-
Pełne uzależnienie
No ja też ostatnio zastanawiam się na co zmienić mojego 18-55, którego używam wyłącznie do reportaży video.
Z funkcji hdslr w 550D korzystam dość często, i właśnie lubię mieć podpiętego zooma, bo do reportaży na demonstracjach zazwyczaj nie potrzebuję światła, ale duży zakres (No chyba że demo jest wieczorem to wtedy podpinam jasne stałe 24 lub 50).
Rozważam właśnie 18-135, lub 18-200 - jako te kity z nieco wyższej półki. Jakość obrazka i światło mają dokładnie identyczne jak 18-55, jednak zakres ciekawszy.
15-85 też mi się podoba, fajny szeroki kąt, jednak jego cena jest zbyt wysoka. Ale jeśli poszukać używki to można pewnie sporo poniżej 2000 wyrwać.
Tak więc koledze proponuję zastanowić się do czego konkretnie i w jakich warunkach będzie robił foty. 15-85 jeśli lubi szerokie ujęcia i ma ok 2000,- 18-135/200 jeśli lubi uniwersalność i IS w całkiem dobrej jakości i cenie ok 1200,-. A Tamron 17-50 jeśli potrzebuje stałego f/2.8 lub też wersję VC jeśli wie, że mu się to realnie przyda. 900-1400,-
Uprawnienia umieszczania postów