Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456
Pokaż wyniki od 51 do 59 z 59

Wątek: Zestaw do portretu w cenie do 5 kzł

Miasto
    Jura

Domyślnie 50d czy 40d

Jeszcze jedno pytanie. Mam 40d za 1500zł i 50d za 2400. Warto inwestować w 50d??

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piotrk Zobacz posta
    Jeszcze jedno pytanie. Mam 40d za 1500zł i 50d za 2400. Warto inwestować w 50d??
    Mając kiedyś i jeden i drugi to... posiadając 40D nie przeszedłbym na 50D. Różnicę wolałbym włożyć w szkło. Poza LCD nie widziałem różnicy. Mikro regulacja jakoś mnie nie podniecała na tyle by każde szkło sprawdzać i się bawić w korekty. Po prostu cykałem foto. Kup 40D

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lozik Zobacz posta
    Dlaczego ma się nie sprawdzić? Sprawdza się i to bardzo dobrze, dystans do dzieciaka czasem pozwala na uchwycenie naturalnego uśmiechu itp, nie peszy.
    Bardzo lubię to szkło na cropie właśnie za tą odległość jaką mogę utrzymać
    Oczywiście coś krótszego też by się przydało tam gdzie nie ma tyle miejsca co na przykład w ogrodzie ale to już zależy od sytuacji.
    Nie mniej jednak zestaw 5D (któreś z serii) + 50mm i 85mm jest bardzo fajny do dzieci moim zdaniem. W przyszłości dołożyć coś w stylu 35mm albo 24mm i tak tworzy się mój zestaw marzenie
    Na cropie to nieco inna sprawa, mamy ekw. 135mm, więc taki dystans nie przeszkadza. Sprawa "nieco" inaczej ma się z pełną klatką, tu (moim zdaniem) 50mm jest dużo bardziej uniwersalne.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków / Rzeszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    Na cropie to nieco inna sprawa, mamy ekw. 135mm, więc taki dystans nie przeszkadza. Sprawa "nieco" inaczej ma się z pełną klatką, tu (moim zdaniem) 50mm jest dużo bardziej uniwersalne.
    Bardzo możliwe, nie mam niestety FF więc nie mogę się przekonać, może kiedyś...

Co do wyboru 40D czy 50D to tak jak kolega wspomniał, przy tej różnicy cen, 1000zł zainwestowałbym właśnie np w 85 1.8 albo 50 1.4. Różnice w puszkach osobiście niewarte tych pieniędzy.

Początki nałogu

Domyślnie

ja bym wzial 40d, 28 1.8 i 50 1.4/85 1.8. Mialem taki zestaw swego czasu i bylo blogo. i zawsze szkla sa uzywalne w sytuacji przesiadki na FF

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Misiek87 Zobacz posta
    ja bym wzial 40d, 28 1.8 i 50 1.4/85 1.8. Mialem taki zestaw swego czasu i bylo blogo. i zawsze szkla sa uzywalne w sytuacji przesiadki na FF
    Niektórzy nawet twierdzą, że dostają skrzydeł :smile:

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michael_key Zobacz posta
    A masz 5D? Bo widzę, że zaczyna się pierdzielenie, że 5D to w ogóle najlepiej tylko żółwia focić.
    Nie, akurat 5d nie mam. Ale miałem w łapach i 5d i 5d2 i kilka innych puszek. Ani 5d, ani 5d2 nie były jakoś szczególnie szybkie w ustawianiu ostrości. Dobiegaczka też jest raczej taka sobie. I nie obraź się, uważam że to fajne aparaty, ale polecanie ich każdemu do wszelkich zastosowań od makro po igrzyska olimpijskie to dopiero jest pierdzielenie. Szczególnie jak za mniejsze pieniądze można mieć sprzęt nowszy, pewniejszy i szybszy.
    Pozdrawiam.

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ksx Zobacz posta
    Nie, akurat 5d nie mam. Ale miałem w łapach i 5d i 5d2 i kilka innych puszek. Ani 5d, ani 5d2 nie były jakoś szczególnie szybkie w ustawianiu ostrości. Dobiegaczka też jest raczej taka sobie. I nie obraź się, uważam że to fajne aparaty, ale polecanie ich każdemu do wszelkich zastosowań od makro po igrzyska olimpijskie to dopiero jest pierdzielenie. Szczególnie jak za mniejsze pieniądze można mieć sprzęt nowszy, pewniejszy i szybszy.
    Pozdrawiam.
    Teoretycznie masz rację a propos z tych technicznych/technologicznych różnic.
    Tylko pamiętajmy, że na końcu naszych starań jest zdjęcie, które jednak jest inne z FF niż z cropa...
    Ostatnio edytowane przez ARN ; 22-05-2012 o 11:17

Coś już napisał
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Mając na uwadze obecne ceny 5D to bardzo dobra propozycja.... 5d + 35/2 + 85/1.8
    Sam ostatnio kupiłem w bardzo dobrym stanie za 2.6k + 50/1.4 (1.1k)= 3.8k + przesyłki i wyszło 3.9 co daje jeszcze budżet 1.1 na wycieczki.

Dodaj jeszcze do swojego pomysłu na zestaw pomysł oświetlenie. Myślę, że przydałoby się coś do błyskania.

Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456

Uprawnienia umieszczania postów