Na korzyść Canona przemawia jeszcze możliwość korekcji w oprogramowaniu Digital Photo Prof.
Na korzyść Canona przemawia jeszcze możliwość korekcji w oprogramowaniu Digital Photo Prof.
Pozdrawiam
No fajnie, Tami za cenę eLi! No ale ma VC.Polecam trochę potrenować i 1/2 s z ręki spokojnie się utrzyma na 24 mm. Ktoś napisał wyżej, że jak stanieje o 1k zł to się zastanowi, ja się zastanowię jak będzie 1,5k taniej.
Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk
A tak z innej beczki - coś ci, którzy wątpili w mój obiektywizm się dziwnie przestali udzielać![]()
O obiektywach wiem prawie wszystko
E tam. Specjalnie zrobiłeś taką podpuchę...
Poczekamy na test brokatowych, ciekawe co u nich wyjdzie.
Moim zdaniem właściwy stan rzeczy oddałoby dopiero zamieszczenie przez szanownego autora testu Rawów zamieszczonych fotek i żeby każdy mógł sobie sam ocenić rozdzielczość i inne cechy A tak, to super może wyglądać coś, co wcale super nie jest. Nie mam technicznych możliwości zamieszczenia Rawów na forum (co zalecał mi Cichy), ale jak ktoś chce, to mogę wysłać na maila. Jak dla mnie, to brzegi w tym obiektywie są bardzo słabiutkie. Nie miałem oczywiści w sklepie możliwości dokonywania jakichkolwiek pomiarów, ale po wykonaniu kilku ujęć na f/4 i porównaniu z takimi samymi ujęciami wykonanymi stałkami c 50/1,4 oraz c. 35/1,4 (których rozdzielczość na brzegach jest zadowalająca a przecież nie świetna) a także późniejszym porównaniu ich na kompie doszedłem do takiego wniosku i całkowicie wyzbyłem się zamiaru nabycia tego obiektywu.
Czyli pstryknąłeś parę fotek w warunkach sklepowych i na tej podstawie wyciągasz wnioski ? I żeby ocenić ostrość obiektywu, to trzeba robić Rawy ?
'
'
Żeby uciąć dalszą zbędną dyskusję wrzucam RAW 24mm/2.8 ostrzone na kilkanaście m o co niektórzy prosili. Tutaj można sobie dokładnie ocenić rogi (zwłaszcza prawy górny, bo on był najbardziej w GO).
http://www.kubacichocki.pl/test/tamron2470/DU7C2410.CR2
Przecież wrzuciłem RAWa w poście wcześniej. Dla mnie RAW to jest dobry format do ustawienia w aparacie jak idę na zlecenie, a jak robię test / sprawdzam obiektyw w zupełnie wystarczający (aż nadto) do oceny ostrości jest podstawowy jpg z aparatu w pełnym formacie.
Jak na uniwersalne szkło ze stabilizacją wydaje się całkiem niezłe. Kwestia tylko mechaniki i budowy, ale to już każdy musi sobie sprawdzić sam czy mu pasuje. Jak w sprzedaży będzie canon mk II to pewnie tamron podrożeje![]()