Strona 11 z 16 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 156

Wątek: Kosmiczny problem z 70-200L I

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

No chyba nie powiesz, ze taka usterka jest wynikiem normalnego zuzycia...
    Tu chodzi np. o ryski na oslonie, przetartej farbie, a nie ewidentnej usterce!

Pytanie tylko kiedy ona powstala.

Bywalec
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

jak dla mnie usterka AFa moze byc jak najbardziej wynikiem normalnego uzytkowania obiektywu. co wiecej , o tego typu usterce sprzedający mógł wogóle nie wiedziec. i nawet jezeli faktycznie była lub powstała po sprzedazy to w swietle tego orzeczenia sprzedający nie ma zadnych obowiązków. ale to moja interpretacja :-)

Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Uwazam, ze Twoja interpretacja, a w szczegolnosci dokonana subsumpcja, sa calkowicie bledne.
    Ale co ja tam wiem...

Początki nałogu
    Miasto
    Krakówek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pajlot Zobacz posta
    wg mnie tam jest napisane ze sprzedający nie ponosi zadnej odpowiedzialnosci za wady ukryte rzeczy uzywanej powtałe podczas normalnego użytkowania.
    Czasem warto przeczytac cos ze zrozumieniem :P

Twojej argumentacji nie przyjmie zaden sad :]
    O ew. usterce ma obowiazek napisac sprzedajacy (jezeli nie napisal, to kupujacy zaklada, ze takowe nie wystepuja). W wyniku normalnego uzywania moga pojawic sie luzy, czy rysy. I te niepodlegaja wowczas odpowiedzialnosci (pod warunkiem, ze rysy nie wplywaja na dzialanie urzadzenia - bo rysy na soczewkach juz na nie wplywaja)

Domyślnie

a czy nie prosciej zadzwonic na darmową infolinie do rzecznika praw konsumenta ,niz pisac 1000 stron w watku jaki bedze wynik ewentualnej rozprawy gdyby kupujacy oddał sprawe na droge sądową .

wedlug mnie sprawa jest prosta jesli trafi na droge sądowa to - albo jedna albo druga osoba swiadomie czy tez nie zostanie jako poszkodowana w sprawie i pokryje koszty . a wszystko w rekach adwokata sedziego i naszego polskiego prawa .bo jak niby sprzedajacy udowodni ze zapakowal nieuszkodzoną oslonke i obiektyw bez opisywanej usterki . i jeszcze dojdzie podatek od wzbogacenia
    kolekcjoner sprzętowy

Bywalec
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sylwek2k Zobacz posta
    W wyniku normalnego uzywania moga pojawic sie luzy, czy rysy. I te niepodlegaja wowczas odpowiedzialnosci
    A to przepraszam bardzo za głupie wywody :-) wyszedłem, okazuje sie z błednego załozenia , ze obiektyw był sprzedawany całkowicie sprawny i zgodny z opisem i że AF też może sie zuzuwać przez normalne uzytkowanie i paść w dowolnej chwili po jakims przebiegu , dzień po sprzedaży albo pól roku po sprzedazy . A jak padnie po pół roku to sprzedający też odpowiada za wady ukryte ? bo przecież normalnie paść nie mógł ........
    Ostatnio edytowane przez pajlot ; 19-05-2012 o 21:50

Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Wtedy trzeba udowodnic istnienie wady ukrytej, co bedzie dosc trudne.

Bywalec
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

MC_ prawie rozumiem. czyli , mimo że jakoś uparcie trzymam sie myśli ze zwykła awaria Afa to wynik zużycia nie wada ukryta to : jezeli wystąpi w bliskości sprzedaży to automatycznie uważa sie to za wadę a w czasie odległym domniemuje się ze to zużycie chociaż mozna udowadniac wadę jezeli są jakieś przesłanki ? dopytuje bo warto wiedziec - sprzedajac np. obiektyw sprawny ale z rysą na przedniej soczewce mozna sie za pół roku spodziewać reklamacji po zwykłej awarii AFa jako wady AF spowodowanej uderzeniem w przednią soczewkę ?

Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Domnieman prawnych w tym przypadku brak, ale chocby zwykl logika nakazuje przyjac, ze szklo raczej tego samego dnia samo z siebie nie padlo.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzys41 Zobacz posta
    a czy nie prosciej zadzwonic na darmową infolinie do rzecznika praw konsumenta (...)
    tylko że w zaistniałej sytuacji konsumenta brak :-)

Strona 11 z 16 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów