Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Raw, Rozdzielczosc, Grupowa obrobka zdjec.

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Jakos nikt kto sluby robi nie chce odpowiedziec :razz:. Ja tez nie robie wiec cos odpowiem.

Cytat Zamieszczone przez Elizabethe Zobacz posta
    - W jakich rozdzielczosciach powinnam dac zdjecia parze mlodej?
    Ja ostatnio zdjecia ktore przekazuje osobie trzeciej skaluje do 1080px na pionowym boku (Full HD), zakladajac ze pewnie i tak na TV beda ogladane. Przy takiej roszdzielczosci wydruk 10x15 tez nie jest problemem

_ Czy dajecie zdjecia w dwuch roznych rozdzielczosciach ( np. te do wstawienia na internet zeby to klijent w zmniejszaniu sam palcow nie maczal i psul naszej jakosci zdjec . Inna rozdzielczosc to ta do drukowania.
    Jak wyzej. Z tym ze slubu wypadaloby zrobic kilka/kilkanascie ujec w wiekszej rozdzielczosci i wydrukowac w wiekszym formacie.

- Kadrowanie w camera Raw 2 do 3 jest to prawidlowa wielkosc jaka ja kadruje ? (prawidlowa do wydruku, a zeby mi nie poobcinali w drukarni zdjec z kazdej strony )
    Najlepszy jest taki format jaki daje aparat i kadrowac przed zrobieniem zdjecia. Przekadrowywanie wszystkich zdjec bedzie dosc meczace, chociaz jak jestes "zielona" to bez tego sie pewnie nie obejdzie. Ja oddaje do druku hurtowego 3:2, liczac sie z tym ze cos tam moze byc obciete (1-2 mm). Pojedyncze zdjecia w wiekszym formacie oddaje policzone co do pixela.

- Zdjecia wykonane w rawach , czy potrzebuja one jakiejs specjalnej obrobki ?
    Zdolalam zaowazyc ze sa to strasznie surowe zdjecia ktore musze ostrzyc za kazdym razem w PS.
    Potrzebuja i mozna zrobic to hurtowo. U mnie tak jak wyzej do "hurtu pocztowkowego" uzywam DPP, do pojedynczych zdjec PS'a. Ostrzyc trzeba za kazdym razem i w formacie docelowym (i niezaleznie czy panujesz nad przyslona, czy nie)

- Czy istnieje jakis ''magiczny'' sposob na zmienienie rozdzielczosci wszystkich zdjec razem bez otwierania kazdego z osobna ? To samo tyczy sie ostrosci ktora mam ustawiona w akcjach (operacje) i chciala bym dac ja na zdjecia wszystkie bez monotonnego powtarzania jej na kazdym zdjeciu .
    To wlasnie da sie zrobic w DPP, masz tam wszystkie presety jakie sa w aparacie i mozna je zastosowac do wszystkich zdjec. Oczywiscie w PS tez sie da, tylko tam nie ma "canonowych presetow" i trzeba najpierw je ustalic recznie

To samo tyczy sie mojej sygnaturki (malego podpisu w lewym dolnym roku) czy zdjec b&w.
    Sygnaturke to w PS'sie. Ja bym nie podpisywal zdjec "hurtowych"

(Przepraszam za brak pl znakow i mozliwe bledy ort, aczkolwiek nie mieszkam w kraju i nie posiadam podkreslania na tutejszym komputerze... )
    Brak polskich liter to nie problem. Ja tez nie uzywam, bo zawsze byly narzekania ze sie komus zle wyswietlaja. Co do bledow ort. nalezy je poprawiac/sprawdzac lub sie za nie wstydzic. Ja preferuje pierwsza opcje, ale niestety uzywam obu. :-)
    Ostatnio edytowane przez Usjwo ; 29-05-2012 o 04:26

Uprawnienia umieszczania postów