No body i szkło trza wysłać, z zaznaczeniem żeby body nie ruszali :-). I warto zapytać wcześniej ile to potrwa. Przed długim weekendem mówili o 2 tygodniach, ale może teraz mają wiecej luzu.
No body i szkło trza wysłać, z zaznaczeniem żeby body nie ruszali :-). I warto zapytać wcześniej ile to potrwa. Przed długim weekendem mówili o 2 tygodniach, ale może teraz mają wiecej luzu.
Canon i Fuji X
Witam
Nie trzeba wysyłać body. Jeśli obiektyw ma wadę Af to zostanie skorygowana do body wzorcowego w serwisie. Kilka lat temu w ten sposób poprawiłem FF w moim Tamronie.
Pozdrawiam
Mirek
hmm, to może Tamron ma inaczej. Wg strony oficjalnego serwisu Sigmy:
'Wraz z wysyłanym sprzętem dołącz bezwzględnie:
* ....
* korpus współpracującego aparatu (niezbędny w przypadku kalibracji - więcej o kalibracji) '
Dodatkowo Sigma bardzo mocno na każdym kroku podkreśla, ze nie jest to 'wada obiektywu' tylko raczej właściwość współpracy danego obiektywu z konkretnym egzemplarzem lustrzanki.
pozdr.
7D MkII, C15-85, C 400 L 5.6, C35 IS 2.0 + statywy, plecaki i inne badziewie
Napisałem do Sigmy ale jak na razie brak odzewu , będę musiał do nich zadzwonić... jutro jeszcze wrzucę kilka zdjęć a po powrocie obiektywu z kalibracji również zamieszczę zdjęcia ,żeby można było ocenić dzieło techników z serwisu.
Pozdrawiam i dziękuje wszystkim za pomoc.
Chodziło mi raczej o to, aby nie grzebali w body, tylko pod body ustawili szkło. Coby się nie okazało że inne obiektywy które dotychczas autor wątku posiadał będą wykazywały bf/ff.
A jaki problem ustawić puszkę na statywie, zrobić kilka zdjęć dobrego obiektu ogniskując od każdej strony, a następnie LV na max powiększenie i też kilka zdjęć. Potem porównać i wiadomo, czy to AF pudłuje, czy szkło kiepsko wyjustowane.
5D 50/1.8 STM + 100/2.8 L IS USM
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
Mam tą sigmę , odkupiłem od forumowicza i muszę przyznać , że po kalibracji w serwisie jest to super szkło. Zrób zdjęcia z dalszej odległości i porównaj. Przed wysyłką do kalibracji zrób sobie zestaw zdjęć i dołącz je do zestawu. po powrocie sprawdź na tych samych ustawieniach dla oceny kalibracji.
Trochę tam w plecaku.