Strona 14 z 16 PierwszyPierwszy ... 41213141516 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 156

Wątek: Kosmiczny problem z 70-200L I

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Jak to traktować w sytuacji kiedy szkło wyjechało zgodne z opisem a dotarło wiadomo jakie?
    Bardziej pisałem to pod kątem z taką wadą można robić zdjęcia. I nie wiesz czy było sprawne, bo nie testowałeś takiego przypadku.

BTW to zamawiałem drzewko bonsai. I doszło całe. Więc faktycznie żeś to słabo zapakował, jezeli tulipan pękł. Z drugiej strony pisałeś, że szkło owinąłeś porządnie. Więc można założyć, że nawet jak tulipan pękł, to samo szkło się w czasie transportu nie uszkodziło. Uszkodzenie ogranicznika mogło nastąpić już wcześniej tylko o tym nie wiedziałeś. Może nawet kupiłeś je uszkodzone (jeżeli kupowałeś używkę).

Obrót używkami kwitnie. Każdy coś tam sprzedaje i kupuje. Przez takie kwasy zaufanie spadnie.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

RTSiak - moim zdaniem daj sobie już spokuj z tym gościem. Jeżeli rzeczywiście wysłałeś sprawne szkło i nie masz sobie nic do zarzucenia.
    Jak widać, z informacji przedstawionych przez Ciebie, gość coś kombinuje. Niby chce się ugadać, ale jak składasz konkretną propozycje to nie chce. Mam wrażanie, że tak będzie w kółko. A niech idzie do sądu. Wg mnie on jest z procesowego punktu widzania w trudniejszej sytuajcji, gdyż to na nim ciążą obowiazki dowodowe.

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Podejrzewam, że gdyby sytuacja była odwrotna - kupujący napisałby na forum jaka jest sytuacja - to porada brzmiałaby bardzo podobnie...

Choć w mojej ocenie nagle pojawiający się filmik z odpakowania bardzo zmniejsza jego wiarygodność. Co do samej usterki - kolega jellyeater ma rację. Można było jej nie zauważyć ;-)

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    Podejrzewam, że gdyby sytuacja była odwrotna - kupujący napisałby na forum jaka jest sytuacja - to porada brzmiałaby bardzo podobnie... (...)
    Nie wykluczam, ale ja chyba nie miałbym już siły na dalsze spieranie się.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Nie wykluczam, ale ja chyba nie miałbym już siły na dalsze spieranie się.
    Czyli kupiłbyś, uszkodzony, źle opakowany sprzęt za Xk PLN i byś to olał? Podziwiam siłę spokoju.

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Co za koleś.
    Miał film od początku ale o nim nie wspomniał? Chciał sobie podyskutować?
    Błagam...
    *To może poproś go aby odesłał paczkę i nakręć film z pakowania (pożycz tylko od kogoś całą osłonę i przestaw datę w kamerze). Odpisz mu wtedy, że przypomniałeś sobie, że masz film z pakowania pierwszej paczki i odsyłasz mu obiektyw i czekasz na sprawę w sądzie...

Gdybym miał od początku film z otwierania paczki to bym napisał wprost:
    "Niestety nie byłem w stanie otworzyć paczki przy kurierze z przyczyn ..... ale w związku z tym nagrałem film z otwierania na którym widać, że osłona jest uszkodzona itd."
    A nie świrował pawiana.

Poza tym film jedynie udowadnia, że paczka przyszła z uszkodzoną osłoną, nie jest dowodem, że wysłałeś szkło uszkodzone. Chyba, że magicznie na filmie widać, że nie działa AF w tym konkretnym przypadku, który opisuje. Co już w ogóle zakrawałoby na paranoje, ponieważ mi wykrycie i stwierdzenie takiego problemu zajęłoby pewnie kilka godzin testów. Niech wrzuci film na youtube, chętnie sam go obejrzę. Jeżeli film będzie trwał 5min i w tym czasie rozpakuje paczkę, pokaże pękniętą osłonę, znajdzie i jednoznacznie ustali usterkę AF to wartość tego filmu jest ogólnie bliska 0.

Niech idzie do sądu. Zgłosić na policję nic nie może bo paczka doszła, jest w niej to co powinno, więc co miałby zgłosić? Nie ma żadnego mocnego dowodu tak naprawdę. Jak wyjedzie z filmikiem to możesz to łatwo podważyć bo oczywistym jest, że plik zawiera datę i godzinę jaka jest ustawiona w kamerze, a nie wiadomo tak naprawdę kiedy film powstał a podstawy do podważenia są takie, że koleś wyskakuje z filmikiem dopiero po tygodniu. Pytanie raczej czy masz na to nerwy bo sprawa się może ciągnąć miesiącami a w dodatku jeżeli się dobrze orientuję to miejscem sprawy będzie jego miejsce zamieszkania a nie Twoje (więc czas i kasa za dojazdy, noclegi itd.)

*oczywiście ten akapit to jest żart
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jellyeater Zobacz posta
    Czyli kupiłbyś, uszkodzony, źle opakowany sprzęt za Xk PLN i byś to olał? Podziwiam siłę spokoju.
    Nie taka była intencja mojej wypowiedzi, po prostu jakby gość ciągle kombinował to przestałbym się z nim kontaktować w taki sposób jak tu i podjąłbym inne kroki prawne.

Uzależniony

Domyślnie

Zakładając że obiektyw był sprawny.

Masz jakieś zdjęcia robione tym obiektywem z numerem seryjnym w exif ? Przed zapakowaniem ? W dniu wysyłki ?

Z ciekawości, kto z tego forum sprawdzał ten obiektyw u kupującego ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sylwek2k Zobacz posta
    Serwis nie wskaze winy przewoznika, tylko stwierdzi uszkodzenie samoistne/mechaniczne.
    ale w ogóle cokolwiek orzeknie, zdiagnozuje.
    Może "bijecie pianę" a naprawa to koszt 200zł

Tego nikt tak nie określi bez oglądania
    L-dorado
    blog

Coś już napisał Awatar Bffist
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    *To może poproś go aby odesłał paczkę i nakręć film z pakowania (pożycz tylko od kogoś całą osłonę i przestaw datę w kamerze). Odpisz mu wtedy, że przypomniałeś sobie, że masz film z pakowania pierwszej paczki i odsyłasz mu obiektyw i czekasz na sprawę w sądzie...
    miszcz! W ostateczności jest to przejaw geniuszu

Strona 14 z 16 PierwszyPierwszy ... 41213141516 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów