -jednoznacznej odpowiedzi nikt Ci nie udzieli.
Przez ostatnie dni pogoda taka sobie więc przyciemnianie nieba nie wychodzi tak spektakularnie (chyba, że złapałeś kawałek "niebieskiego" -wiesz, że efekt polaryzacji jest największy przy ustawieniu bokiem do słońca?).
Odbicia na szybie też są bardzo różne i efekt uzycia filtra też silnie zależy od kątów w układzie.
Jako ciekawostkę proponuję zrobić test z leżącym telefonem komórkowym i odbiciem okna w jego ekranie (jak po tafli...), popatrz też na wyświetlacz zegarka elektronicznego -to zwykle bardzo wymowne "przykłady".
Witam, jaki filtr tak do 250zł do c70-200 f/4 ? Myślałem nad czymś od marumi.
Witam !
Mam pytanie czy faktycznie filtry Marumi i Sunpak to to samo szkło ta sama oprawka itd tylko różnią się pudełkiem i ceną ??
Tak jak jest sugerowane w tej aukcji :
http://www.allegro.pl/item814456015_...g_slim_77.html
Aura nie sprzyja dziłaniu - ale zwalczyłem lenistwo i przeszukałem ten wątek - odpowiedź sam znalazłem - zaryzykuje z tym sunpakiem![]()
Marumi produkuje 300000 filtrów na miesiąc, cześc opycha pod własną marka ( troche drożej ) cześc sprzedaje innym firmą i te sprzedają je taniej pod inną marką.
To tak jak z panelami LCD sprzedają je wszyscy a produkuje je Samsung
Oczywiście Marumi nie zalezy na opublikowaniu tej informacji w sposób dosłowny z wiadomych względów.
A przy okazji odpowiem na pytanie które znalazłem gdzieś w tym poście:
Jaka jest róznica miedzy Marumi DHG a Super DHG ??
W cenie ponad 50%W właściwościach optycznych nie ma rożnicy - do wersji super dodane są powłoki WPC utrudniajace brudzenie i ułatwiające czyszczenie. Sunpak to jak narazie wersja bez powłok WPC. Czy warto za nie tyle dopłacac to już indywidualna sprawa do przemyślenia.
Ostatnio edytowane przez paweleverest ; 15-11-2009 o 23:00