Strona 30 z 35 PierwszyPierwszy ... 202829303132 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 291 do 300 z 350

Wątek: [test] TAMRON 24-70 f/2.8 VC USD

Domyślnie Odp: [test] TAMRON 24-70 f/2.8 VC USD

Używam go od ponad 2 miesięcy i muszę powiedzieć, że w połączeniu z d600 i ciemnym kościołem + sb800 sa problemy z AF, nie wiem czy to problem lampy, body czy szkła, ale w innym zestawieniu, np stalkami nikkora nie ma problemu z AF takich konfiguracjach.
    Co do plastyki i ostrości szkła nie mam zastrzeżeń, jestem wręcz bardzo zadowolony.

Początki nałogu Awatar kurczeblade
    Miasto
    Wrocław

Cytat Zamieszczone przez rul3z Zobacz posta
    Używam go od ponad 2 miesięcy i muszę powiedzieć, że w połączeniu z d600 i ciemnym kościołem + sb800 sa problemy z AF, nie wiem czy to problem lampy, body czy szkła, ale w innym zestawieniu, np stalkami nikkora nie ma problemu z AF takich konfiguracjach.
    Co do plastyki i ostrości szkła nie mam zastrzeżeń, jestem wręcz bardzo zadowolony.
    Ja się właśnie zastanawiam nad tym szkłem do d600 - szkoda że nie jesteś z Wrocławia
    Zapraszam do oglądania moich prac ---> CLICK :-)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Tu jest chyba forum Canona Nikon D600 to ogólnie beznadzieja, albo ja miałem takiego pecha, że nic mi z nim nie trafiało.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Coś już napisał Awatar DrMike
    Miasto
    Bielawa

Jaki polecacie po przejsciu na pelna klatke? jako standardowy zoom 24-70 czy 24-105 ?

Miasto
    Gliwice

To kupować go do ślubów czy nie? da radę Af w kościele z Canonem 6d ?

Cytat Zamieszczone przez DrMike Zobacz posta
    Jaki polecacie po przejsciu na pelna klatke? jako standardowy zoom 24-70 czy 24-105 ?
    Canon 28-70/2,8.
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez DrMike Zobacz posta

mam jeden i drugi i jak standard zdecydowanie lepiej sie potwierdza 24-105IS.

na 2,8 to sie dobrze mowi , gorzej robi szczegolnie w ruchu. z tym ze 2,8 mam bez is , nawet gdyby byl z is , to wolalbym 24-105 - jednak uniwersalnosc ogniskowych odgrywa wieksza role w praktyce niz 1 ev na blendzie.
    w ostatecznosci podnosi sie iso , na FF szum boli znacznie mniej niz w aps-c.

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Jeśli chodzi o samo wykonanie obiektywu możnaby rzec krótko - Tamron jak Tamron. Plastikowa, zwarta konstrukcja - identyczna jak w kilku ostatnich konstrukcjach firmy. Budzi zarówno pozytywne jak i negatywne opinie. Osobiście oceniam ogólne wykonanie obiektywu na dobre, nic nie wskazuje na to, by obiektyw miał się za chwilę rozlecieć.
    Z tą solidnością obiektywu warto zobaczyć filmik:

Warto tu zwrócić uwagę na fragment filmu zaczynający się od 11:55...

Jak widać wystarczy, że trochę upadnie niefortunnie obiektyw i się rozleci. Podczas gdy Canon EF 24-70 2.8L (Mark I) jak upadnie to co najwyżej kołnierz do nakręcania filtrów się zegnie i będzie działał dalej! Mojemu kumplowi coś takiego się przytrafiło podczas koncertu jak mu ten piękny Canonowski obiektyw upadł na kostkę brukową :/ Straszny widok i chwila zadumy czy coś mu dolega? Zgiął mu się pierścień do nakręcania filtrów a obiektyw jak działał tak działa i działa taki ze zgiętym kołnierzem od ponad roku.

Jedyne co bardzo kusi w tym obiektywie to ta błogosławiona stabilizacja obrazu i tu mam straszny dylemat... bo lubię bywać w opuszczonych obiektach (tzw. URBEX) i patrzę od dłuższego czasu za dobrym obiektywem ze stałym światłem w zakresie 24-70 (bo 24-105 F4.0L ma za duże aberracje) ale tu dylemat jak diabli! Canon EF 24-70 F2.8L to konstrukcja pancerna natomiast na Tamron to z tego co widzę jak na jajko trzeba uważać przez jego plastikową obudowę ale za to ma tą cudną stabilizację przydatną np. w mrocznych zakamarkach opuszczonych pałacyków gdzie jest piękna gra naturalnych świateł jednak za ciemno by na F2.8 zrobić zdjęcie nieporuszone z ręki (przy czasie 1/15s i ISO 1600) a nie zawsze ma się możliwość taszczenia statywu lub monopodu :/

Trudny wybór... Mistrzu Cichy pomożesz? Jak wygląda ogólna współpraca Tamrona 24-70 F2.8 VC ze starym body Canon 5D Mark I (numer seryjny z końca produkcji czyli 72...) Czy można prosić o jakieś sampelki?

Help
    Ostatnio edytowane przez neo86 ; 11-05-2015 o 14:44

Pełne uzależnienie

Tamron idzie konsekwenta droga.
    oszczedza na mechanice , mniej na optyce. dzieki temu obiektywy sa tansze , a potrafia dac swietny obraz.
    moim zdaniem sluszna droga dla wielu fotoamatorow . nie sa to obiektywy koncypowane do twardej codziennej reporterki w warunkach np somalli , dzungli itp , natomiast do spokojnej pracy w warunkach europejskiego lenistwa calkowice wystarczaja na lata.
    wymagaja spokojnego lagodnego ( nie brutalnego ) obchodzenia sie , poza tym sa ok.

mam z przeszlosci obiektywy bronici robione przez tamrona - mechanika genialna , a wiec tez potrafi , tyle ze byloby drozej.

pytanie o wspolprace niech odpowie adresat.
    kazde dziecko wie, ze nie da sie uniwersalnie odpowiedziec.
    okreslony egzemplarz obiektywu moze calkowicie roznie wspolpracowac z roznymi egzemparzami aparatu. na jednam bedzie FF , na innym BF , na innym ok.
    rozdzielczosc jest wystrczajaca z zapasem zeby pokryc rozdzielczosc matrycy c5 , a nawet dla tej matrycy jest za wysoka , dlatego wprowadzono filtr AA.

Pełne uzależnienie Awatar crazy
    Miasto
    Chełmno

Cytat Zamieszczone przez neo86 Zobacz posta
    Z tą solidnością obiektywu warto zobaczyć filmik:

https://www.youtube.com/watch?v=QMU1YPO_mXA

Warto tu zwrócić uwagę na fragment filmu zaczynający się od 11:55...

Jak widać wystarczy, że trochę upadnie niefortunnie obiektyw i się rozleci. Podczas gdy Canon EF 24-70 2.8L (Mark I) jak upadnie to co najwyżej kołnierz do nakręcania filtrów się zegnie i będzie działał dalej! Mojemu kumplowi coś takiego się przytrafiło podczas koncertu jak mu ten piękny Canonowski obiektyw upadł na kostkę brukową :/ Straszny widok i chwila zadumy czy coś mu dolega? Zgiął mu się pierścień do nakręcania filtrów a obiektyw jak działał tak działa i działa taki ze zgiętym kołnierzem od ponad roku.

Jedyne co bardzo kusi w tym obiektywie to ta błogosławiona stabilizacja obrazu i tu mam straszny dylemat... bo lubię bywać w opuszczonych obiektach (tzw. URBEX) i patrzę od dłuższego czasu za dobrym obiektywem ze stałym światłem w zakresie 24-70 (bo 24-105 F4.0L ma za duże aberracje) ale tu dylemat jak diabli! Canon EF 24-70 F2.8L to konstrukcja pancerna natomiast na Tamron to z tego co widzę jak na jajko trzeba uważać przez jego plastikową obudowę ale za to ma tą cudną stabilizację przydatną np. w mrocznych zakamarkach opuszczonych pałacyków gdzie jest piękna gra naturalnych świateł jednak za ciemno by na F2.8 zrobić zdjęcie nieporuszone z ręki (przy czasie 1/15s i ISO 1600) a nie zawsze ma się możliwość taszczenia statywu lub monopodu :/

Trudny wybór... Mistrzu Cichy pomożesz? Jak wygląda ogólna współpraca Tamrona 24-70 F2.8 VC ze starym body Canon 5D Mark I (numer seryjny z końca produkcji czyli 72...) Czy można prosić o jakieś sampelki?

Help
    Jak chcesz pancernego szkła o takich parametrach poczekaj na Tokine 24-70/2,8
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Strona 30 z 35 PierwszyPierwszy ... 202829303132 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów