Strona 8 z 35 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 350

Wątek: [test] TAMRON 24-70 f/2.8 VC USD

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Z przyjemnością przeczytałem wnikliwie kolejny dobry test Cichego, dzięki za poniesiony wkład :-D.
    Mam pytanie jeżeli chodzi o pracę AF, piszesz :"Zrobiłem obydwoma obiektywami serię kilkudziesięciu zdjęć w różnych ustawianiach AF i wniosek jest krótki: AF w Canonie jest po prostu pewniejszy. O ile prędkość ustawiania jest porównywalna w obydwu, o tyle tamron lubi się czasem pomylić, zwłaszcza jeśli ustawiony jest inny niż centralny punkt ostrości. Właściwie wyszło mi to dzisiaj, bo sesje (dzienną i nocną) robiłem głównie na centralnym punkcie ostrości (ale nie tylko) w 5d mkIII i w obróbce nie zauważyłem nietrafionych zdjęć. Dzisiaj w warunkach bardziej testowych zauważyłem problem przy bocznych punktach AF. Nie wiem, czy to kwestia współpracy z 5d3, czy może coś innego. Zbyt małe mam doświadczenie (i właściwie żadnego na innych korpusach) żeby wysuwać jakieś daleko idące wnioski. Jedno jest pewne - robiłem szkłem 2 sesje i rezzultat jest ok."
    1. Jak oceniasz (subiektywnie) pracę AF ? ile (procentowo) miałeś nietrafionych fotek ?
    2. Na czym polega problem na bocznych pynktach AF ? trafia z 5dIII sporadycznie ? czy nie trafia ? (jaki procent subiektywnie)

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cichy, to jak w koncu jest z Tamronem 28-75 i porownaniem ostrosci z nowym 24-70? Brak komentarza oznacza ze 24-70 wypada slabiej?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Miałem do wyboru zrobić porównanie z L, albo ze starym 28-75. Rozumiem, że dokonałem złego wyboru ?
    O obiektywach wiem prawie wszystko

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Nie wiem jak jedno wyklucza 2gie? Pytam jedynie o Twoje wnioski i obserwacje, a nie tabelki porownawcze. No chyba ze wniosków brak ...

Bywalec
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    "but regarding the sum of its qualities it is obviously the best standard zoom for Canon EOS at this stage - at least till the Canon EF 24-70mm f/2.8 USM L II enters the scenes"

No wnioski raczej pozytywne, choć ciekawe, bo nie widze w tym teście oceny ostrości, działania AF czy stabilizacji...
    Nie ma również oceny pracy pod światło, kolorów, kontrastu i AF
    Marcin

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    Cichy, to jak w koncu jest z Tamronem 28-75 i porownaniem ostrosci z nowym 24-70? Brak komentarza oznacza ze 24-70 wypada slabiej?
    Tu można porównać 24-70 vs 28-70:wink: :
    http://the-digital-picture.com/Revie...mp=0&APIComp=0

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Wedle mojej subiektywnej oceny i parametrów, stary 28-75 pomijając cenę jest pod każdym względem słabszy, więc nie widzę sensu silić sie na porównanie.

Cytat Zamieszczone przez koraf Zobacz posta
    Tu można porównać 24-70 vs 28-70:wink: :
    http://the-digital-picture.com/Revie...mp=0&APIComp=0
    No i tak mniej więcej to wygląda, choć akurat tutaj TDP mieli chyba średni egzemplarz 28-75.
    Ostatnio edytowane przez Cichy ; 01-06-2012 o 13:13

Uzależniony Awatar kaindox

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Wedle mojej subiektywnej oceny i parametrów, stary 28-75 pomijając cenę jest pod każdym względem słabszy, więc nie widzę sensu silić sie na porównanie.

No i tak mniej więcej to wygląda, choć akurat tutaj TDP mieli chyba średni egzemplarz 28-75.
    Troche sie to kłóci z Twoimi wczesniejszymi porownaniami 28-75 do eLki gdzie o ile mnie pamiec nie myli to ten tamron optycznie wypadał prawie identycznie, slabszy byl tylko af

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kaindox Zobacz posta
    Troche sie to kłóci z Twoimi wczesniejszymi porownaniami 28-75 do eLki gdzie o ile mnie pamiec nie myli to ten tamron optycznie wypadał prawie identycznie, slabszy byl tylko af
    proponuję odświeżyć pamięć:

http://www.canon-board.info/showthread.php?t=39873

Nigdy nie pisałem, że 28-75 jest prawie taki optycznie, jak Canon. Niestety czasu trochę minęło i linki do zdjęć testowych są już nieaktywne (wczytują się tylko miniatury).

W tamtych czasach alternatywą była Tokina 28-70, ale ona była tragiczna optycznie na 2.8. Tamron był dobry, wręcz bardzo dobry, a Lka rewelacyjna.
    Ostatnio edytowane przez Cichy ; 01-06-2012 o 13:33 Powód: Automerged Doublepost

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Moj T28-75 jest ostrzejszy od tego z linku thedigitalpicture. Ale nędzny AF (celny, acz powolny) mocno ogranicza jego uzycie. Mimo to 24-70VC nie wydaje mi sie byc wart tej ceny .. raczej siegnal bym po starsza wersje 24-70L.

Strona 8 z 35 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów