Strona 11 z 35 PierwszyPierwszy ... 91011121321 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 350

Wątek: [test] TAMRON 24-70 f/2.8 VC USD

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Za połowę ceny nowej L-ki, do której chyba jeszcze porównania nikt nie robił. A sample (póki co) pozwalają nowego Tamrona równać najwyżej do starszej wersji L-ki, która wiele droższa nie jest.

Problem polega na tym, że do tej pory Tamron dawał nam obiektywy porównywalne z "oryginałami" za 1/3 ich ceny.
    Podnosząc poprzeczkę cenową sporo wyżej niż do tej pory ludzie byli przyzwyczajeni - powinien równie wysoko podnieść poprzeczkę jakościową.
    Ja tam się nie dziwię narzekaniom, nie da się uzasadnić 2,5-krotnego wzrostu ceny tylko 4mm na szerokim i stabilizacją...
    Nic dodac, nic ujac - dokladnie o to mi sie rozchodzi. Bo kiedys bylo tak: wlasciwosci optyczne zblizone (lekko lepsze/lekko gorsze)do oryginalu, a cena o wiele nizsza. Teraz Tamron pokazal nie za fajna jakosc za zbyt wysoka cene, czyli DOKLADNA odwrotnosc tego co wczesniej.

Domyślnie

Tamron wykorzystuje fakt, że jako jedyny ma stabilizację obrazu. Dysponuje unikalnym atutem, a przy tym nie ma żadnych innych poważniejszych wad, więc słusznie się ceni. Gdyby eLka też miała stabilizację, Tamron bardzo zszedłby z ceną. Chociaż bardziej prawdopodobne wydaję się być to, że to Canon by pocisnął z ceną jak cholera, a wtedy Tamrona za 4 kafle ludzie wyrywaliby sobie z rąk w sklepach.
    nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta
    To pisz waść że cena Ci nie pasi, a nie pociskaj pierdół,
    że "ostrość na brzegach... że aberracje... że DPP"
    (...)
    Ja swoje a on swoje....
    ehh, ja jestem pierwszy, ktory by zaplacil za ten obiektyw i 5 tys, bo dokladnie takiego obiektywu potrzebuje i co dla niektorych dziwne nawet IS by sie mi przydal przy szerokim kącie. Ale nie zapłace tyle za cos gorszego od 28-75. Czy to tak trudno zrozumiec i przyswoic bez szukania drugiego dna w moim przekazie?

Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta
    Ale przecież mamy wolny rynek i dopóki ludzie będą kupować (a kupują jak widać),
    dopóty cena będzie taka a nie inna.
    No i dobra... czy ja komus bronie? Moze sie okazac ze do kotleta to idealne szklo i tak sie slubniaki rzuca, ze w Tamronie jeszcze cene podniosa . Stwierdzam tylko, ze w przeciwnienstwie do swoich poprzednikow obiektyw ten wydaje sie nie za bardzo pasowac do moich zastosowan.
    Ostatnio edytowane przez konradl ; 04-06-2012 o 15:00

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

A moze po prostu nie potrzebnie patrzysz na niego przez pryzmat marki? Bo nie moge oprzec sie wrazeniu ze chodzi tylko i wylacznie o to, ze to Tamron za tyle kasy .. a nie ze taka jakosc optyczna za tyle kasy.

I co z tego ze stary 24-70L jest w tej samej cenie - jeszcze jest, ale za moment go nie bedzie wcale bo juz go nie produkuja a zapasy sklepowe nie sa nieskoczone. Wiec spiesz sie, bo potem jedyny wybor bedzie pomiedzy Tamronem za 4tys a Canonem za 8tys..

Początki nałogu Awatar rysib
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez konradl Zobacz posta
    Ale nie zapłace tyle za cos gorszego od 28-75. Czy to tak trudno zrozumiec i przyswoic bez szukania drugiego dna w moim przekazie?
    Z tą "gorszością", to troszkę przesadziłeś. Inna sprawa że nie widzę powodów przesiadki z T28-75 na T24-70.
    Ostatnio edytowane przez rysib ; 04-06-2012 o 15:24
    Pozdrawiam Rysiek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    A moze po prostu nie potrzebnie patrzysz na niego przez pryzmat marki? Bo nie moge oprzec sie wrazeniu ze chodzi tylko i wylacznie o to, ze to Tamron za tyle kasy .. a nie ze taka jakosc optyczna za tyle kasy.
    To w takim razie calkowicie zle odbierasz to co napisalem. Bo nie mialbym zadnych oporow, zeby zaplacic tyle za Tamrona o ile reprezentowałby soba adekwatna jakosc, czytaj: zauwazalnie lepsza od T28-75. Co wiecej, ja jestem przywiazany do Tamrona od zawsze , kiedys z zadowoleniem uzywalem glownie 17-50, a teraz 28-75 jest chyba najczesciej uzywanym szklem w moim plecaku.

I teraz z chcecia zamienilbym obecny duet 17-40 + 28-75 na 24-70+IS, ale sadzac po nielicznych samplach lepiej nie bedzie, a jest duza szansa ze bedzie gorzej.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Domyślnie

a może na to szkło (Tamron 24-70) należy spojrzeć przez pryzmat użytkowników Nikona, którzy nie mają oryginalnego odpowiednika w adekwatnej cenie??? no przecież nikonowska 24-70 to wydatek w okolicach 7kPLN, więc oferta Tamrona dla nich może być kusząca? może dlatego Tamron zdecydował się puścić takie szkło i w takiej cenie, z góry licząc że w canonie i tak nic wielkiego nie zwojuje?

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rysib Zobacz posta
    Z tą "gorszością", to troszkę przesadziłeś. Inna sprawa że nie widzę powodów przesiadki z T28-75 na T24-70.
    Wrzuć sobie po prawej porównanie z pierwszą wersją Canona 24-70 - będzie pełny obraz sytuacji. Do tej leciwej już przecież konstrukcji jeszcze trochę nowemu Tamronowi brakuje...

W tym świetle aktualna cena Tamrona rzeczywiście wydaje się z sufitu. Może 50% do ceny 28-75 należałoby dołożyć. No dobra, niech mają dzień dziecka - jeszcze ekstra 200 za nowość. To by było jakieś 2750 złotych, ale 4300 przy cenie 5k za Canona?
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Ta cena Tamrona boli bo myślę, że ludziska potrzebują jakiś jaśniejszy zoom do ogólnego focenia bez żadnych ambicji dochodowych. Jak by to była kwota poniżej C24-105L czyli poniżej 3 tys. to może bym się przymierzał.
    C17-55/2.8 jest nieustannie opluwany za swoją cenę (3800 zł) chociaż optycznie daje radę, no i jest to cropowy odpowiednik C24-70. Nie sądzę, że Tamron wiele go przewyższa solidnością czy tam czymś jeszcze.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    ...C17-55/2.8 jest nieustannie opluwany za swoją cenę (3800 zł) ...
    Ceny, jakby to powiedzieć, zaczęły galopować. Canona 17-55 widziałem na sklepowej półce za ponad 4tys, a 'pełnoklatkowce' były zawsze odpowiednio droższe. Myślę że jak wariactwo cenowe się ustabilizuje (tzn. mam taką nadzieję) suma którą przyjdzie zapłacić za wątkowego tamrona będzie wystarczająco atrakcyjna.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Strona 11 z 35 PierwszyPierwszy ... 91011121321 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów