40D + Sigma 24/1.8 + Sigma 50/1.4
lub
5D + C35/2 + C85/1.8
40D + Sigma 24/1.8 + Sigma 50/1.4
lub
5D + C35/2 + C85/1.8
Puszka i kit. Co do puszki to można bardzo różnie kombinować, ja wolę 50d, żona 400d. Nikt nie powie ci co będziesz wolał ty (no może ktoś powie, ale to lekkie wróżenie z fusów). Co do kita, jest uniwersalny, za jakiś czas sam określisz czego ci w nim brak. No i zostaje kasa na obiektyw, który faktycznie będzie potrzebny tobie, a nie taki jaki wybrałby inny forumowicz.
Portrety można nawet robić fajne obiektywem UWA, zależy od wyobraźnie,nie ma prostej odpowiedzi.
Moim zdaniem kupowanie aparatu tylko pod portret ogranicza się do FF. Przy tym budżecie to pozostaje używana 5D i coś... Najlepiej 50 lub 85 i jakiś tele
Jeżeli myślisz nietylko o portrecie, to inwestowałbym w 60D lub 50D i dobrej jakości std. tele jak 15-85 czy 17-55 którymi również zrobisz protret. Są to obiektywy o bardzo dobrej rozdzielczości.
Zaleta FF to przede wszystkim piękna głębia ostrości co w portretach ma znaczenie.
Niestety przy tym budżecie stać cie będzie na 5D mI więc jest to jakieś tam ryzyko.
Do tego jasna stałka.
Jedna uwaga, jeżeli nie robiłeś zdjęć na lustrze i to jeszcze z jasnym obiektywem (1.8 i jaśniej) to będziesz niemile zaskoczony. To jest sztuka, którą trzeba opanować.
Ja się nadal uczę na 50mm 1.8, który jest tanim ale bardzo dobrym optycznie szkłem. Trochę AF nie taki jakby się chciało, ale kapitalne szkło do nauki dające rewelacyjne efekty.
Przy cropie już łatwiej. Kupisz w tej cenie nawet nowego 60D i jakieś szkło albo używane body (nawet 50D) i ze dwa szkła.
Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |
Nie przesadzałbym z szybkością dzieci, w końcu to nie sprinterzy, siatkarze albo koszykarze. Drepczą sobie bardziej niż biegająMój 40D spokojnie nadąża za energiczną 5 latką więc myślę że i 5D da radę
![]()
Trochę cierpliwości, i "nawet" 5DII z 50L da się zrobić ostre foty dzieciaków :-)
Nie dajmy się zwariować, nawet jak fota będzie lekko nieostra, czy poruszona, to i tak się nic nie stanie. No, chyba że te foty potem drukujemy do 100x70, ale jak dla mnie to trochę przerost formy nad treścią :-)
Tak czy siak, jak chcesz na szybko, to 50D + 28 f/1,8 i 50 f/1,4. Jak chcesz mieć fajne obrazki, nawet kosztem braku poprawności , to 5D1 + 50 f/1,4.
85 f/,8 się raczej nie sprawdza, szkło ostrzy dopiero od chyba 80cm i nie zawsze się da odpowiednio przybliżyć![]()
5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto
Dlaczego ma się nie sprawdzić? Sprawdza się i to bardzo dobrze, dystans do dzieciaka czasem pozwala na uchwycenie naturalnego uśmiechu itp, nie peszy.
Bardzo lubię to szkło na cropie właśnie za tą odległość jaką mogę utrzymać
Oczywiście coś krótszego też by się przydało tam gdzie nie ma tyle miejsca co na przykład w ogrodzie ale to już zależy od sytuacji.
Nie mniej jednak zestaw 5D (któreś z serii) + 50mm i 85mm jest bardzo fajny do dzieci moim zdaniem. W przyszłości dołożyć coś w stylu 35mm albo 24mm i tak tworzy się mój zestaw marzenie![]()