Strona 2 z 16 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 156

Wątek: Kosmiczny problem z 70-200L I

Pełne uzależnienie

Domyślnie

A przestawiales czesto na zakres od 3m (u mnie jest to 2.6, nie 3)? Czesto ostrzyles ponizej 3 m i pozniej przestawiales zakres? Ja powiem ze bardzo rzadko mam ograniczony zakres ostrzenia, bo rzadko potrzebuje szybszego AF'u (poza wyscigiem F1 raz na rok ) i powiem ze taka wade trudno byloby mi wychwyci (ale sprawdzilem u mnie dziala bez problemu )

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

A czy 600 d ma możliwość ustawienia działania AF. W niektórych aparatach można ustawić co ma robić AF po tym jak nie może ustawić ostrości. Z tego co pamiętam to można ustawić żeby przestał szukać ostrości albo szukał ciągle. Może w tym tkwił problem.
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Najlepiej to by się było spotkać z kupujacym i organoleptycznie zobaczyć w czym biega. Tylko, że podejrzwam, że dzieli Was parę kilosów...

Początki nałogu

Domyślnie

Witam,

Dla uściślenia - z opisu wynika, że kupujący wykonał następujący test:
    - ustawił przełącznik ogranicznika AF na zakres 1.5m do nieskończoności
    - wycelował w przedmiot odległy o 2m i nacisnął spust - AF wyostrzył na odległość 2m
    - przestawił ogranicznik na zakres 3m - nieskończoności i wycelował na obiekt w odległości 8m
    - nacisnął spust i ... - AF nie ruszył soczewkami - aby zadziałał, trzeba było ręcznie przesunąć pierścień ostrości na odległość ponad 3m - dopiero wtedy zadziałał AF i prawidłowo ustawił ostrość na 8m.

Może więc być:
    - uszkodzony AF w obiektywie (przełącznik zakresu lub cały moduł AF) - można spróbować "poprzełączać" kilka razy, może coś nie kontaktuje z "nieużywania"
    - nowa puszka (600D) nie współpracuje prawidłowo z tak starym obiektywem (niedoróbka firmware'u ??? - chyba mało możliwe...)
    - jakaś nietypowa opcja jest ustawiona w body (nie wiem, czy 600D ma taka opcję...)

Poproś może kupującego, aby wyzerował nastawy aparatu i spróbował jeszcze raz, ew. uaktualnił firmware body (jeśli nie ma najnowszego), ew. spróbował ten Twój obiektyw ze starszym body (np. 50D lub 5D) u kogoś ze znajomych.

Pozdrawiam, Alex

PS; Ew. jeśli ktoś z Forumowiczów może to sprawdzić na body 600D i obiektywie 70-200/2.8 I, to proszę o wynik testu...
    Ostatnio edytowane przez Aleximov ; 15-05-2012 o 08:51

Uzależniony Awatar RTSiak

Domyślnie

Usjwo zdarzyło mi się to kilka/naście razy ;] ale i wtedy nie zauważałem problemu z pracą silnika. U mnie najczęściej jest na ograniczniku 3m. Na 1.5 przełączałem głównie kiedy musiałem wstawić na aukcje inne szkło a 70-200 było jedynym które mi w danym momencie zostawało (po za sprzedawanym);]

Bangi niby nie jesteśmy na dwóch krańcach polski, ale nie mam zamiaru specjalnie jechać z Łodzi do Torunia na 10min żeby uświadomić kupującego;/

Aleximov dzięki, to najbardziej łopatologiczny opis problemu ;]

Dorzucę jeszcze pierwszego maila jakiego dostałem zaraz po zakończeniu aukcji:

Nie sądziłem, że wygram tą aukcję, gdyż zmylił mnie w tytule aukcji skrót IS (wyszukiwarkę allegro również po wpisaniu 70-200 is), a obiektywy ze stabilizacją są znacząco droższe. Zalicytowałem na szybko, gdyż później nie mogłem skorzystać z internetu - mój błąd i przeoczenie.

Tytuł aukcji to "Canon 70-200/2.8 L I bez IS Łódź SUPER STAN sample"

Mam wrażenie, że kupujący na silę szuka problemów aby tylko odesłać szkło i odzyskać kasę bo nie chciało mu się nawet przeczytać tytułu a marzy mu się IS...;/

Zablokowany

Domyślnie

Zaproponuj mu, żeby to on przyjechał ze swoim body i tym obiektywem do CIebie na testy. Jeśli okaże się, że on ma rację, to pokryjesz koszty przejazdu, a także zwrócisz mu pieniążki za obiektyw.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RTSiak Zobacz posta
    (...)Dorzucę jeszcze pierwszego maila jakiego dostałem zaraz po zakończeniu aukcji:

Nie sądziłem, że wygram tą aukcję, gdyż zmylił mnie w tytule aukcji skrót IS (wyszukiwarkę allegro również po wpisaniu 70-200 is), a obiektywy ze stabilizacją są znacząco droższe. Zalicytowałem na szybko, gdyż później nie mogłem skorzystać z internetu - mój błąd i przeoczenie.
    (...)
    no rzeczywiście dziwnie to wygląda, ja bym się raczej cieszył z wygranej aukcji niż pisał taki tekst, właściwie bez większego sensu w kontekście wygranej aukcji,
    może jednak wato się spotkać, najlepej weź ze sobą jakiegoś świadka, bo sprawa zaczyna śmierdzić głupim sporem, a czym dłużej ten spób będzie trwał, tym bardziej się może zagmatwać, nie chcę oceniać kupującgeo, ale różni są ludzie, żeby tu jeszcze czegoś nie próbował uszkodzić i będzie potem wciskał kit...

Bywalec Awatar RHF
    Miasto
    London / Kłobuck

Domyślnie

Z ciekawości przetestowałem jak to jest na 100-400. Zakres 1,8m do nieskończoności ustawiam ostrość na coś w okolicy 2-3m, następnie przełączam na zakres 6,5m do nieskończoności i ostrość ustawiam na coś odległego - działa (bo musi...) Test nr2 to to samo, tylko po przełączeniu na zakres 6,5 do nieskończoności ustawiam ostrość na przedmiotach odległych ok 3-4m - działa (bo musi ) AF działa w pełnym zakresie na obu trybach, jednak na drugim po prostu cofa się tylko do połowy, natomiast gdy wcześniej juz tam był to nie ma powodu by nie działał, chyba że jest uszkodzony.
    5D + BG-E4 / 70D + BG-E14 / 40D + BG-E2N / 24 L TS-E / 24-105 L / 100-400 L / 50 1.8 / 10-18STM / Benro C-269M8 +B1 / YN600EX-RT + YN-E3-RT

Początki nałogu

Domyślnie

Witam,

W uzupełnieniu - przeszedłem się przed chwilą do sklepu (FJ) i akuratnie mieli C600D i obiektyw 70-200/2.8 L (bez IS - nowy, prosto z półki), podłączyłem i wykonałem powyższy test - wszystko działało jak trzeba... (czyli 600D poprawnie pracuje z w/w szkłem...)

Tak więc, albo faktycznie coś nie tak z AF w Twoim egzemplarzu, albo kupujący ściemnia...

Pozdrawiam, Alex
    Ostatnio edytowane przez Aleximov ; 15-05-2012 o 11:40

Uzależniony Awatar RTSiak

Domyślnie

Ok, wszystko już wyjaśniliśmy więc pozostaje mi się dogadać z kupującym.

Strona 2 z 16 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów