Strona 4 z 16 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 156

Wątek: Kosmiczny problem z 70-200L I

Uzależniony Awatar RTSiak

Domyślnie

Tytuł nie miał na celu dodatkowej ''promocji'' w szukajce, tylko było to 2 wystawienie tego szkła i co kawałek (podczas pierwszej aukcji) dostawałem pytania czy to wersja z IS mimo, że w opisie było to wyraźnie zaznaczone i szkło konkretnie opisane - nie pomagało, wiec dla oporaniaków dodałem, ze to wersja bez IS w tytule... Jak ktoś nie daje rady przeczytać dokładnie samego tytułu to niech robi zakupy w sklepie, gdzie ekspedient dokładnie mu wyjaśni wszytko i nie będzie zmuszony do czytania nudnych opisów na aukcjach. Naprawdę 85% maili to były pytania tlyko o to czy to wersja z IS czy bez, nawet na samych zdjęciach można było zobaczyć czy jest na obudowie wypisany IS czy nie.

Tylko jak to możliwe, że u mnie problemu z AF nie było a u nabywcy nagle coś jest nie tak? Może faktycznie nie zauważyłem tego problemu. Co do pakowania to zawsze pancernie zabezpieczam paczki i nigdy nie było żadnych problemów. Zresztą sam kupujący stwierdził, że zapakowane było bardzo dobrze.
    Ostatnio edytowane przez RTSiak ; 15-05-2012 o 18:39

Bywalec Awatar RHF
    Miasto
    London / Kłobuck

Domyślnie

Oczywiście, że mogłeś nie wiedzieć o usterce, która objawia się w niestandardowych okolicznościach. Uszkodzenie mogło również powstac w transporcie jak i w rękach kupującego... Ogólnie trudna sprawa dla obu stron. Wyjścia widzę trzy:

- próbować dogadać się by koszty naprawy podzielić, ale na to nikt chetnie nie przystanie
    - iść w zaparte że szkło było sprawne (bo takie masz przekonanie) i być gotowym na konsekwencje takiej postawy
    - oddać kasę, naprawić szkłoi sprzedać z dobrym tytułem aukcji "NOWY AF !!!"
    5D + BG-E4 / 70D + BG-E14 / 40D + BG-E2N / 24 L TS-E / 24-105 L / 100-400 L / 50 1.8 / 10-18STM / Benro C-269M8 +B1 / YN600EX-RT + YN-E3-RT

Domyślnie

Teraz już za późno żeby dzwonić na Żytnią dlatego zapytam jaki może być +/- koszt wymiany AF ? (Póki co to najbardziej prawdopodobna usterka o ile takowa w ogóle jest...)

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RTSiak Zobacz posta
    Teraz już za późno żeby dzwonić na Żytnią dlatego zapytam jaki może być +/- koszt wymiany AF ? (Póki co to najbardziej prawdopodobna usterka o ile takowa w ogóle jest...)
    Jak sypniesz kasą za benzynę to mogę się w piątek gaznąć do Torunia i spotkać z łebkiem żeby przetestować szkło na obu moich 5D2. Jak będzie wszystko OK to się możesz potem z nim dogadywać o zwrot kasy za mój przejazd
    Jak jesteś zainteresowany to pisz na PM.
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Domyślnie

A teraz do wszystkich podam coś takiego
    Kupujący ma prawo zwrócić towar zakupiony na odległość w przeciągu 10 dni
    na to jest prawo i paragraf
    Miałem kiedyś taką sytuację sprzedałem 50mm f1.4 w idealnym stanie
    Nowy kupujący potwierdził mi w mailu że obiektyw jest super ale miał zamiar filmować 5d mk2 i przeszkadzało mu to że pierścień ostrości posiada jakiś jego zdaniem opór i nie może bardzo płynnie nim dokonywać w trakcie kręcenia przejść ostrości Oczywiście chodzi mi tylko o MF.
    Wysłał mi tego maila z opisem co mu nie pasuje powołał się na paragraf 10 dni zwrotu i podał numer przesyłki którą zdążył już odesłać do mnie jako zwrot.
    Nadmienię że sprawdzałem później Mf z nowymi sztukami w Fotojokerze i nie zauważyłem praktycznie różnicy między nowymi a moim używanym - może minimalny opór w momencie pierwszego przekręcenia pierścienia w lewo lub prawo

Domyślnie

Gość chyba zrobił cię w balona bo z tego co wiem, to ten paragraf nie obowiązuje osób prywatnych. Tyczy się jedynie wszelkiego rodzaju działalności, które prowadzą sprzedaż wysyłkową. Mogę się mylić, ale do tej pory zawsze słyszałem, że działa to w ten sposób.

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RTSiak Zobacz posta
    Gość chyba zrobił cię w balona bo z tego co wiem, to ten paragraf nie obowiązuje osób prywatnych. Tyczy się jedynie wszelkiego rodzaju działalności, które prowadzą sprzedaż wysyłkową. Mogę się mylić, ale do tej pory zawsze słyszałem, że działa to w ten sposób.
    Nie mylisz się. Ten paragraf nie tyczy się osób prywatnych.

P.S. RTSiak - serio jak sytuacja zrobi się nieciekawa to ja mogę za zwrot kosztów się przejechać do Torunia i sprawdzić szkło na swoich body i porównać ze swoim 70-200/2.8 Zaproponuj gościowi. Może jeżeli chce Cię zrobić w balona to na samą wiadomość o tym, że podjedzie "znajomy" i dokładnie przetestuje go wystraszy i nagle, magicznie szkło zacznie normalnie działać
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Chyba najlepsze wyjście jechać i sprawdzić. Wyjdzie bezpieczniej i taniej niż wysyłka na Żytnią.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez karol-j92 Zobacz posta
    A teraz do wszystkich podam coś takiego
    Kupujący ma prawo zwrócić towar zakupiony na odległość w przeciągu 10 dni
    na to jest prawo i paragraf
    (...)
    Ta sytuacja dotyczy umów konsumenckich na odległość, gdzie jedna strona działa jako przedsiębiorca, a druga jest konsumentem.
    W tym przypadku przecież tak nie było, chyba.
    Ponadto z tego co się orientuję, jesli się mylę to mnie poprawcie, jak kupujesz na Alle... z KUP TERAZ to obowiazuje, a jak na aukcji to nie ma to zastosowania.
    Ostatnio edytowane przez Bangi ; 16-05-2012 o 07:52

Coś już napisał Awatar Bffist
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

W obu przypadkach nie ma znaczenia. Dopóki na allegro sprzedaje to osoba prywatna a nie przedsiębiorca, tak długo jest umowa cywilno prawna pomiędzy osobami fizycznymi, a nie przedsiębiorcą i kontrahentem. Zwrot funkcjonuje ( 10dni roboczych chyba dokładnie ), w przypadku zakupu u osoby która wystawia dowód sprzedaży, na co masz paragon lub inny dowód zakupu typu faktura.

Strona 4 z 16 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów