Dzień dobry,
jako że jestem nowym użytkownikiem Canon Board przede wszystkim chciałbym się przywitać.
Z zasady nie udzielam się na forum. Zaglądam tam zazwyczaj wtedy, kiedy mam zamiar nabyć jakiś sprzęt, żeby poczytać o wrażeniach zadowolonych albo i niezadowolonych użytkowników.
A że ostatnio byłem na kupnie uniwersalnego obiektywu do Canon 5d mkII, trafiłem na ten wątek.
Jeszcze przed dwoma tygodniami byłem zdecydowany na zakup Canona 24-70L. Jednak ten obiektyw na rynku pierwotnym w tym momencie jest po prostu nie do zdobycia. Jego nowa wersja będzie kosztować pomiędzy 8 a 9 tysięcy. A to już zdecydowanie za dużo jak na moją kieszeń.
Więc została alternatywa: używany Canon albo nowy zamiennik. Początkowo byłem bliższy używce. Ale jak rozejrzałem się na Allegro to zapał trochę mi opadł. Przykład: ogłoszenie o szkiełku w idealnym stanie za jedyne 4899 PLN,-. Dzwonię do gościa i słyszę, że obiektyw ma 4 lata i jest tyrany co sobotę na weselu... ale ogólnie to prawie jak nowy.
Zacząłem się bliżej przyglądać zamiennikom. Więc standardowo: Optyczne.pl - testy aparatów, testy obiektywów, testy lornetek, inne testy, aparaty cyfrowe, obiektywy, lornetki, artykuły, nowości, aktualności, opinie, komentarze, poradniki, rankingi - Optyczne.pl i przeglądamy testy. Tamron – średnio, ogólnie to nie warto, bo za drogi. Jeśli już to bardziej Sigma. Więc zacząłem sobie szukać testów i opinii o Sigmie. I siłą rzeczy trafiłem na test porównawczy czterech obiektywów 24-70mm 24-70mm f2.8 Showdown! Tamron/Canon/Nikon/Sigma - YouTube Po obejrzeniu filmików jakby przychylniej zacząłem patrzeć na Tamrona. Potem recenzja Cichego i przede wszystkim jego sample. Później badania na Welcome to Photozone!. No i wreszcie wrażenie realnych użytkowników na Tamron SP 24-70mm f/2.8 DI VC USD Lens for Canon AFA007C700 B&H
No i zdecydowałem się na nowego Tamrona zamiast używanego Canona. Tym bardziej że dają na niego 5 lat gwarancji.
Jedynym ryzykiem było, że trafię na felerny egzemplarz, więc zdecydowałem się na zakup u Cichego, u którego notabene kupiłem już udanego Tarmona 17-50 VC.
I w ten sposób stałem się zadowolonym posiadaczem rzeczonego obiektywu.
Jeśli chodzi o wrażenia z użytkowania (póki co bardzo krótkiego) to są bardzo podobne do przedmówcy – Marka Kowala.
Pozdrawiam