Strona 4 z 10 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 92

Wątek: sigma 30 1.4 , proszę o opinie

Domyślnie Odp: sigma 30 1.4 , proszę o opinie

"Test" był robiony z ręki , ale przy czasie 1/800 , myslę ,że statyw nie był potrzebny , wyraźnie widać ,że sklepowa przy każdym zdjęciu była po prostu zdecydowanie ostrzejsza . Mój egzemplarz dopiero powyżej przysłony 4 robi w miarę ostre zdjęcia , wszystkie inne są mydlane ale po prostu myślałem ,że tak ma być zanim zainteresowałem się tym tematem a mam go prawie 3 lata więc chyba wystarczy tego "porobienia" zdjęć na spokojnie.
    "I od razu zaznaczam że nie ma szans zrobić tego w sklepie " - Ja tak nie uważam , moim zdaniem w sklepie można oddzielić wstępnie ziarno od plew i gdybym ja tak zrobił kupując mój obiektyw miał bym setki lepszych zdjęć i uniknąłbym teraz bawienia się w wysyłanie sprzętu i skoro sigma w ogóle na swojej stronie pisze o kalibracji sprzętu to dobrze wiedzą jak losowo ich obiektywy współpracują z aparatami.

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

Cytat Zamieszczone przez darek500 Zobacz posta
    a mam go prawie 3 lata więc chyba wystarczy tego "porobienia" zdjęć na spokojnie.
    i takie jest moje zdanie
    mydlenie sigm to cecha nie wada, tylko nie wszyscy są tego świadomi
    sprzedaj to cudo i kup canona
    może i drożej ale na pewno lepiej
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Cytat Zamieszczone przez becekpl Zobacz posta
    i takie jest moje zdanie
    mydlenie sigm to cecha nie wada, tylko nie wszyscy są tego świadomi
    sprzedaj to cudo i kup canona
    może i drożej ale na pewno lepiej
    Na ogół lepiej, ale nie zawsze.
    Ja akurat pozbyłem się EF 28mm /f1.8 bo po 10 latach psucia dobrych zdjęć "na spokojnie" z powodu AF strciłem cierpliwość.
    Obiektyw był wysyłany 2 razy do serwisu Canona bez żadnych dających się wykryć rezultatów.

Optyczne właściwości 28mm 1.8 mnie satysfakcjonują, ale jeśli oba pudłują, to Sigma może byc lepsza.

Początki nałogu Awatar Heilsberg
    Miasto
    Lidzbark Warmiński

Cytat Zamieszczone przez becekpl Zobacz posta
    mydlenie sigm to cecha nie wada
    Polemizowałbym. Mam trzy różne Sigmy, żadna nie mydli. Wszystkie są ostre. Bazując na tym mógłbym wyrokować, że "ostrość Sigm to cecha, nie zaleta".
    To nie tak, moim zdaniem mydlenie to cecha pewnego procenta egzemplarzy. Nie tylko Sigm, ogólnie wszelkich obiektywów. Na 17-40L też co niektórzy narzekają, że mydli. Nie ulega natomiast wątpliwości, że spora ilość Sigm wszelakich ma problemy z autofocusem w puszkach Canona. I tylko Canona. I z tego powodu Sigmy najlepiej wybierać albo kupić od osób, które już wybrały. Choć jedną z posiadanych Sigm kupiłem w sklepie internetowym i trafiła się jak najbardziej ostra. Dwie pozostałe kupiłem używane od ludzi, którzy wybrali je z kilku różnych egzemplarzy.
    EOS 100D|EOS 7D + grip|EF-S 24 /2.8 STM|Sigma 30/1.4 EX DC HSM|EF 40/2.8 STM|EF 50/1.4|EF 200/2.8L II|EF-S 10-22/3.5-4.5|EF 17-40/4L|EF 24-105/4L|Sigma 120-400/4.5-5.6 DG APO OS HSM

Niestety muszę się zgodzić z "panem kolegą" bo w tej cenie ,Sigma nie ma alternatywy , canon 35 1.4 kosztuje ok 5 tysięcy i biorąc pod uwagę cenę musiałby być o 250% lepszy a wątpię by tak było
    Heilsberg - też tak uważam , tym bardziej po porównaniu mojej sigmy z tą z pro centrum,wierzę usilnie ,że moja po kalibracji również będzie bez zastrzeżeń.
    Ostatnio edytowane przez darek500 ; 19-08-2012 o 21:58

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Cytat Zamieszczone przez Heilsberg Zobacz posta
    ...Dwie pozostałe kupiłem używane od ludzi, którzy wybrali je z kilku różnych egzemplarzy.
    Wierzysz w to przebieranie spośród tysięcy egzemplarzy?
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Uzależniony Awatar kaindox

Cytat Zamieszczone przez jacek_73 Zobacz posta
    Wierzysz w to przebieranie spośród tysięcy egzemplarzy?
    Zgadzam się, sklepy od dawna walczą ze stanami magazynowymi i zwykle mają po jednym, maksymalnie dwa egzemplarze danego sprzętu, więc bajki o wybieraniu spośród kilku sztuk zostawiam dla małych dzieci.

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Tzn. najczęściej fizycznie jest jedna sztuka na dwa sklepy, czasami po sztuce na sklep. I całe "przebieranie" ogranicza się do sprawdzenia w sklepie czy wszystko jest OK i kupujesz albo nie. A jak się sprzedaje szkło dalej to się mówi jak to się przebierało spośród iluśtam egzemplarzy. Oczywiście piszę to z perspektywy Bydgoszczy, w Warszawie czy Krakowie może być zupełnie inaczej.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Początki nałogu Awatar Heilsberg
    Miasto
    Lidzbark Warmiński

Nie wierzę w wybieranie spośród tysięcy. Ale wierzę, ze przy odrobinie szczęście jeśli przetestujesz pięć sztuk w trzech sklepach to znajdziesz taką jak trzeba. Nie musisz mieć pięciu w jednym czasie i jednym miejscu. Jeśli druga wg Ciebie jest ostra i trafia to bierzesz. A jak ktoś nie ma szczęścia to i w... palec złamie. Są tacy co trafią za pierwszym razem. Ja tak jedną trafiłem. Może i bym znalazł jeszcze ostrzejszą ale ta pierwsza jest dla mnie na tyle ostra, że nie widzę potrzeby posiadania ostrzejszej. Po prostu jest ostra i tyle. I mi pasuje. I trafia jak należy. Nie masz znaleźć najostrzejszej z całej serii produkcyjnej 50 tysięcy egzemplarzy. Masz znaleźć ostrą i trafiającą.
    EOS 100D|EOS 7D + grip|EF-S 24 /2.8 STM|Sigma 30/1.4 EX DC HSM|EF 40/2.8 STM|EF 50/1.4|EF 200/2.8L II|EF-S 10-22/3.5-4.5|EF 17-40/4L|EF 24-105/4L|Sigma 120-400/4.5-5.6 DG APO OS HSM

Uzależniony Awatar jac+

Szukanie egzemplarza "the best of the best"... Pytam się w tym momencie: Gdzie do czorta jest kontrola jakości u producenta? Dlaczego firmy (nie tylko sigma) wypuszczają serie o tak szerokim rozrzucie jakościowym? Może jakoś byłbym w stanie to zaakceptować w sprzęcie typu skrajnie budżetowego, jednak tutaj wchodzi w grę dużo poważniejsza gotówka.
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Strona 4 z 10 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów