Witam,
Ściągnąłem Twoje pliki testowe i przeanalizowałem programem ImageJ+GenerateMTF. Poniżej porównanie wadliwego i dobrego obiektywu (powiększony fragment wodowskazu z twego zdjęcia, wywołane z RAW za pomocą DPP ze standardowymi ustawieniami):
http://img208.imageshack.us/img208/417/testl01.jpg
Wnioski:
1. prawy jest dobry - tak ma to wyglądać - przejście ("profil") ma szerokość 4..5 pikseli i jest "równomierne"
2. lewy jest uszkodzony
- lewa i dolna krawędź czarnego prostokąta są wyraźnie rozmyte, dodatkowo pojawia się brązowe przebarwienie na prawej i górnej krawędzi
- lewy profil ma szerokość 10 pikseli (!!!) co znacząco obniża MTFy (a więc "mydli" !), dolny 7 pikseli (też fatalnie)
- być może jest jakiś luz w torze optycznym i soczewki "drgają" w momencie robienia zdjęcia (?)
3. aby mieć pewność, zrób zdjęcie tablicy testowej (ISO lub lepiej czarne kwadraty - jak w Imatest) - stabilizacja wyłączona, statyw itd - powiększ obraz i zobacz, jaka jest szerokość przejścia czerń-biel ("profil").
Jak zrobisz (i zamieścisz) zdjęcie tablicy testowej (kwadraty) z odległości 3..5m, to mogę policzyć MTFy dla tego obiektywu...
Pozdrawiam, Alex