Cytat Zamieszczone przez Vitez
p13ka - no to jeszcze dorzuc moj elaborat (bo ja go pisalem z punktu widzenia kogos kto trzymal 5D kilka razy a jedynke zna z opowiesci, muflon na odwrot ) i bedzie prawie komplet .
Wedle życzenia:

Cytat Zamieszczone przez Vitez
Cytat Zamieszczone przez p13ka
Gdybyś miał taki dylemat to który model brałbyś pod lupę?
Gdybym mial?
Przeciez ja mam... a wlasciwie mialem podobny dylemat - na wczesna wiosne tez zmieniam sprzet.
Na 1DMkII N.

Wady i zalety mniej wiecej dobre znalazles, teraz musisz dopasowac te wady i zalety do swoich potrzeb foto i okazjach/miejscach w ktorych bedziesz robil zdjecia.
Poza tym zapomniales o nastepuajcych zaletach 1nki - uszczelnienia, sprawdzone body ... 5tka to ciagle nowosc z ledwie jednym updejtem do firmware... a pare problemow juz z nimi ludzie zglaszali.

Ja to rozpatruje tak:
- glosna migawka nie powinna ci przeszkadzac
- jesli nie chodzisz po gorach to waga nie powinna przeszkadzac
- do twoich potrzeb fullframe niepotrzebne a nawet moze przeszkdzac (krotsze tele, wady szkiel, szczegolnie szerokich)
- szumy bardzo porownywalne w obydwu
- migawke w 1D MkII N rzeczywiscie mozna przelaczyc w cichy tryb - tzw wstepne podnoszenie lustra. Nawet fotografowie przyrody chetnie z tego body korzystaja (uszczelnienia!) z ta opcja wlaczona.
- co do obslugi menu to zapytaj np muflona... ja sie nie obawiam bo podejrzewam ze dwie rece to tylko do co trudniejszych i rzadszych funkcji sa potrzebne a nie do zmieniania parametrow na biezaco, w trakcie robienia zdjec.

Pozostale zalety 1D MkII N zdecydowanie przewazaja jak dla mnie nad 5D;
- szybszy AF , choc precyzja podobno 5D nie odbiega od niego. Ale lepiej miec i szybkosc i precyzje niz tylko precyzje
- crop 1.3x
- AF do f8 (telekonwertery, np 100-400 ktorego zamierzam kupic w polaczeniu z TC 1.4x ktorego juz mam 8) )
- 8.5fps

5D to aparat dla tych, ktorym ciezko sie z analoga przesiasc, dla tych ktorzy chca miec ze 20mm=20 mm itd... dla landszafciarzy ktorzy musza miec najwiecej pikseli jak najlepszej jakosci. Dla portrecistow i fotografow slubnych - cisza i jakosc zdjec oraz mozliwosc wielkich odbitek.

Ja, mimo ze tez sluby czasem robie... jednak to marginalna moja dzialalnosc fotograficzna a do pozostalych moich ulubionych tematow - 1DMkII N zdecydowanie + uszczelniane Lki... zebym wreszcie po bagnach lubelskich czy na safari mogl sie wybrac 8)

Aha... akku? Przy cenie 5D/1DMkII N argument o akku uwazam za... wybacz... smieszny