Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 37

Wątek: Nie-powtarzalność AF

Mieszany widok

Bywalec Awatar bogunow
    Miasto
    Łomża

Domyślnie Nie-powtarzalność AF

Z moich testów wynika, że nie mam powtarzalności AF. Aparat (300D) ustawiony na statywie sztywno wykierowany w dany punkt i za każdym razem, gdy nasiskam spust do połowy ostrzy inaczej. Czyli np. naciskam raz i jest BF, puszczam spust, naciskam drugi raz - jest OK itd. Rozrzut błędu oscyluje pomiędzy BF (różnej wielkości) a bezbłędnym trafieniem w punkt. Myślę, że w takim przypadku wszelkie regulacje śrubkami od BF/FF nic nie dadzą skoro pomiar ostrości ma taki rozrzut. Przy załozeniu długiego szkła na 300mm widać to gołym okiem przez wizjer. Macie jakieś pomysły ... czy tylko serwis ?

Uzależniony Awatar asterix
    Miasto
    Londek.. UK

Domyślnie

to norma.. maleje ruch proporocjonalnie do modelu body..
    300d szaleje, 350mniej nieco, 20 troche, 1d mkIN minimalnie lub wogole
    Wczoraj testowalismy na irc (ja, pazurek i muflon)

glownie chodzi o jakosc sensorow af - nie mozemy spodziewac sie cudow w najtanszej linii DSLR canona - choc swoja droga mogli by chociaz to robic porzadnie w low-endowych syfrach
    Canon 5d II | Canon EF 85mm f/1.2L II USM | Canon TS-E 24mm f/3.5 L II Tilt-Shift | Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM | Follow Focus TrusMT NT4 | Gini's Shoulder Rig DSLR-17 | Zoom h4n + audiotechnika at875r | SmallHD DP6 | Glidecam 2000 PRO | Oswietlenie i duperele, baterie i bateryjki, kabliska i kabelki, plecaki i szkrzyneczki... ahh is statywy Libec'a.

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ogólnie działanie AF określa się jako włąściwe, jeśli 80% celowanych ujeć jest ostre "w punkt". Nie pmiętam dokładnie czy to było 80 % czy mniej, ale coś około tego. Zasada ta jest prawdziwa dla wszelkich sensorów AF, przy czym odchyłka od watości optymalnej jest miarą profesjonallnego (lub nie) systemu AF - czym mniejsza tym lepiej.

Czytałem kiedyś to w sieci, jak również analizę, jakiego rzędu pewność mamy przy tańszym body, ciemnym szkle, złych warunkach oświetleniowych i braku wspomagania AF lampką - wychodziło coś około 10% trafień idealnie "w punkt".
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Bywalec Awatar bogunow
    Miasto
    Łomża

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez asterix
    to norma.. maleje ruch proporocjonalnie do modelu body
    No to nie wiedziałem, że taki rozrzut AF to norma.
    Jestem spokojniejszy, bo inni też tak mają

Uzależniony Awatar asterix
    Miasto
    Londek.. UK

Domyślnie

i teraz pozostaje pytanie w jakim przedziale bedzie af z 20d ?
    Canon 5d II | Canon EF 85mm f/1.2L II USM | Canon TS-E 24mm f/3.5 L II Tilt-Shift | Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM | Follow Focus TrusMT NT4 | Gini's Shoulder Rig DSLR-17 | Zoom h4n + audiotechnika at875r | SmallHD DP6 | Glidecam 2000 PRO | Oswietlenie i duperele, baterie i bateryjki, kabliska i kabelki, plecaki i szkrzyneczki... ahh is statywy Libec'a.

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

moim zadniem to kwestia precyzji obiektywów... Rozumiem że czy mniejszy zakres ruchu pierścienia ostrości tym szybciej on działa ale te zakresy są coraz mniejsze.... Tak jak w manualach był zakres np 2 obrotów tak w obiektywach Af(tych które mam) jest z 30 stopni jedynie. Ręczne trafienie z ostroscą przy mniejszym wizjerze jest dosyć ciężkie, minimalne dotknięcie zmienia ostrość a widać niewiele..., przy róznego rodzaju luzach w mechanice powoduje to takie jaja - to moje skromne zdanie. Np w 18-55 canona mam przy włączonym Af luz chyba z 1 stopien kątowy więc gdybym miał załozony filtr polaryzacyjny i chciał nim kręcić to ostrości za chiny ludowe nie zachowam...
    20D, 6D

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TomekD
    moim zadniem to kwestia precyzji obiektywów...
    Popierwsze zjawisko, o którym pytałem dotyczyło sprawności rozwiązań AF, a nie obiektywów, więc jeśli nawet obiektywy mają wpływ, to jest on addytywny to tego opisanego wcześniej.

Druga sprawa, to IMHO nie ma możliwości, aby sprawny obiektyw dawał tego typu wariacje ustawień. Najłatwiej to sprawdzić, choćby robiąc słynne testy z linijką na FF/BF - jesteśmy w stanie bardzo precyzyjnie trafić z ostrością w wymagany punkt. Zdjęcia makro potwierdzają te obserwacje - możemy operować płaszczyznami ostrości w sytuacjach, gdzie naprawdę ruch pierścienia w obiektywie jest minimalny. Wniosek - układy przekładni w obiektywach mają tolerancję błedu bardzo małą, IMHO mniejszą zdecydwanie niż tolerancje AF (wspomniane 20%).

P.S> trzeba się zastanowić, czy wspomnine przez ciebie luzy pierścienia ostrości np. w kicie powodują fizyczne przesujnięcie soczewki i zmianę ogniskowania, czy nie powodują tego a jedynie wprowadzają opóźnienie w "załapaniu" mechaniki i faktycznego ruchu.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Bywalec Awatar bogunow
    Miasto
    Łomża

Domyślnie

Sprawdzałem na kilku różnych obiektywach i rozrzut AF występuje zawsze, więc to raczej kwestia dokładności ostrzenia w body.

Bywalec Awatar Hipek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bogunow
    Sprawdzałem na kilku różnych obiektywach i rozrzut AF występuje zawsze, więc to raczej kwestia dokładności ostrzenia w body.
    i tu się zgadzam bo mam to samo w 20D
    a czy na Żytniej to wyregulują? czy samo body czy też z obiektywami a może same obiektywy?
    20D+BGE2, Canon EF 17-40 L USM, Canon EF 24-105 L USM IS, Canon EF 100-400 L USM IS, EX 580

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Z mojego doświadczenia wynika, że jest odwrotnie.
    Dokładnie te same obiektywy miałem przy 20D i 5D. Przy 20D podczas sesji ślubnej miałem często ponad 30 nie trafionych zdjęć. Przy 5D góra 5 (w ostatnią miałem 3). Do tego należy pamiętać, że dochodzi też efekt błędu ludzkiego.
    Więc braku prezycji AF można szukać w wielu miejscach, ale nie przy precyzji szkieł.
    Jarek

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów