Strona 9 z 16 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 156

Wątek: Kosmiczny problem z 70-200L I

Uzależniony Awatar RTSiak

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojteketjow Zobacz posta
    Pamiętajmy, że bywamy nie tylko sprzedającymi ale kupującymi również.
    I żeby było jasne, ani przez moment nie poddałem w wątpliwość prawdomówności RTSiak-a
    I dlatego staram się dogadać, bo sam też już kilka razy byłem ''ofiarą'' nieuczciwego sprzedającego. ''Nie rób 2 tego co tobie niemiłe'' trzymam się tej zasady.

Cytat Zamieszczone przez jellyeater Zobacz posta
    A osłonka sam RTSiak piał, że mu spadła i mogła się osłabić.
    Tego nigdzie nie napisałem... Osłona poszła w 100% cała, jedynie przyjmuje możliwość, że z powodu niepodłożenia pod nią chociażby papieru przy jakimś nacisku mogła strzelić (chociaż pęknięcie jest od strony mocowania co też jest trochę dziwne bo prędzej chyba popękała by od przodu).

krzys41 akurat te tulipany od pierwszej wersji to bieda jakich mało ;] w II już jest elegancki na zatrzask itd...

Cytat Zamieszczone przez jellyeater Zobacz posta
    Ja też nie wątpię w prawdomówność kolegi. Tyle tylko, że jak napisałem mógł o uszkodzeniu / wadzie nie wiedzieć. Ciężko to zauważyć, trzeba najpierw naostrzyć na 2 metry, potem włączyć ogranicznik i ostrzyć dalej niż 3 metry...
    No właśni... Kto tak w ogóle robi na co dzień? Zresztą parę razy przy fotach do aukcji zdarzyło mi się coś takiego robić i było ok. Co do prawdomówności to już kilka osob miało styczność z moimi''ciemnymi interesami'' na tym forum i nikt nie kręcił nosem.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

A patrzac z drugiej strony. To sprobujcie zepsuc obiektyw, tak zeby dzialal tak jak to przedstawia kupujacy. No jak?? Upuszczal go, a potem patrzyl czy nie ostrzy na wiekszym zakresie. Przeciez ta usterka to dosc rzadka, a nawet jak istnieje nie kazdy moze ja zobaczyc, poniewaz takiej kombinacji ustawien nie uzywa. Jakby mi upadl obiektyw (a upadl) to nigdy by mi nie przyszlo do glowy, zeby go pod tym katem sprawdzic. Tak czy inaczej "racja prawna" jest po stronie RTSiak'a, dobrze ze chce mu sie jeszcze to wyjasnic.
    Ostatnio edytowane przez Usjwo ; 17-05-2012 o 15:49

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Usjwo Zobacz posta
    A patrzac z drugiej strony. To sprobujcie zepsuc obiektyw, tak zeby dzialal tak jak to przedstawia kupujacy. No jak?? Upuszczal go, a potem patrzyl czy nie ostrzy na wiekszym zakresie.
    Nawiązując do pękniętej osłony, to nie ma znaczenia jaki to jest rodzaj uszkodzenia,
    i nie wiemy tak naprawdę kto jest winien - kupujący czy przewoźnik.

RTSiak wie, że od niego tak jedno jak i drugie wyszło 100% sprawne.

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Bywalec Awatar szymkowski
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Usjwo Zobacz posta
    A patrzac z drugiej strony. To sprobujcie zepsuc obiektyw, tak zeby dzialal tak jak to przedstawia kupujacy. No jak?? Upuszczal go, a potem patrzyl czy nie ostrzy na wiekszym zakresie. Przeciez ta usterka to dosc rzadka, a nawet jak istnieje nie kazdy moze ja zobaczyc, poniewaz takiej kombinacji ustawien nie uzywa. Jakby mi upadl obiektyw (a upadl) to nigdy by mi nie przyszlo do glowy, zeby go pod tym katem sprawdzic. Tak czy inaczej "racja prawna" jest po stronie RTSiak'a, dobrze ze chce mu sie jeszcze to wyjasnic.
    Gość może znać się na obiektywach, elektronice itp i może wiedzieć jak takie coś uzyskać. Oczywiście to gdybanie i lekkie Sci-Fi, ale możliwe
    5D MK III | 35 1.4 L II | 85 1.2 L II | 16-35 4.0 L IS | 40 2.8 STM
    blog.marcinszymkowski.pl | instagram

Domyślnie

Już 3x próbuje siędogadać, żeby wysłał do serwisu i sprawdzili co jest grane i ewentualne koszta podzielić na pół (nawet te 800zl...) ale nadal nie pasuje... ehhh
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Jeszcze się burzy, ze paczka powinna być nadana z zastrzeżeniem, że to szkło...
    Ostatnio edytowane przez RTSiak ; 17-05-2012 o 22:57 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Więc sam widzisz, że czym dłużej to ciągniesz oraz im bardziej idziesz na rękę
    i starasz się załagodzić, tym gorzej na tym wychodzisz.

No, ale jak to powiadają:

"Jeśli masz miękkie serce, to musisz mieć twardą d...ę"

Powodzenia.
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RTSiak Zobacz posta
    Już 3x próbuje siędogadać, żeby wysłał do serwisu i sprawdzili co jest grane i ewentualne koszta podzielić na pół (nawet te 800zl...) ale nadal nie pasuje... ehhh
    To tym bardziej spuść go na drzewo.Widać ewidentnie ma ciśnienie zwrócić szkło, z tym, że Ty nie masz najmniejszego obowiązku go przyjmować. Szkło wyjeżdżając nie miało usterki a teraz ma znaczy nie Twoja wina.

Gość ma chyba nie równo pod sufitem. To nie poczta Polska. Niech sobie sprawdzi gdzie ma opcje w nadaniu "uwaga szkło"? Kurierzy ignorują wszystko na paczce co nie jest listem przewozowym (tak mi kiedyś powiedział kurier). Choć np. w UPS określa się kategorię zawartości paczki i dla niektórych kurierzy sami naklejają naklejkę uwaga szkło (doświadczyłem osobiście i dlatego pytałem). Paczka może mieć milion piktogramów a oni sobie z tego i tak nic nie zrobią. Wysyłając paczkę akceptujesz ich zasady pakowania które są tak napisane, że nie ważne czy wysyłasz szkło czy tytanową płytę to masz to zapakować tak żeby się temu nic nie stało. Z Twojego opisu pakowania co do tego nie miałbym najmniejszego zarzutu. Także serio, skoro koleś sam nie chce iść na ugodę to spuść go na drzewo.
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RTSiak Zobacz posta
    przypomniała mi się sytuacja która mnie spotkała.
    Kupiłem obiektyw za niemałe pieniądze,używany,już pal sześć jaki bo posępiłem 4baniek by kupić L bo tu było szerzej no i ogólnie coś tam urwałem jeszcze z ceny.
    Obiektyw miał być prawie że nówka dosłownie 1000zdjęć.

Kupiłem.Super wygląda jak nowy...szkoda że moje L-ki mimo mocnego eksploatowania wyglądają też jako nowe-solidność konstrukcji.

Zrobiłem testy wszystko fajnie pięknie, a tu po miesiącu czar prysł "nowy nie bity passat z niemiec jeżdżony przez emeryta z przebiegiem 1tys km" się zepsuł.
    I co i wcale nie był nie bity,ale miał kręcony licznik.

Wystąpiła u mnie wada która jest naturalnym zużyciem i występuje po przebiegach powyżej 50tys.
    Jasne może wystąpić wcześniej ale nie po 1000+moje 300zdjęć.

Sprzedający początkowo się wypierał.
    Nie dziwie się.
    Po dluuuuuuuuuuuuugich pertraktacjach ostatecznie stanęło na moim - wnioskowałem od poczatku o polowę kwoty za naprawę bo i tak w pewnym sensie atrakcyjnie kupiłem.

Nauczyłem się wtedy kilku rzeczy:
    1.Tak jak pisali przedmówcy na używany towar obowiązuje rękojmia chyba że zaznaczone zostanie inaczej.
    2.aukcja allegro jest potwierdzeniem zawarcia transakcji i na tej podstawie obowiązuje rękojmia
    3.nie wszystko złoto co się świeci
    4.Co Canon to Canon i nie można pchać się w jakieś dziwactwa choć by nie wiadomo jak dobrze wyglądały

Ostatecznie obiektyw został naprawiony i wszystko działa jak należy.

Co do kuriera to zamawiając go zapewne podałeś zawartość-większość firm kurierskich tego wymaga.
    L-dorado
    blog

Domyślnie

Tak, pytali o zawartość.

O co dokładnie chodzi z tą rękojmią ?

Domyślnie

rękjmia to rodzaj gwarancji.

DZIAŁ II. RĘKOJMIA ZA WADY

Art. 556. § 1. Sprzedawca jest odpowiedzialny względem kupującego, jeżeli rzecz sprzedana ma wadę zmniejszającą jej wartość lub użyteczność ze względu na cel w umowie oznaczony albo wynikający z okoliczności lub z przeznaczenia rzeczy, jeżeli rzecz nie ma właściwości, o których istnieniu zapewnił kupującego, albo jeżeli rzecz została kupującemu wydana w stanie niezupełnym (rękojmia za wady fizyczne).

Art. 560. § 1. (211) Jeżeli rzecz sprzedana ma wady, kupujący może od umowy odstąpić albo żądać obniżenia ceny. Jednakże kupujący nie może od umowy odstąpić, jeżeli sprzedawca niezwłocznie wymieni rzecz wadliwą na rzecz wolną od wad albo niezwłocznie wady usunie. Ograniczenie to nie ma zastosowania, jeżeli rzecz była już wymieniona przez sprzedawcę lub naprawiana, chyba że wady są nieistotne.
    § 2. Jeżeli kupujący odstępuje od umowy z powodu wady rzeczy sprzedanej, strony powinny sobie nawzajem zwrócić otrzymane świadczenia według przepisów o odstąpieniu od umowy wzajemnej.
    § 3. (212) Jeżeli kupujący żąda obniżenia ceny z powodu wady rzeczy sprzedanej, obniżenie powinno nastąpić w takim stosunku, w jakim wartość rzeczy wolnej od wad pozostaje do jej wartości obliczonej z uwzględnieniem istniejących wad.
    L-dorado
    blog

Strona 9 z 16 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów