-
Odp: [test] TAMRON 24-70 f/2.8 VC USD
Może kilka słów ode mnie, jako użytkownika tego Tamrona 24-70.
Pierwsze co mi się rzuciło po pierwszym razie z tym obiektywem to ciężar, niestety ale z 5dmk2 + grip + lampa + 24-70 troszkę ważą ale coś za coś ; )! Obleciałem nim dwa śluby, bez żadnych ceregieli, jak dla mnie szkiełko bardzo dobre, ostrością nie grzeszy, stabilizacja w kościele baaardzo się przydała zdjęcia na 1/15 wychodzą ostre, co jest wielkim plusem dla tego obiektywu. Ktoś zarzucił mu z tego co czytałem, że jest wolny... Jak dla mnie, nie jest on wolny (Tamron 24-70 2.8 Di VC USD speed test - YouTube , Tamron 24-70 2.8 Di VC USD speed test - YouTube ) dwa moje testy na szybko szybkości, w pierwszym ostrość łapana przez górny punkt AF a nie środkowy, jakość filmików słaba bo nagrywane telefonem...
W słabych warunkach oświetleniowych również daje rade, wiadome, że nie wyostrzy tam gdzie jest totalnie ciemno i nie ma jak nawet złapać ostrości bez pomocy wspomagania AF z lampy...
Budowa, według mnie również na PLUS, pierścienie chodzą dość ciasno z należytym oporem (czyli tak jak lubię, nie lubię masła pod ręką, gdzie kręcę i nie czuję oporu), fakt jest plastikowy, może komuś to przeszkadzać mi jakoś to nie przeszkadza ; )
Zdjęcia zawsze mam ostre, jeśli oczywiście sam ich nie spierniczę (mówię o ewidentnym poruszeniu się), tam gdzie chcę i nigdy nie narzekałem, że mam nieostre zdjęcia z tamrona...
Według mnie jeśli ktoś nie chce wydać 9 tysiecy na nowego canona 24-70 L II to może spokojnie kupić właśnie Tamrona i będzie zadowolony, może ja trafiłem na dobry egzemplarz ale nie zmienia to faktu, że jest to bardzo dobry obiektyw i raczej szybko się z nim nie pożegnam ; ))!
Uprawnienia umieszczania postów