Pokaż wyniki od 1 do 10 z 350

Wątek: [test] TAMRON 24-70 f/2.8 VC USD

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie cd.

Canon

Fotki w pełnym formacie:

http://www.kubacichocki.pl/test/tamron2470/70mm28t2.jpg

http://www.kubacichocki.pl/test/tamron2470/70mm28c2.jpg

Generalnie różnice są, moim zdaniem, bardzo małe. Oczywiście, Canon daje bardziej chłodne kolory, jest odrobinkę ostrzejszy na 70mm, za to mniej na 24mm. Rogi kadru minimalnie ostrzejsze u Canona. Winietowanie - tutaj już duża różnica na korzyść Tamrona. Winietowanie w 24-70 L jest ogromne, co zresztą widać na zdjęciach. Właściwie owo winietowanie może powodować minimalną przewagę w rogach kadru. Ale ostrośc i tak może zależeć od poszczególnych egzemplarzy obiektywu, zarówno tamrona jak i Canona.

Aberracja chromatyczna bardziej doskwiera Tamronowi.

Za to jest jeden bardzo ważny aspekt (pomijając już winietowanie) - Tamron naświetlał klatki średnio z czasem 1/3 EV któtszym. Zrobiłem wiele prób i się to powtierdziło - obiektyw Tamrona jest jaśniejszy od Canona właśnie o ok. 1/3 EV.

Z kolei zauważyłem wadę tamrona w postaci Shift Focusu - widocznym na dłuższych ogniskowych (zaznaczyłem czerwonymi kropkami na porównaniu ostrości na 70mm). Canon też ma tę "właściwość" ale nie jest ona aż w takim stopniu widoczna jak w Canonie. Czym to się objawia? Ano tym, że aparat ustawia ostrość przy otwartej przysłonie, a następnie domyka do przysłony roboczej. W niektórych przypadkach może być tak, że pomimo dobrze ustawionej ostrości na 2.8 zrobienie zdjęcia (np. na 5.6) może powodować lekki backfocus.

4. Autofocus

Nie ma co ukrywać, że Tamron nigdy nas nie rozpieszczał jeśli chodzi o mechanizm ustawiania ostrości. W dotychczasowych jasnych zoomach napędy były tradycyjne, które często się myliły i nie były zbyt szybkie. Silnik USD zastosowany w Tamronie jest właściwie wierną kopią tego w Canonie, przynajmniej jeśli chodzi o szybkość i głośność. Zrobiłem obydwoma obiektywami serię kilkudziesięciu zdjęć w różnych ustawianiach AF i wniosek jest krótki: AF w Canonie jest po prostu pewniejszy. O ile prędkość ustawiania jest porównywalna w obydwu, o tyle tamron lubi się czasem pomylić, zwłaszcza jeśli ustawiony jest inny niż centralny punkt ostrości. Właściwie wyszło mi to dzisiaj, bo sesje (dzienną i nocną) robiłem głównie na centralnym punkcie ostrości (ale nie tylko) w 5d mkIII i w obróbce nie zauważyłem nietrafionych zdjęć. Dzisiaj w warunkach bardziej testowych zauważyłem problem przy bocznych punktach AF. Nie wiem, czy to kwestia współpracy z 5d3, czy może coś innego. Zbyt małe mam doświadczenie (i właściwie żadnego na innych korpusach) żeby wysuwać jakieś daleko idące wnioski. Jedno jest pewne - robiłem szkłem 2 sesje i rezzultat jest ok.

Podsumowanie

++ jedyny jasny zoom do pełnej klatki ze stabilizacją obrazu
    + bardzo dobra ostrość w centrum i brzegach kadru, już od 2.8
    + przyjemny bokeh (zaokrąglona przysłona)
    + uszczelniona konstrukcja obiektywu, chroni przed kurzem i wilgocią
    + szybki i cichy napęd USD
    ++ bardzo wydajna i cicho pracująca stabilizacja obrazu
    + obiektyw jest jaśniejszy o 1/3 EV od Canonowskiego odpowiednika
    + małe winietowanie (o wiele mniejsze niż w Canonie)
    + zwarta konstrukcja
    + 5 lat gwarancji w PL

- małe problemy z AF na bocznych punktach w 5d mkIII
    - większa niż w Canonie aberracja chromatyczna
    - wysoka, jak na Tamrona cena (4399 zł w momencie premiery)
    - duża średnica filtra 82mm
    - lekki focus shift na dłuższych ogniskowych

Na koniec sobie zostawiłem pytanie - czy warto ? Kurczę, trudno powiedzieć. Obiektyw ma dużo zalet i wad, tak samo zresztą, jak obiektyw Canona. Jeśli komuś zależy na stabilizacji obrazu (zdjęcia w słabym świetle, koncert, kościół, teatr lub filmowanie) - nie będzie miał wyboru - kupi Tamrona. Naprawdę nie wyobrażam sobie, co będzie oferował nowy obiektyw Canona (24-70 mkII) że będzie kosztował aż 9000 zł. Obydwaj bohaterowie niniejszego testu są naprawdę optycznie bardzo dobrzy... No cóż, stałem się jak najbardziej obiektywnie ocenić i porównać obydwa szkła, wnioski możecie sobie wyciągnąć sami

I na koniec jeszcze trochę zdjęć:

70mm f/2.8

65mm f/2.8

70mm f/2.8

70mm f/2.8 AF servo

70mm f/2.8

24mm f/2.8 1/20 sek

63mm f/2.8 1/25 sek

50mm f/2.8 1/20 sek

70mm f/18 Elfo 1200

61mm f/2.8

24mm f/18 Elfo 1200