Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: Cyfrowe "podkręcanie" zdjęć

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Nie zawsze "dobrze naswietlona klatka" to to co chcemy otrzymac. Raczej "dobrze naswietlona klatka" to dobry material do obrobki

Bywalec

Domyślnie

Świetne określenie! Prawidłowy histogram - od brzegu do brzegu - nie oznacza prawidłowego oddania jasności obrazu, ale oznacza, że matryca zarejestrowała wszystko, co było do zarejestrowania. Mnie się najlepiej taki obraz koryguje krzywymi.

Coś już napisał Awatar meg83
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rychu Zobacz posta
    Świetne określenie! Prawidłowy histogram - od brzegu do brzegu - nie oznacza prawidłowego oddania jasności obrazu, ale oznacza, że matryca zarejestrowała wszystko, co było do zarejestrowania. Mnie się najlepiej taki obraz koryguje krzywymi.
    masz rację, najważniejsze żeby to fotograf panował nad ekspozycją i robił wszystko świadomie

Domyślnie

Albo PhotoPerfect - wczytujemy zdjęcie do programu, przyciskamy "D", wybieramy to, z przygotowanych czterech presetów, które najlepiej nam pasuje i zatwierdzamy do zapisu. Godzinka i cały ślubny fotoreportaż poprawiony. Znam takich, co właśnie w ten sposób robią. ;-)

http://www.photoperfect.com/tutorials/pp_optimize.pdf - wiecie, że dla potrzeb typowego, nieobeznanego klienta, to działa ;-)

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz_K;1077645[url
    http://www.photoperfect.com/tutorials/pp_optimize.pdf[/url] - wiecie, że dla potrzeb typowego, nieobeznanego klienta, to działa ;-)
    Nie jest to raczej zbyt przyjemne nastawienie, wiadomo, nie ważne jak, byle by efekt był dobry, ale nastawiać się że nie trzeba się starać, bo klient nieobeznany to nieco świństwo. W sumie to tak, jak ekspedientki w mięsnym, co jak facet przychodzi wyciągają resztki i starocie, bo przecież się na tym nie zna

Obecnie soft typu Lightroom, czy Aperture pozwala na szybkie obrabianie dużych ilości zdjęć, to tego ułatwia katalogowanie i utrzymywanie porządku w zbiorach zdjęć. Tylko czy w przypadku amatorskiej fotografii to ma sens? Chyba wolałbym Snapseed'a do tego :-) Nie wiem, czy pojawił się już na Windows, w każdym razie to bajońsko prosty program pozwalający na uzyskanie ciekawych efektów zdjęciowych.

Taki mały przykład:

No i jeszcze jedno - robiąc zdjęcia typowo pod obróbkę w programach graficznych, warto pamiętać, żeby histogram był w miarę poprawny i podciągnięty w stronę, w którą to potem chcemy obrabiać. Do jpeg'ów można śmiało prześwietlać i niedoświetlać, mając w d histogram, tylko warto wcześniej poświęcić chwilę na ustawienie odpowiednich stylów obrazu. :-)
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Początki nałogu Awatar olek.tbg
    Miasto
    Tarnobrzeg

Domyślnie

Wszystko zależy od sytuacji , gdy robię zdjęcia "okazjonalnie", jpg+RAW.
    Gdy robię "fotorelacje" dla znajomych, z jakiejś imprezy, zwykle samo jpg, nie chciałoby mi się potem dłubać przy 200 RAW-ach
    Gdy naprawdę mi zależy, wtedy tylko RAW

Generalnie każde zdjęcie wywołane z RAW-a podoba mi się bardziej od jpg. Pierwszą styczność z photoshopem miałem rok temu gdy wróciłem z wakacji i przywiozłem same RAW-y. Zdjęcie były gotowe do oglądnięcia dopiero 3 tyg po powrocie...nie raz miałem dość siedzenia przed monitorem i klikania,klikania,klikania...
    Efekt? Dziś nie żałuje ani minuty,mam (dla mnie) genialne zdjęcia, które były warte poświęconego czasu

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    Chyba wolałbym Snapseed'a do tego :-) Nie wiem, czy pojawił się już na Windows, w każdym razie to bajońsko prosty program pozwalający na uzyskanie ciekawych efektów zdjęciowych.
    Pojawił się juz.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Coś już napisał
    Miasto
    Olesnica

Domyślnie

wydaje mi się nawet, że niestety w dzisiejszych czasach samo zrobienie zdjęcia to tylko połowa sukcesu, drugą jest obróbka. Aby zdjęcie dobrze wyglądało bez obróbki musiałoby przedstawiać coś nadzwyczaj przykuwającego uwagę;
    obecnie większość zdjęć wymaga jednak obróbki

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów