Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Raw, Rozdzielczosc, Grupowa obrobka zdjec.

Miasto
    Deutschland

Domyślnie Raw, Rozdzielczosc, Grupowa obrobka zdjec.

Witam Wszystkich Serdecznie,

na wstepie chciala bym zaznaczyc ze jestem bardzo zielona w waszym fotograficznym slangu i byla bym bardzo wdzieczna jak byscie starali sie dac dosc proste odpowiedzi
    Fotografia zajmuje sie z pasji; A wlasciwie wydaje mi sie ze dla mojego ego Niedawno jednak dostalam propozycje zrobienia zdjec na slubie. Do tej pory robilam glownie rodzinie. Mam bardzo duzo do was pytan
    - W jakich rozdzielczosciach powinnam dac zdjecia parze mlodej?
    _ Czy dajecie zdjecia w dwuch roznych rozdzielczosciach ( np. te do wstawienia na internet zeby to klijent w zmniejszaniu sam palcow nie maczal i psul naszej jakosci zdjec . Inna rozdzielczosc to ta do drukowania.
    - Kadrowanie w camera Raw 2 do 3 jest to prawidlowa wielkosc jaka ja kadruje ? (prawidlowa do wydruku, a zeby mi nie poobcinali w drukarni zdjec z kazdej strony )
    - Zdjecia wykonane w rawach , czy potrzebuja one jakiejs specjalnej obrobki ?
    Zdolalam zaowazyc ze sa to strasznie surowe zdjecia ktore musze ostrzyc za kazdym razem w PS.
    - Czy istnieje jakis ''magiczny'' sposob na zmienienie rozdzielczosci wszystkich zdjec razem bez otwierania kazdego z osobna ? To samo tyczy sie ostrosci ktora mam ustawiona w akcjach (operacje) i chciala bym dac ja na zdjecia wszystkie bez monotonnego powtarzania jej na kazdym zdjeciu . To samo tyczy sie mojej sygnaturki ( malego podpisu w lewym dolnym roku) czy zdjec b&w.
    Jak mniemam jest to pewnie jakas obrobka gropowa o ktorej nie mam zielonego pojecia ....

DZIEKUJE SERDECZNIE ZA WSZYSTKIE ODPOWIEDZI I POMOC !!!!!!!!!

(Przepraszam za brak pl znakow i mozliwe bledy ort, aczkolwiek nie mieszkam w kraju i nie posiadam podkreslania na tutejszym komputerze... )

Pełne uzależnienie Awatar xxkomarxx
    Miasto
    Rzeszów, Tarnobrzeg, Sandomierz

Domyślnie

Proponuję zacząć od poczytania forum. Tematów jest od groma i trochę. Widać że się nie chce i najlepiej dostać wszystko na tacy. Także zachęcam do lektury.

Miasto
    Deutschland

Domyślnie

@ xxkomarxx- Odpowiedzi na pytania szukalam tu juz niejednokrotnie. Dopiero dzis postanowilam dodac wlasny temat jako ze wszystko do dzis nie jest zbytnio jasne... Fajnie by bylo jak ktos dal by mi odp z malo profesjonalnym slownictwem byc moze to przypadlosc blondynki

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Elizabethe Zobacz posta

_ Czy dajecie zdjecia w dwuch roznych rozdzielczosciach ( np. te do wstawienia na internet zeby to klijent w zmniejszaniu sam palcow nie maczal i psul naszej jakosci zdjec . Inna rozdzielczosc to ta do drukowania.
    - Kadrowanie w camera Raw 2 do 3 jest to prawidlowa wielkosc jaka ja kadruje ? (prawidlowa do wydruku, a zeby mi nie poobcinali w drukarni zdjec z kazdej strony )
    Zdolalam zaowazyc ze sa to strasznie surowe zdjecia ktore musze ostrzyc za kazdym razem w PS.
    - Czy istnieje jakis ''magiczny'' sposob na zmienienie rozdzielczosci wszystkich zdjec razem bez otwierania kazdego z osobna ? To samo tyczy sie ostrosci ktora mam ustawiona w akcjach (operacje) i chciala bym dac ja na zdjecia wszystkie bez monotonnego powtarzania jej na kazdym zdjeciu . To samo tyczy sie mojej sygnaturki ( malego podpisu w lewym dolnym roku) czy zdjec b&w.
    Jak mniemam jest to pewnie jakas obrobka gropowa o ktorej nie mam zielonego pojecia ....
    Nie robię zdjęć ślubnych, ale trochę wywołuję w fotolabie i tak naprawdę to żaden format nie ma stosunku boków 2do 3.

Wielkości zdjęć jakie daję (podane przez pracownika z fotolabu) rozdzielczość 300piks/cal to:

10*15 1795x1205
    13*18 1500x2102
    15*21 2480x1795

Każdy RAW potrzebuje specjalnej obróbki. "Hurtowo" łatwo jest w LR. Przygotowujesz jedną fotkę zaznaczasz te które mają być tak samo obrobione i dajesz synchronizuj i gotowe. Podczas eksportu do jpg ustalasz wielkość krótszego lub dłuższego boku i program zmniejsza zdjęcia do zadanej wielkości.
    Ostatnio edytowane przez tlustyx ; 12-05-2012 o 14:37
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Uzależniony
    Miasto
    Działyń

Domyślnie

Na pewno w wątku na temat ślubów nie jedna osoba o tym pisała. Znajoma daje w rozdziałkach powyżej 2000 dla większego boku. Na moje jest to w większym stopniu uzależnione od wymysłów usługobiorców.

Nie chcę karteczki, ale jak dla mnie jest to niemożliwe

Tak. Raw jest cyfrową wersją ciemni fotograficznej i wymaga podobnej opieki jak i wołanie kliszy. Obrabianie raw-ów jest swego rodzaju dobrą zabawą i poprawianiem umiejętności. Poza tym, że nigdy nie przekazujesz plików CR2 klientowi, tylko jpegi.

Nie panujesz nad przesłoną.

- Czy istnieje jakis ''magiczny'' sposob na zmienienie rozdzielczosci wszystkich zdjec razem bez otwierania kazdego z osobna ? To samo tyczy sie ostrosci ktora mam ustawiona w akcjach (operacje) i chciala bym dac ja na zdjecia wszystkie bez monotonnego powtarzania jej na kazdym zdjeciu .
    Są specjalne działania na automatyczną korekcję ostrości, ale czy aby na pewno jesteś jedną z tych osób, która tego potrzebuje? Jeśli zdjęcia przepuścisz przez tego typu akcję, to możesz zniszczyć ich magię.

To samo tyczy sie mojej sygnaturki ( malego podpisu w lewym dolnym roku) czy zdjec b&w.
    Mówisz o ostrości? Czy o braku tej sygnaturki.

(Przepraszam za brak pl znakow i mozliwe bledy ort, aczkolwiek nie mieszkam w kraju i nie posiadam podkreslania na tutejszym komputerze... )
    Ekhm. Według ciebie poprawność językową gwarantuje automat z podkreśleniem? Mogę powiedzieć, że nie dysponujesz podstawową wiedzą (tym rzekomym slangiem fotograficznym) by wykonywać zdjęcia na ślubie. Szukasz winy po stronie oprogramowania. Tak naprawdę najlepszym wyjściem będzie zatrudnienie profesjonalisty i dogadanie się jako drugi fotograf. Nabierzesz o wiele więcej doświadczenia i nie zniszczysz czyjeś ceremonii.

Może i dostanę karteczkę ,ale na co dzień mam do czynienia z Hiszpanami, arabami i muszę stwierdzi, że tak kulawy język polski nawet by ich zdziwił. No proszę "dwuch"? Tak wypowiada się osoba, która pochodzi z polski? OMFG
    |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Coś już napisał Awatar meg83
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

pasuje przynajmniej odszumić i wyostrzyć

skoro masz już akcje to wystarczy zapuścić przetwarzanie wsadowe w PS /Plik-Automatyzuj-Przetwarzanie wsadowe/

Miasto
    Deutschland

Domyślnie

tlustyx
    meg83
    - Dzieki za rady napewno skorzystam

Darx @ Rowniez bardzo dziekuje za pomoc mimo wszystko
    W moim poscie nie pytam sie czy powinnam robic to wesele czy nie, jako ze to juz zadecydowalam sama.
    Co do j polskiego : Przypomne tylko ze nie jest to forum znawcow jezykowych czy tez pasjonatow ortografii albo tez patriotow jezyka polskiego . Mowiac na codzien w dwuch innych jezykach nie majac stycznosci z moim wlasnym ojczystym jak to ty mowisz zdarza mi sie robic bledy ! To akurat jest normalne. Wydaje mi sie ze ci Arabowie czy tez Hiszpanie mogo miec dobry ubaw z twojego ang bardzej niz z mojego pl.

Czy obrabiacie w jaki kolwiek sposob tlo w na zdjeciach studyjnych ??

Pełne uzależnienie Awatar xxkomarxx
    Miasto
    Rzeszów, Tarnobrzeg, Sandomierz

Domyślnie

tlustyx
    meg83
    - Dzieki za rady napewno skorzystam

Darx @ Rowniez bardzo dziekuje za pomoc mimo wszystko
    W moim poscie nie pytam sie czy powinnam robic to wesele czy nie, jako ze to juz zadecydowalam sama.
    Co do j polskiego : Przypomne tylko ze nie jest to forum znawcow jezykowych czy tez pasjonatow ortografii albo tez patriotow jezyka polskiego . Mowiac na codzien w dwuch innych jezykach nie majac stycznosci z moim wlasnym ojczystym jak to ty mowisz zdarza mi sie robic bledy ! To akurat jest normalne. Wydaje mi sie ze ci Arabowie czy tez Hiszpanie mogo miec dobry ubaw z twojego ang bardzej niz z mojego pl.

Czy obrabiacie w jaki kolwiek sposob tlo w na zdjeciach studyjnych ??

Tło w zależności co się chce uzyskać. Jak robisz na białym itp i chcesz takie zostawić to wystarczy je jakoś fajnie poświecić a jak chcesz coś innego to potem wycinasz i wstawiasz coś co cię interesuje.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Nie jestem "ślubniakiem" więc moje rady wynikają z tego co poczytałem i widziałem, na forum i w realu.
    Na wstępie to Ci w ogóle napiszę, że mimo, iż "wydaje mi się" , że już umiem robić zdjęcia na jakimś tam poziomie, to w życiu nie podjąłbym się zrobienia czyjegoś wesela, bez przynajmniej kilku - kilkunastu prób jako "zapasowy" fotograf, ale OK, Twoja decyzja. Pamiętaj tylko, że dobry sprzęt to nie wszystko.

Co do rozmiaru zdjęć to kwestia jak się umówisz z Młodymi, ale wg mnie 3000px na dłuższym boku zdecydowanie wystarczy.
    Czy dasz fotki oddzielnie do netu, np. FB to też kwestia umówienia się, ale czy masz gwarancję, że akurat te będą tam wrzucać??? "Laicy" niekoniecznie rozumieją o co w tym wszystkim chodzi i jak będziesz dawać im fotki to będę pamiętać, ale po pewnym czasie zapomną...
    Co do kadrowania to zachowałbym oryginalne proporcje z aparatu, ewentualnie dostosowane do standardowych wydruków.
    Czy zdjęcia w RAW-ach - jeśli zamierzasz cokolwiek z nimi robić to tylko RAW-y, aczkolwiek jak masz miejsce na kartach pamięci to możesz RAW+jpg (może niektóre jpg nie będą wymagały ingerencji).
    Istnieje "magiczny" sposób na grupową zmianę rozdzielczości i ostrości – bez problemu znajdziesz tutoriale via Google, zresztą Koledzy powyżej też trochę napisali.

Nie dziw się również, na być może niektóre nieprzychylne komentarze odnośnie Twoich pytań, ale tak naprawdę odpowiedzi na wszystkie pytania można znaleźć na forum, wystarczy poświecić trochę Własnego czasu.

Rozumiem, że http://emalinowska.blogspot.de/ Twoje?

Bez względu na wszystko życzę powodzenia.

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Darx Zobacz posta
    Nie chcę karteczki, ale jak dla mnie jest to niemożliwe

Może i dostanę karteczkę ,ale na co dzień mam do czynienia z Hiszpanami, arabami i muszę stwierdzi, że tak kulawy język polski nawet by ich zdziwił. No proszę "dwuch"? Tak wypowiada się osoba, która pochodzi z polski? OMFG
    Jestem wielkim fanem ortografii, ale na tym forum jest tyle błędów takich i jeszcze gorszych popełnianych przez osoby mieszkajace załe życie w Polsce, że wytykanie akurat tutaj jest zupełnie nie na miejscu.

Zwłasza, że przyganiał kocioł garnkowi ("rządają" ? ):

http://www.canon-board.info/showthre...23#post1070323

Cytat:
    "Zdolalam zaowazyc ze sa to strasznie surowe zdjecia ktore musze ostrzyc za kazdym razem w PS. "

"Nie panujesz nad przesłoną. "

Ten komentarz zupełnie dziwaczny. RAWy wymagają ostrzenia i co to ma wspólnego z przesłoną albo przysłoną?
    Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 28-05-2012 o 11:29

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów