Po pierwsze, czemu nie odwołać się do oryginalnej informacji, jaką zamieścił Canon tutaj: http://www.canon.pl/Support/Consumer...type=important
Jak z tego wynika, Canon nie pyta o gwarancję, ale zaprasza do punktu serwisowego, jeśli masz aparat z określonej serii.
Przy okazji - piszesz: Czekam sobie na dostawę obiektywu z USA - mógłbyś powiedzieć jakiego obiektywu? Bo chyba nie do s100, który ma obiektyw NIEWYMIENNY. Jeśli sam go usiłowałeś naprawiać, wykręcać, to się nie dziw, że teraz serwis nie chce się za to wziąć.
Też na wakacje biorę Nikona S9100, bo mieści mi się do kieszeni, a z wakacji jakość oferowanych przez niego zdjęć dla moich pamiątkowych potrzeb wystarcza. Fakt, ma 18x zooma, choć z drugiej strony, na końcu, to już albo statyw i samowyzwalacz na 2 sekundy, albo doskonałe warunki do zrobienia zdjęcia. Nie wspomnę, że na końcu jakość zdjęć jest bardzo problematyczna, ot dla pamiątki z wakacji wystarczy.
Z drugiej strony, to rzadko dochodzę zoomem nawet do połowy. Dla mnie nieatrakcyjne są właśnie zdjęcia z wysiloną ogniskową do maksimum. No cóż, każdy ma swój gust, a ja myśliwym nie jestem. Naturystów też nie fotografuję z ukrycia, właśnie dlatego fanem długiego zoomu nie jestem.
A ty, może pomyślisz w takim razie o Coolpix P510? Ma zoom do metra. 42 razy! Tylko czy naprawdę jest ci potrzebny?