-
Pełne uzależnienie
Odp: Pytanie do posiadaczy C 70-200 L f/4 is usm
Ten obiektyw ma być ostry od pełnej dziury. Różnica między f/4 a 5.6 czy 8 jest minimalna i trzeba oglądać piksele żeby dostrzec.
Ja robię 90% zdjeć na f/4 bo nie widze potrzeby przymykania. Aberracje są żadne.
Mój pierwszy egzemplarz był na 100% ostry ale miał wadę AF. Po "naprawie" w serwisie Canona przestał byc ostry. Tak jakby walnęli go młotkiem. Drugi egzemplarz jest 100% ostry i AF działa bardzo dobrze.
Przy dobrze wyostrzonym samplu w LiveView (AF kontrastowy oraz ręcznie), jeżeli ciągle są wątpliwości czy jest ostro, to na pewno jest wadliwy egzemplarz. Wystarczy jedno ostre zdjecie na dowód, że optyka jest w porządku, chociaż nie powinno byc żadnego problemu z wyostrzeniem w LV za każdym razem.
Prawdę mówiąc, poza tym 70-200 IS L zepsutym przez serwis, nie miałem nigdy przedtem ani potem okazji doświadczyć optycznie mydlanego egzemplarza, tzn. sztuki gorszej niż powinna być (a każdy obiektyw testuję). Nigdy nie wybierałem obiektywów. Nie twierdzę, że to sie nie zdarza, ale mam wrażenie, że o wiele rzadziej niż można sądzić z forów. Natomiast AF fazowy...to już zupełnie inna bajka.
Uprawnienia umieszczania postów