Strona 2 z 10 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 92

Wątek: sigma 30 1.4 , proszę o opinie

Coś już napisał

Domyślnie

No body i szkło trza wysłać, z zaznaczeniem żeby body nie ruszali :-). I warto zapytać wcześniej ile to potrwa. Przed długim weekendem mówili o 2 tygodniach, ale może teraz mają wiecej luzu.
    Canon i Fuji X

Coś już napisał Awatar mirasb
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Witam
    Nie trzeba wysyłać body. Jeśli obiektyw ma wadę Af to zostanie skorygowana do body wzorcowego w serwisie. Kilka lat temu w ten sposób poprawiłem FF w moim Tamronie.
    Pozdrawiam
    Mirek

Coś już napisał

Domyślnie

hmm, to może Tamron ma inaczej. Wg strony oficjalnego serwisu Sigmy:

'Wraz z wysyłanym sprzętem dołącz bezwzględnie:

* ....
    * korpus współpracującego aparatu (niezbędny w przypadku kalibracji - więcej o kalibracji) '

Dodatkowo Sigma bardzo mocno na każdym kroku podkreśla, ze nie jest to 'wada obiektywu' tylko raczej właściwość współpracy danego obiektywu z konkretnym egzemplarzem lustrzanki .

pozdr.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirasb Zobacz posta
    Witam
    Nie trzeba wysyłać body. Jeśli obiektyw ma wadę Af to zostanie skorygowana do body wzorcowego w serwisie. Kilka lat temu w ten sposób poprawiłem FF w moim Tamronie.
    To nie jest dobry pomysł. Gdyby dało się kalibrować obiektywy do jednego body wzorcowego, to nie byłoby takich problemów z Sigmami w ogóle (robiono by to w fabryce).
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Coś już napisał
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirasb Zobacz posta
    Witam
    Pozdrawiam
    Mirek
    Niestety body trzeba wysłać razem z obiektywem - to jest warunek aby było skalibrowane szkło. Wiem bo też wysyłałem. Wszystko trwało około tygodnia. Płaci się za przesyłkę w jedną stonę. No i na koniec: warto to zrobić, AF trafia znacznie lepiej.
    7D MkII, C15-85, C 400 L 5.6, C35 IS 2.0 + statywy, plecaki i inne badziewie

Domyślnie

Napisałem do Sigmy ale jak na razie brak odzewu , będę musiał do nich zadzwonić... jutro jeszcze wrzucę kilka zdjęć a po powrocie obiektywu z kalibracji również zamieszczę zdjęcia ,żeby można było ocenić dzieło techników z serwisu.
    Pozdrawiam i dziękuje wszystkim za pomoc.

Coś już napisał Awatar Bffist
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Chodziło mi raczej o to, aby nie grzebali w body, tylko pod body ustawili szkło. Coby się nie okazało że inne obiektywy które dotychczas autor wątku posiadał będą wykazywały bf/ff.

Początki nałogu
    Miasto
    Wwa

Domyślnie

A jaki problem ustawić puszkę na statywie, zrobić kilka zdjęć dobrego obiektu ogniskując od każdej strony, a następnie LV na max powiększenie i też kilka zdjęć. Potem porównać i wiadomo, czy to AF pudłuje, czy szkło kiepsko wyjustowane.
    5D 50/1.8 STM + 100/2.8 L IS USM

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bffist Zobacz posta
    Chodziło mi raczej o to, aby nie grzebali w body, tylko pod body ustawili szkło. Coby się nie okazało że inne obiektywy które dotychczas autor wątku posiadał będą wykazywały bf/ff.
    To chyba oczywiste, że body potrzebne jest w procesie kalibracji jedynie do ustawienia szkła.
    Coś takiego jak wzorcowe body w praktyce nie istnieje.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Dopiero zaczyna
    Miasto
    CZŁUCHÓW

Domyślnie

Mam tą sigmę , odkupiłem od forumowicza i muszę przyznać , że po kalibracji w serwisie jest to super szkło. Zrób zdjęcia z dalszej odległości i porównaj. Przed wysyłką do kalibracji zrób sobie zestaw zdjęć i dołącz je do zestawu. po powrocie sprawdź na tych samych ustawieniach dla oceny kalibracji.
    Trochę tam w plecaku.

Strona 2 z 10 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów