-
Pełne uzależnienie
He, he fajnie się czyta takie teoretyczne dywagacje
Nie miałem co prawda 1d mkII, ale miałem 1ds i obecnie mam 5d. Jeśli pominę kwestię cropa (jest to kwestia co komu potrzebne) to praktycznie seria 1 nad 5d ma 1 zasadniczą przewagę - 45-polowy AF. Jest to kompletnie bez znaczenia przy fotografii w trybie One Shot, przydaje się przy foceniu szybkich obiektów. Również wtedy 8fps jest przewagą. Cała reszta przemawia na korzyść 5d. Seria 1 jest dla osób, które pracują tym sprzętem. Dla takich osób waga i rozmiar jedynki wraz z ładowarką wielkości pudełka od butów, zapasowymi akku po pół kilo sztuka nie jest żadnym utrudnieniem. Dodatkowo jedynka bardzo zwraca na siebie uwagę co osobom robiącym zdjęcia może dośc mocno utrudnić życie (rozumiem, że dla niektórych to zwrócenie uwagi może byc właśnie celem)
Argumenty typu - uszczelnienia, profi wykonanie, itd są bardzo trafne, tylko dla 99% z fotoamatorów kompletnie bez znaczenia w praktyce (najlepsze zdjęcia na deszczu zrobiłem 300D w foliowej osłonie, którą sam wyciąłem z grubej torby śniadaniowej :-)
) Seria 1 absolutnie nie nadaje się do fotografii podróżniczej - waga zestawu zabija przyjemność podróżowania (chyba, że ktoś łączy fotografię z treningiem wytrzymałościowym).
Wybór pomiędzy 1d a 5d jest dla mnie dość prosty. Robisz sport - bierz 1d i nawet się nie zastanwiaj. Nie robisz sportu bierz 5d. Robisz głownie zdjęcia przyrodnicze? Kup Nikona D2X
Ostatnio edytowane przez Arkan ; 29-01-2006 o 13:23
Pentax K-5 II, Leica M9
Uprawnienia umieszczania postów