Strona 3 z 16 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 156

Wątek: Kosmiczny problem z 70-200L I

Coś już napisał
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RTSiak Zobacz posta
    Ok, wszystko już wyjaśniliśmy więc pozostaje mi się dogadać z kupującym.
    a jeżeli kupujący chce jednak pozbyć się obiektywu, co wynikało z pierwszego majla do Ciebie, i jest w stanie posunąć się do psucia czegoś w lensie, a jeżeli obiektyw zepsuł się podczas transportu i rzucania go przez pracowników poczty lub dhl, to jesteś w stanie z własnych środków naprawić go albo oddać kasę i zostać z zepsutym?;

jeżeli sprzedałeś dobry, sprawny obiektyw i jesteś tego pewien to raczej Pan z Torunia powinien Ci udowodnić, że tak nie było, przyjechać sprawdzić etc.

nie chodzi też o to, że to Ty możesz okazać się nieuczciwym sprzedawcą, ale o to, że często inni są nieodpowiedzialni i nieuczciwi

ja wolałbym negatywny komentarz na allegro niż zepsuty obiektyw, który był wcześniej dobry

Uzależniony Awatar RTSiak

Domyślnie

Zobaczymy co odpisze. Mimo wszystko postaram się jakoś dogadać. Dam znać jak się dalej potoczy cała sprawa.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RTSiak Zobacz posta
    Zobaczymy co odpisze. Mimo wszystko postaram się jakoś dogadać. Dam znać jak się dalej potoczy cała sprawa.
    może na potrzeby dogadania oddajcie do serwisu, podzielcie jakoś koszty diagnostyki, serwis zdiagnozuje dokładną przyczyne, jak się okaże co i jak obierzecie dalszą drogę...

Bywalec
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

zanim odeślą do serwisu moze jednak warto ustalić czy problem faktycznie istnieje :-) moze kupujący byłby skłonny spotkać sie z jakimś uczynnym forumowiczem z torunia w celu obadania problemu ?

Początki nałogu Awatar GhostRider
    Miasto
    Tarnow - okolice

Domyślnie

1. Opis Twój był mylący - wg mnie celowo napisałeś w nim "brak IS"
    2. Kupujący nie chce lensa - niech odeśle bez pobrania czy przelewów i jak dostaniesz obiektyw to sam stwierdzisz czy jest tak jak pisze. Jak tak - to zwracasz kasę, a jak nie to zwracasz pomniejszoną o krętactwo kolesia
    Moje zdjęcia na forum
    7d 17-35 18-135STM 35/2 50/1.8 85/1.8 100/3.5 70-200/4 580EXII
    http://jaceklosko.blogspot.com/

Bywalec Awatar szymkowski
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GhostRider Zobacz posta
    1. Opis Twój był mylący - wg mnie celowo napisałeś w nim "brak IS"
    Bez przesady. Kłania się czytanie ze zrozumieniem. Za takie pieniądze kupujący powinien wykazać się przynajmniej tą umiejętnością.
    5D MK III | 35 1.4 L II | 85 1.2 L II | 16-35 4.0 L IS | 40 2.8 STM
    blog.marcinszymkowski.pl | instagram

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szymkowski Zobacz posta
    Bez przesady. Kłania się czytanie ze zrozumieniem. Za takie pieniądze kupujący powinien wykazać się przynajmniej tą umiejętnością.
    Też uważam, że wszystko jest jasne i klarowne. Wyraźnie napisane, że bez.

Bywalec Awatar RHF
    Miasto
    London / Kłobuck

Domyślnie

Osobiście nie podoba mi się dodawanie w tytułach aukcji "bez" lub "nie" i dalej następujących słów, które mają za zadanie działać podczas wyszukiwania. Dzięki temu w wynikach lądują aukcje, które kompletnie mnie nie interesują, a czasem kogoś mogą wprowadzić w błąd. A wracając do głównego tematu, szkło bym posłał na Żytnią, lub umówiłbym sie tam na miejscu z kupującym i oddał do sprawdzenia.
    5D + BG-E4 / 70D + BG-E14 / 40D + BG-E2N / 24 L TS-E / 24-105 L / 100-400 L / 50 1.8 / 10-18STM / Benro C-269M8 +B1 / YN600EX-RT + YN-E3-RT

Bywalec Awatar bob_
    Miasto
    woj. opolskie

Domyślnie

Czytam ten wątek ze zgrozą. Trochę klamotów już sprzedałem, i tu na forum i na allegro. W 90% były to wartościowe rzeczy (dwa body, kilka obiektywów, lampa, statyw) więc ryzyko po obu stronach, ale zawsze transakcje przebiegały wzorowo, nabywcy zawsze byli bardzo zadowoleni i zawsze doceniali maniakalną wręcz dbałość o staranne zapakowanie. I człowiek się może starać ile wlezie a tu takie coś! Oczywiście trudno wyrokować gdzie tu wina; czy kupujący kombinuje, czy to losowy wypadek podczas tranportu, czy złośliwość rzeczy i nieszczęśliwy zbieg okoliczności, ale sytuacja wręcz patowa. W każdym razie rodzi dotykowe koszty, nerwy i pochłania czas na wyjaśnienie. Życzę powodzenia i pozytywnego zakończenia.

Jednakże niezależnie od tej konkretnej sytuacji i dobrej lub złej woli jednej ze stron (bo nie mnie to oceniać i broń Boże tego tu nie czynię), zgodzę się z przedmówcą, że wymienianie w nazwie przedmiotu cech, którymi odróżnia się od bardzo podobnych (czy świadome, czy nie) jest co najmniej niewłaściwe, a wręcz nie dziwią reakcje, że może być odebrane jako celowe wprowadzanie w błąd. Czytanie ze zrozumieniem to jedno, ale wyłamywanie się z jakiś ogólnie przyjętych zasad logiki i zwyczajów to drugie. To trochę tak jak niegdyś koreańsko czy chińsko podobne produkty elektroniki użytkowej typu Panascanic itd... Statystycznie zawsze, nawet najbardziej świadomy użytkownik, da się na to niechcący złapać. Nie powinno się stosować takich opisów moim zdaniem. Po co innym utrudniać wybór i ocenę oferty...
    piątka, trochę szkła i gadżety

Początki nałogu Awatar mkkaczy
    Miasto
    IRL

Domyślnie

Miałem coś podobnego z moim 70-200 f4. Szkło od nowości, większość czasu w szafce, nigdy nie upadło. Mój miał też problem z wyjściem z AF tak do około 3 (+-1m). Trzeba go było z popychu a i tak nie zawsze wyostrzył. Z tym że mój czasami nie chciał też wrócić i po kilkukrotnym dociskaniu spustu czasami wracał. Pomogła wymiana AF na Żytniej.

Strona 3 z 16 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów