Pokaż wyniki od 1 do 10 z 39

Wątek: Pytanie do posiadaczy C 70-200 L f/4 is usm

Widok wątkowy

Początki nałogu

Domyślnie

ja u siebie nie zauważyłem rzucającej się w oczy różnicy, ale jak twierdzisz, że tak masz to się przyjrzę...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez meeraz Zobacz posta
    Witam.
    Mam pytanie odnośnie ostrości/rozdzielczości obrazu przy f/4 ,nie chodzi tu o BF/FF . Czy ostrość/rozdzielczość przy f/4 do f/8 jest taka sama w waszych egzemplarzach? U mnie jest tak: niezależnie od ogniskowej, czasu itd f/4 mydli, f/4.5 jest ok od f/5 do f/11 b.dobrze.
    Zastanawiając się gdzie leży problem (tzw. zbyt miękkie rysowanie przy f/4 ) pożyczyłem od kolegi taki sam obiektyw i podpiąłem do mojej puszki (60d)... Pelne zaskoczenie obraz przy f/4 do f/11 pełna żyleta (powiększenie 100%) na wszystkich ogniskowych. Wysłałem body i obiektyw do kalibracji, serwis zrobił swoje ale różnicy praktycznie żadnej przy f/4.
    Czy Wasze obiektywy ostrzą idealnie przy każdej przyslonie w zakresie od f/4 do f/11? Czy traktować to jako usterke i reklamować? Czy ten typ tak ma i zależy na jaki egzemplarz się trafi?
    Myslałem że "L" oznacza Luksusowy teraz nie wiem czy chodzi o cenę czy jakość wykonania?

p.s. Nie wiem gdzie sample wrzucić, jak by ktoś chcial się przyjrzeć to mogę wysłać na priv RAW lub jpeg (crop 100%).
    Cytat Zamieszczone przez kawo Zobacz posta
    ja u siebie nie zauważyłem rzucającej się w oczy różnicy, ale jak twierdzisz, że tak masz to się przyjrzę...

ogólnie na f4 przy 70 mm wg optycznych jest ciut gorsza ostrość niż na innych ogniskowych, ale i tak stosunkowo wysoka. Wydaje się, że nie powinno to mieć charakteru aż mydlenia.
    Ostatnio edytowane przez kawo ; 19-05-2012 o 12:15 Powód: Automerged Doublepost
    70D, C. EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM, C. EF 50mm f/1,8 STM, C. 100mm 2.8L Macro IS USM, C. EF 70-200mm f/4 L IS USM, C. Speedlite 430EX II, Velbon sherpa 600R, Marumi Super DHG

Uprawnienia umieszczania postów