Mam juz ta sigme 100-300. Mam pytanie , zastanawiaja mnie widoczne ( na matowce i zdjeciach) biale kolka (cos jak winetowanie) gdy robie zdjecia prawie pod swiatlo ( np. okno z dwoch stron a AF trafia w ciemny filar pomiedzy nimi). okregi te zmienaly sie w trakcie zoomowania. Czy to tak maja obiektywy z wewnetrznym ogniskowaniem ??? Prosze o pomoc !!!
pozdr
Pozdr i miłego dnia !!!
Haloo , czy jest tu ktos ???
Moze taka przypadlosc objawia sie na wszystkich szklach z ogniskowaniem wewnetrznym ???
pozdr
Pozdr i miłego dnia !!!
Wrzuć fotę bo odpowiedz na podstawie Twojego opisu będzie wróżeniem z fusów.
A jak sie to robi??
( poprostu pod swiatlo przy zwiekaszniu zooma , gdzies od 200mm jest widoczny przezroczysty okrag jakby winetowanie tylko jasne.)
Pozdr i miłego dnia !!!
www.imageshack.us
wybierasz ostatni link
A to nie jest po prostu flara?
U mnie czegoś takiego nie zauważyłem, ale nie robię pod słońce ;-)
Ostatnio edytowane przez comatus ; 22-02-2009 o 17:38
www.ivan1.fotosik.pl - zaslony, tam tez sa fotki z testu S100-300 nie wiem czy jest wybitnie ostry...
Pozdr i miłego dnia !!!
no i jak ???
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
comatus, mozesz pokazac jakies fotki z niego , ale bez wyostrzania, chodzi mi o porownanie z moim .
pozdr
Ostatnio edytowane przez IVAN ; 22-02-2009 o 22:50 Powód: Automerged Doublepost
Pozdr i miłego dnia !!!
No po prostu masz BLIKI na zdjęciach, tym też się różni lepsze szkło że ma mniejsze bliki pod światło. Tak to już jest, to nie jest wada akurat twojego obiektywu, a nawet najlepsze szkiełka blikują tylko mniej i "przyjemniej" dla oka. A winetowanie to inna historia, mylisz pojęcia.
Ostatnio edytowane przez PiTTer ; 25-02-2009 o 00:33
Bliki to bliki a tu jest cos jak wineta. zobacz: www.ivan1.fotosik.pl
pozdr
Pozdr i miłego dnia !!!