Strona 25 z 35 PierwszyPierwszy ... 152324252627 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 241 do 250 z 350

Wątek: [test] TAMRON 24-70 f/2.8 VC USD

Coś już napisał

Domyślnie Odp: [test] TAMRON 24-70 f/2.8 VC USD

Kupiłem sobie na 5D I i jest gorzej jak źle, niestety ;/

Początki nałogu Awatar olek.tbg
    Miasto
    Tarnobrzeg

Możesz opisać co jest nie tak?
    Pytam bez uszczypliwości, po prostu jestem ciekawy,przez pewien czas sam się nad tym Tamronem zastanawiałem
    5Dm2 | 16-35 4L IS | 24-70 2.8L II | 85 1.8 | 100 2.8L

Coś już napisał

Problem jest banalny po prostu gdy naciskam spust migawki, obiektyw powinien ustawić ostrość a aparat zrobić zdjęcie. Piszę tutaj o warunkach oświetleniowych w domu jakie panują w pochmurne dni oraz wieczorem przy świetle sztucznym. Niestety tak szybko i łatwo nie jest. Podam dwa przykłady.

Przykład pierwszy - (5d 1 + tamron + 580 ex II - tak aby łatwiej było ustawić ostrość, ogniskowa ok 40 mm) na tapczanie ustawiam małą modelkę, siedzi statycznie przy świetle sztucznym. Ja próbuję robić zdjęcie. Ustawiam standardowo ostrość na elemencie kontrastowym (na oku). Efekt - obiektyw ma problem z ustawieniem ostrości (af wydaje dźwięk tu,tu,tu,tu,tu po kilku sekundach rezygnuję. Kolejne naciśnięcie spustu migawki , tu,tu,tu,tu i obiektyw ustawił ostrość )

Przykład drugi - (5d 1 + tamron), ogniskowa ok 60 mm, próbuję zrobić zdjęcie szarej klamce na tle czarnych drzwi (światło dzienne). Jest na niej sporo kontrastów więc problemu inne obiektywy Canona nie mają. Tamron ma takie same objawy jak w przykładzie pierwszym. O zgrozo

--- Kolejny post ---

Problem jest banalny po prostu gdy naciskam spust migawki, obiektyw powinien ustawić ostrość a aparat zrobić zdjęcie. Piszę tutaj o warunkach oświetleniowych w domu jakie panują w pochmurne dni oraz wieczorem przy świetle sztucznym. Niestety tak szybko i łatwo nie jest. Podam dwa przykłady.

Przykład pierwszy - (5d 1 + tamron + 580 ex II - tak aby łatwiej było ustawić ostrość, ogniskowa ok 40 mm) na tapczanie ustawiam małą modelkę, siedzi statycznie przy świetle sztucznym. Ja próbuję robić zdjęcie. Ustawiam standardowo ostrość na elemencie kontrastowym (na oku). Efekt - obiektyw ma problem z ustawieniem ostrości (af wydaje dźwięk tu,tu,tu,tu,tu po kilku sekundach rezygnuję. Kolejne naciśnięcie spustu migawki , tu,tu,tu,tu i obiektyw ustawił ostrość )

Przykład drugi - (5d 1 + tamron), ogniskowa ok 60 mm, próbuję zrobić zdjęcie szarej klamce na tle czarnych drzwi (światło dzienne). Jest na niej sporo kontrastów więc problemu inne obiektywy Canona nie mają. Tamron ma takie same objawy jak w przykładzie pierwszym. O zgrozo

--- Kolejny post ---

(internet mi się zawiesił stąd dwa posty ;/)

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez jasiorzaca Zobacz posta

To zupełnie jak Tamrony 90 2.8 (stary) oraz 28-75 - no ale one nie mają USD, więc im można było wybaczyć..
    Canon 5dm2, C 100/2.0, C35/2.0, Tamron 28-75/2.8, Sigma 50/1.4, S14/2.8, 580EX II

Coś już napisał

Mam pytanie do użytkowników, którzy pracują na Tamronie 17-50 VC (oczywiście Tamron 17-50 VC podłączony do np. 650D, 60D, 7D itp.) Czy macie takie same problemy z AF-em jak ja w tym 24-70 VC

Ja mam 17-50 VC i 550d i takich problemów nie ma - a szczególnie z zewnętrzną lapmpą - wtedy łapie ostrość szybko i to w ciemnościach. Bez lapmy w ciemnym pokoju już niestety lipa - czasami przejedzie pary razy skale i raz złapie a raz nie. Ale jak już jest światło nawet jarzeniowe to ostrość łapie ok nawet bez lampy. Przy świetle dziennym nie ma wogole problemów.

Początki nałogu Awatar merida

Chciało by się powiedzieć, że niestety biedny kupuje dwa razy. Najpierw Tamrona czy Sigmę, a później z żalu dozbiera i tak na eLkę. Ja akurat miałem 28-75 i 24-70 jednocześnie, gdyż się nie mogłem na żaden zdecydować nie póki nie miałem w ręce. Ostatecznie został o dziwo Tamron, ze względu na wagę i niską cenę. Porównując optykę+af nie było AŻ takiej różnicy jak po przesiadce z zooma na stałkę. A wydaje mi się, że tutaj Tamron jeszcze się poprawił

Coś już napisał Awatar happytommy

Canon EF 24mm f/2.8 IS USM Lens Image Quality

A co powiecie na to porównanie?
    W sumie to najbardziej chodzi mi o ogniskową 24 mm, wiem że z niej będę najczęściej korzystał. A optycznie ten mały canonik wygląda całkiem spoko, chyba że się mylę to mnie poprawcie...
    Ostatnio edytowane przez happytommy ; 05-12-2012 o 14:46

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

No stałka to jest stałka, jak widać. Choć wydaje mi się, że ten Tamron w rogu jest dość kiepski, ale tutaj przyznam są lepsze i gorsze egzemplarze.

--- Kolejny post ---

No stałka to jest stałka, jak widać. Choć wydaje mi się, że ten Tamron w rogu jest dość kiepski, ale tutaj przyznam są lepsze i gorsze egzemplarze.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Początki nałogu
    Miasto
    Wwa

Cytat Zamieszczone przez happytommy Zobacz posta
    A co powiecie na to
    A co tu mówić? Koń jaki jest każdy widzi
    5D 50/1.8 STM + 100/2.8 L IS USM

Strona 25 z 35 PierwszyPierwszy ... 152324252627 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów