Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Cyfrowe "podkręcanie" zdjęć

Mieszany widok

Domyślnie Cyfrowe "podkręcanie" zdjęć

Witam,
    Drodzy forumowicze, zastanawiam się nad cyfrową obróbką fotek. Czy każde każde wykonane zdjęcie "podkręcacie", np. za pomocą lightroom'a? Czy raczej zamiast raw'ów wybieracie jpg + odpowiedni balans ustawieniami w aparacie?

Pytam, ponieważ używam Canona 550d + KIT 18-55, zdjęcia są ok jednak brakuje odpowiedniej temperatury, kontrastu etc.

Domyślnie

Jeżeli robisz w Raw to zawsze musisz podłubać przy zdjęciu bo to czysty zrzut z matrycy.
    Jeżeli chodzi o JPG, to niby można tak poustawiać w aparacie, żeby było gotowe do druku ( zależy od fotografa ), ale nawet jpg nieraz trochę poprawia się w jakimś programie ale w mniejszym zakresie.
    Ogólnie ja robię tylko rawy i zawsze biorę pod uwagę konieczność obróbki na kompie.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Różnie, ja robie zawsze RAW + jpg, a potem bawię się niektórymi RAW-ami, jak mi się chcę
    Jak chcesz poprawić trochę wygląd jpg-ów z puchy to sobie ustaw w Picture Style ostrość na prawie max, nasycenie +1 i kontrast +1 - wygląda, jak dla mnie dużej lepiej niż STANDARD, szczególnie jak jest ładne światło

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Zależy co robisz ze zdjęciami. Ja je głownie robię. Jak muszę je czasem pokazać szerszej publice to masowo konwertuję do jpg. Rób w raw i tyle.

A bawię się każdym zdjęciem, które chcę opublikować. WB, cienie, światła korekta CA itd...
    Ostatnio edytowane przez jellyeater ; 07-05-2012 o 14:20

Coś już napisał Awatar meg83
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

zdecydowanie bons rawy - dzięki temu zdjęcie bardziej dopasujesz bez znaczącej utraty jakości - mała korekcja to nic złego, szkoda rezygnować ze zdobyczy techniki

postprocessing rawów nie oznacza że ktoś nie umie robić zdjęć, bo fotki kompletnie nie udanej i tak nie uratujesz

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez meg83 Zobacz posta
    zdecydowanie bons rawy - dzięki temu zdjęcie bardziej dopasujesz bez znaczącej utraty jakości - mała korekcja to nic złego, szkoda rezygnować ze zdobyczy techniki

postprocessing rawów nie oznacza że ktoś nie umie robić zdjęć, bo fotki kompletnie nie udanej i tak nie uratujesz
    Dokładnie tak !!!
    Jak zaczynałęm swoja przygodę z fotografią cyfrową to myślałem, że z zesputego zdjęcia z RAW-a da się cuda zrobić, ale z biegiem czasu zrozumiałem, że podstwą zawsze jest "prawidłowa ekspozycja".

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bons Zobacz posta
    Witam,
    Drodzy forumowicze, zastanawiam się nad cyfrową obróbką fotek. Czy każde każde wykonane zdjęcie "podkręcacie", np. za pomocą lightroom'a? Czy raczej zamiast raw'ów wybieracie jpg + odpowiedni balans ustawieniami w aparacie?

Pytam, ponieważ używam Canona 550d + KIT 18-55, zdjęcia są ok jednak brakuje odpowiedniej temperatury, kontrastu etc.
    Obróbka zdjęć to nie tylko "podkręcanie.Bywa nawet odwrotnie.Zmniejszenie np. kontrastu ,przejście z jaskrawych kolorów na stonowane B&W itp.
    Kadrowanie,prostowanie itd,itd.
    RAW daje możliwość interwencji w obraz.Przy zachowaniu oryginalnego pliku nic nie możemy na tym stracić.Można wracać do oryginału wielokrotnie.
    Podstawą niezależnie od sposobu zapisu jest poprawna ekspozycja.

Pełne uzależnienie Awatar roshuu
    Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Jesli chcesz uniknac obrobki to dobrze naswietl klatke. Poszukaj sobie o ekspozycji wg. Ansel Adams.
    6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez roshuu Zobacz posta
    Jesli chcesz uniknac obrobki to dobrze naswietl klatke. Poszukaj sobie o ekspozycji wg. Ansel Adams.
    Tak się rodzą mity, poczytaj sobie co Adams robił pod powiększalnikiem - opisał to dość szczegółowo w "The Print".
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Coś już napisał

Domyślnie

Jak posmakujesz RAWy to nie będziesz chciał wracać do JPGów . Masz dużo większą kontrolę nad efektem finalnym, bez strat w jakości(lub nie tak dużych strat jakości jak w przypadku obróbki jpg). Oczywiście są sytuacje w których w zupełności wystarcza dobrze naświetlony jpg.
    Ostatnio edytowane przez lijo ; 16-05-2012 o 12:31

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów