Widzę że Ty tez licytujesz,czy tylko zbieg okoliczności.
PS:A może ktoś w sieci widział sample EOS 5D+EF 100 2,8 macro ?
Widzę że Ty tez licytujesz,czy tylko zbieg okoliczności.
PS:A może ktoś w sieci widział sample EOS 5D+EF 100 2,8 macro ?
EOS 50 I EF 70-200 4L I EF 17-40 4L I
Oskarkowego popros bo ma to szklo i to bodyZamieszczone przez Paradox
.
Oskarkowy zaoferował się parę dni temu,że mi coś tu napisze ale narazie nic, cisza jak makiem.... , a na jego stronie ma tylko z 20D o czym już wcześniej wspominałem.
Człowiek zapracowany.. WybaczZamieszczone przez Paradox
![]()
Jest tak: Ostrzenie oczywiście manualne - rewelacja. Co prawda mam teraz jeszcze większą rewelację, bo zmieniłem matówkę na architektoniczną. :grin:
Przy 20D ostrzenie nie było taką przyjemnością.
Ostrość - świetna od 2.8, choć wtedy ma się wrażenie, że nie obejmiesz głębią grubości kartki.
Ostrość na brzegach - idealna.
Winietowania brak.
W odróżniceniu od 20D jest kłopot z głębią ostrości. Musisz sie liczyć z tym, że f/11 będzie często wykorzystywaną przysłoną. W porównaniu do 20D tracisz też na wielości powiększenia. Ale to sobie zawsze możesz albo wyciąć, albo dołożyć pierścienie.
Lustro zdecydowanie delikatniej szarpie niż w 20D, to ma spore znaczenie.
Podsumowując: przeskok jakości w porównaniu do 20D jest bardzo wyraźny. Zaczynając od wygody obsługi a kończąc na jakości obrazu.
Jarek
Dziekuję Oskarkowy za odpowiedz oraz wszystkim innym którzy zabrali głos w dyskusj.
Pozdrawiam.
Bylo tutaj (wlosy w nosie itp).Zamieszczone przez Paradox
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=7679
Przemek
Canon R5 II, R6|RF 14-35|RF 24-105 4L|EF 85 1.8|EF 100 2.8L|RF 200-800|C 420 + 580
Ale się naczytałem .... a tak apropo - 17-40 L świetnie współpracuje i z 20D i z 1dMkIIn
Analog i cyfra
Tasma-dzięki,tam są tez niezłe sample ptaszków-cuuudo!
Troche odkopalem, ale zastanawia mnie jak teraz - po 4 latach zabawy ze stara 5'tka mozecie porownac AF do jedynki?
Zastanawia mnie porownanie w tym watku AF'u jedynki do piatki jako bardzo podobnego w dzialaniu..
Gdzie jednak zwykle ocenia sie w 5tce srodkowy jako pewny a boczne "pomocnicze"
Zastanawiam sie nad ta jedynka jako wlasnie uzupelnienie do starej piatki, ale nie chce aparatu o podobnym AF'ie a wlasnie o zdecydowanie lepszym AF'ie.
Nie zalezy mi na ilosciach klatek/s ani wysokim ISO, ale wlasnie ten AF..
Czy jest roznica w dzialaniu AF miedzy wersja 1dmkIIn a 1dmkII?
Dzieki za pomoc,
Do starej piątki nie porównywałem, tylko do nowej. Strzelam w One Shot. Na środkowym nie widać różnicy, ta zależy głównie od szkła (40D z 17-40 jest szybsze, niz 1D z 28/1,8).
Zaleta jedynki, juz to kiedys tutaj pisalem, jest ilosc punktow AF, wspomagacze wszelakie (tego ustrojstwa chyba ponad 40 jest, dokladnie nie wiem), no i na przyciskologii, mozesz sobie ustawic przycisk bodajze AF-ON na selektywny wybór pola AF. Wtedy wlaczasz domyslnie automatyczne ustawianie ostrosci na tej puszce (w 1D to naprawde dziala), a jesli sytuacja tego wymaga, naciskajac jeden przycisk masz ktorys z punktow (krzyzowych), ktore wczesniej wybrales. Moim zdaniem bomba totalna.
5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto