Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35

Wątek: 50D + tamron 17-50 f/2.8 vs Pierwsza Komunia

Exclamation 50D + tamron 17-50 f/2.8 vs Pierwsza Komunia

Witam.

Jestem wujkiem i jednocześnie chrzestnym chłopca, który w najbliższą niedziele będzie przyjmował Pierwszą Komunię Świętą.

Chciałbym wykonać zdjęcia, ale nie wiem z jakich ustawień skorzystać.

Plan kościoła w którym będę robił zdjęcia:

Sprzęt który posiadam to:

Canon 50D
    Tamron 17-50 f/2.8
    Canon EF 75-300 1:4-5.6 II - uszkodzony AF. M tylko działa.

Zdjęcia planuje robić w RAWach. Aby poprawić AB na spokojnie w domu.

Pytania:
    1. Jakich ustawień najlepiej skorzystać?

ISO 800 / 1600?
    F/1.8
    1/80s

ISO 800
    F/3,5
    1/80s

2. Czy bez pozwolenia księdza mogę robić zdjęcia w kościele?

3. Tamron 17-50 f/2.8 będzie najlepszym rozwiązaniem?

4. Ze względu na tłok nie chcę brać statywu, czy słusznie?

Proszę o pomoc, rady.

//EDIT
    zapomniałem dodać, że w niedziele może być pochmurny dzień i światła w kościele może zabraknąć
    Ostatnio edytowane przez jaysayaha ; 12-05-2012 o 00:00

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Każdy kościół jest inny i nikt Ci nie powie jakie parametry masz ustawić.
    Otwórz maksymalnie przysłonę do tego czas aby nie poruszyć zdjęcia i iso operuj aby było poprawnie naświetlone

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Najpierw pogadaj z księdzem a potem, jeśli się zgodzi, martw się o resztę.

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Domyślnie

Powiedzmy, że ksiądz mnie dobrze zna Czyli bez problemu zdjęcia pstrykać będę mógł

Coś już napisał
    Miasto
    Lodzkie

Domyślnie

Jak masz lampę (nie kukułkę) i jest od czego odbić to bezpieczne jak ustawisz ją na drugą kurtynę. Możesz spróbować takich średnich czasów -1/50 -1/60 z przesłoną nie więcej niż 3.2 tu musisz dobrać odpowiednie ISO ale znając 50d nie wychodziłbym więcej niż 640 max 800. TO TYLKO MOJE SUGESTIE! najlepiej jak sam ocenisz sytuacje na miejscu.

A jak nie masz lampy i nie wiesz jak ustawić zdaj się na automat - preselekcja przesłony i auto ISO i reguluj ekspozycją.

Pamiętaj jednak, że to może być jak kulą w płot bo ja nie wiem jak tam jest w środku, jakie czasy jesteś w stanie utrzymać itp.

Początki nałogu

Domyślnie

Jeżeli wykonujesz zdjęcia tylko swojemu chrześniakowi nie musisz pytać się o zgodę księdza!
    Spokojnie dasz radę tym zestawem zrobić zdjęcia, po pierwsze nie bój się i nie przejmuj że "starsze panie" gadają o tym że im zasłaniasz widok, że to nie, że to i tamto, a po drugie pamiętaj że zawsze lepiej być jeden krok bliżej niż dalej (tylko nie wyprzedzaj księdza ) jeżeli masz zoom'a

Coś już napisał

Domyślnie

i tu się mylisz bo ksiądz może zakazać robienia zdjęć nawet rodzinie ! i spotkałem się już z tym na chrzcinach a ja pogadałem wcześniej i mogłem normalnie. Każdy kościół to miejsce święte i powinieneś mieć uprawnienia do robienia zdjęć bo takowe istnieją.
    Brak ;(

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mike7 Zobacz posta
    Jeżeli wykonujesz zdjęcia tylko swojemu chrześniakowi nie musisz pytać się o zgodę księdza!
    Spokojnie dasz radę tym zestawem zrobić zdjęcia, po pierwsze nie bój się i nie przejmuj że "starsze panie" gadają o tym że im zasłaniasz widok, że to nie, że to i tamto, a po drugie pamiętaj że zawsze lepiej być jeden krok bliżej niż dalej (tylko nie wyprzedzaj księdza ) jeżeli masz zoom'a
    Tylko najpierw trzeba zapytac rodziny, co dla nich wazniejsze, pierwsza komunia czy zdjecia z niej

Jak jaysayaha bedzie stal w tym miejscu ktory zaznaczyl to zbyt wielu ladnych kadrow nie zrobi, jak bedzie biegal po kosciele, to bedzie przeszkadzal. Nie bedac "akredytowanym" fotografem lepiej sie nie nastawiac na swietny reportaz z kosciola. Moze lepiej sie nastawic na zdjecia "poza koscielne", a jak sie uda w kosciele to sie cieszyc.

Jezeli chodzi o mobilnosc Mike7 ma racje, jak nie bedziesz biegal po kosciele to dobrego reportazu nie zrobisz.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

i tu się mylisz bo ksiądz może zakazać robienia zdjęć nawet rodzinie !
    A gdyby każdy pstrykacz chciał zrobić zdjęcie swojemu chrześniakowi, to wiecie jaki tam byłby tłok?

U minie ksiądz nawet nie pozwalał wejść rodzicom do kościoła. A co dopiero pchać się na przód.

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jellyeater Zobacz posta
    U minie ksiądz nawet nie pozwalał wejść rodzicom do kościoła. A co dopiero pchać się na przód.
    Nie gadajmy o dewiacjach.

Wracając do tematu.
    Zostaw tele w domu. Do niczego Ci się nie przyda. Skorzystaj z naturalnego światła wpadającego przez witraże. Przysłonę natwórz na maksa, tryb aparatu M, z czasami nie schodź poniżej 1/125 (tak dla pewności), chyba że krótsze jesteś w stanie utrzymać. A tak w ogóle to jest to ciemny kościół? Jeśli nie grzeszy jasnością to pomyśl nad ewentualnym pożyczeniem od kogoś w razie czego lampy.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów