a nie da sie w dwoch zdaniach? Bo nie wiem czy wytrzymam cale 5 minut gapiac sie na tego gosciaZamieszczone przez Janusz Body
Poza tym dochodzi jeszcze pytanie czy nie lepiej kupic ezybalance
a nie da sie w dwoch zdaniach? Bo nie wiem czy wytrzymam cale 5 minut gapiac sie na tego gosciaZamieszczone przez Janusz Body
Poza tym dochodzi jeszcze pytanie czy nie lepiej kupic ezybalance
Pozdrawiam
Riccardo
--
Fuji & Ricoh
Mnie się nie udało ani wyświetlić całego ekranu (poza tym co wychodzi po wcisnieciu "tab") ani pliku innego niż RAW - RawShotter ich nie widzi. Mam (kupione) Premium. W Capture One jest w menu opcja czy ma wyświetlac jpegi (default - tak). W RST nic takiego nie znalazłem.Zamieszczone przez dentharg
Pewnie, że tak :-)Zamieszczone przez dentharg
Pozdrawiam
Janusz
Czyli chcesz, żebym ja czy ktokolwiejk inny spędził więcej niż 15 minut pisząc Ci streszczenie (tam jest 12 min filmu). Lazy manZamieszczone przez Riccardo
Janusz
dobra, juz dobra. Nie to nie :PZamieszczone przez Janusz Body
Pozdrawiam
Riccardo
--
Fuji & Ricoh
Wyciagasz whibala, cyk-pstryk, ustawiasz custom wb na tej focie, cyk-pyk fotki. Jesli jpegi to nie robisz wiecej nic, jesli RAWy to przy konwersji z tej fotki whibala zaznaczasz na szarej karcie narzedziem do wb jakis obszar i stosujesz do wszystkich fotek.
jak sie zmieni oswietlenie/otoczenie, whibala znow cyk-pstryk i ustawiasz custom wb. finito.
Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy
To jest dla mnie jasne, ale nie kumam po co sa w zestawie dwie rozne szare karty.Zamieszczone przez dentharg
Pozdrawiam
Riccardo
--
Fuji & Ricoh
Whibal nie został zaprojektowany do ustawiania "custom white balance" w aparacie.
Jego zastosowanie opisano dokładnie tu: http://www.pictureflow.com/forum/showthread.php?t=4630
Krótko mówiąc, jeżeli robisz fotki w RAW, w warunkach, w których uzyskanie prawidłowego balansu bieli jest wątpliwe, wówczas pstrykasz fotkę z whibal (jasnoszara karta) i chowasz go do kieszeni. Następne fotki cykasz już normalnie, i dopiero podczas obróbki RAW w np. ACR, wyświetlasz sobie tę grupę zdjęć z tym zrobionym z whibal, zaznaczasz wszystkie, klikasz pipetą na jasnoszarą kartę i ACR ustawi prawidłowy balans dla całej grupy zdjęć.
Jeżeli robisz w jpeg, to działasz podobnie z tym, że używasz ciemnoszarej karty i działasz w oknie krzywych zapisując ustawienia z balansu ze zdjęcia z whibal. Do następnym zdjęć z tej grupy ładujesz te ustawienia i wszystko.
Możesz też wykorzystać kartę biało-czarną whibal, i zadziałać odpowiednimi pipetkami, ale wtedy pamiętaj, żeby szary kliknąć na końcu.
Ostatnio edytowane przez p13ka ; 30-01-2006 o 17:21
teraz rozumiem, dziekuje bardzo za wyjasnienie. A jak sie ma to to do Ezybalance?Zamieszczone przez p13ka
Pozdrawiam
Riccardo
--
Fuji & Ricoh
Nie widzę powodu, aby tego nie robić. Jak pstrykam w JPEGach (zdarza się), to właśnie tak ustawiam Custom WB i efekty są doskonałe. Jedyne czego należy dopilnować, to by Whibal zajął znaczną część powierzchni kadru i tyle.Zamieszczone przez p13ka
Edit: za http://www.camerahobby.com/Digital_WhiteBalance.htm
jest tam kilka porównań różnych narzędzi do WB; m.in. gość używa WhiBala ww. sposób.
Ostatnio edytowane przez dentharg ; 30-01-2006 o 17:44
Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy
Właśnie to miałem na myśli. Niewielki rozmiar karty stwarza trudność wypełnienia kadru.Zamieszczone przez dentharg
W każdym razie Riccardo, gdy będziesz chciał ustawiać balans bieli w puszce na karcie whibal to używaj ciemnoszarej karty.