Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 36

Wątek: RAW - paranoja :(

Uzależniony Awatar Riccardo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body
    http://pictureflow.fileburst.com/_Tu...Bal/index.html

"RAW & JPEG Workflow" i "Using WhiBal".

Chcesz, żebym streszczał Ci film. W liceum nienawidziłem pisania streszczeń ;-)

Janusz
    a nie da sie w dwoch zdaniach? Bo nie wiem czy wytrzymam cale 5 minut gapiac sie na tego goscia Poza tym dochodzi jeszcze pytanie czy nie lepiej kupic ezybalance
    Pozdrawiam
    Riccardo
    --
    Fuji & Ricoh

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dentharg
    Przeciez w RawShooterze tez mozna caloekranowy podglad wlaczyc z automatycznie chowanym menu.. No i Rawshooter zdaje sie tez wyswietla inne rodzaje plikow graficznych i obsluguje profile kolorow (i tym momencie, w przeciwienstwie do FastStone, do wszystkich wyswietlanych plikow a nie tylko JPEG/TIFF).
    ...
    Mnie się nie udało ani wyświetlić całego ekranu (poza tym co wychodzi po wcisnieciu "tab") ani pliku innego niż RAW - RawShotter ich nie widzi. Mam (kupione) Premium. W Capture One jest w menu opcja czy ma wyświetlac jpegi (default - tak). W RST nic takiego nie znalazłem.

....Ale nie ma sie co sprzeczac o takie bzdety.
    Pewnie, że tak :-)

Pozdrawiam
    Janusz

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Riccardo
    a nie da sie w dwoch zdaniach? Bo nie wiem czy wytrzymam cale 5 minut gapiac sie na tego goscia Poza tym dochodzi jeszcze pytanie czy nie lepiej kupic ezybalance
    Czyli chcesz, żebym ja czy ktokolwiejk inny spędził więcej niż 15 minut pisząc Ci streszczenie (tam jest 12 min filmu). Lazy man

Janusz

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body
    Czyli chcesz, żebym ja czy ktokolwiejk inny spędził więcej niż 15 minut pisząc Ci streszczenie (tam jest 12 min filmu). Lazy man

Janusz
    dobra, juz dobra. Nie to nie :P
    Pozdrawiam
    Riccardo
    --
    Fuji & Ricoh

Uzależniony Awatar dentharg
    Miasto
    Tomaszów Maz/Łódź

Domyślnie

Wyciagasz whibala, cyk-pstryk, ustawiasz custom wb na tej focie, cyk-pyk fotki. Jesli jpegi to nie robisz wiecej nic, jesli RAWy to przy konwersji z tej fotki whibala zaznaczasz na szarej karcie narzedziem do wb jakis obszar i stosujesz do wszystkich fotek.

jak sie zmieni oswietlenie/otoczenie, whibala znow cyk-pstryk i ustawiasz custom wb. finito.
    Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Wyciagasz whibala, cyk-pstryk, ustawiasz custom wb na tej focie, cyk-pyk fotki. Jesli jpegi to nie robisz wiecej nic, jesli RAWy to przy konwersji z tej fotki whibala zaznaczasz na szarej karcie narzedziem do wb jakis obszar i stosujesz do wszystkich fotek.

jak sie zmieni oswietlenie/otoczenie, whibala znow cyk-pstryk i ustawiasz custom wb. finito.
    To jest dla mnie jasne, ale nie kumam po co sa w zestawie dwie rozne szare karty.
    Pozdrawiam
    Riccardo
    --
    Fuji & Ricoh

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Whibal nie został zaprojektowany do ustawiania "custom white balance" w aparacie.
    Jego zastosowanie opisano dokładnie tu: http://www.pictureflow.com/forum/showthread.php?t=4630
    Krótko mówiąc, jeżeli robisz fotki w RAW, w warunkach, w których uzyskanie prawidłowego balansu bieli jest wątpliwe, wówczas pstrykasz fotkę z whibal (jasnoszara karta) i chowasz go do kieszeni. Następne fotki cykasz już normalnie, i dopiero podczas obróbki RAW w np. ACR, wyświetlasz sobie tę grupę zdjęć z tym zrobionym z whibal, zaznaczasz wszystkie, klikasz pipetą na jasnoszarą kartę i ACR ustawi prawidłowy balans dla całej grupy zdjęć.

Jeżeli robisz w jpeg, to działasz podobnie z tym, że używasz ciemnoszarej karty i działasz w oknie krzywych zapisując ustawienia z balansu ze zdjęcia z whibal. Do następnym zdjęć z tej grupy ładujesz te ustawienia i wszystko.
    Możesz też wykorzystać kartę biało-czarną whibal, i zadziałać odpowiednimi pipetkami, ale wtedy pamiętaj, żeby szary kliknąć na końcu.
    Ostatnio edytowane przez p13ka ; 30-01-2006 o 17:21

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez p13ka
    Whibal nie został zaprojektowany do ustawiania "custom white balance" w aparacie.
    Jego zastosowanie opisano dokładnie tu: http://www.pictureflow.com/forum/showthread.php?t=4630
    Krótko mówiąc, jeżeli robisz fotki w RAW, w warunkach, w których uzyskanie prawidłowego balansu bieli jest wątpliwe, wówczas pstrykasz fotkę z whibal (jasnoszara karta) i chowasz go do kieszeni. Następne fotki cykasz już normalnie, i dopiero podczas obróbki RAW w np. ACR, wyświetlasz sobie tę grupę zdjęć z tym zrobionym z whibal, zaznaczasz wszystkie, klikasz pipetą na jasnoszarą kartę i ACR ustawi prawidłowy balans dla całej grupy zdjęć.

Jeżeli robisz w jpeg, to działasz podobnie z tym, że używasz ciemnoszarej karty i działasz w oknie krzywych zapisując ustawienia z balansu ze zdjęcia z whibal. Do następnym zdjęć z tej grupy ładujesz te ustawienia i wszystko.
    Możesz też wykorzystać kartę biało-czarną whibal, i zadziałać odpowiednimi pipetkami, ale wtedy pamiętaj, żeby szary kliknąć na końcu.
    teraz rozumiem, dziekuje bardzo za wyjasnienie. A jak sie ma to to do Ezybalance?
    Pozdrawiam
    Riccardo
    --
    Fuji & Ricoh

Uzależniony Awatar dentharg
    Miasto
    Tomaszów Maz/Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez p13ka
    Nie widzę powodu, aby tego nie robić. Jak pstrykam w JPEGach (zdarza się), to właśnie tak ustawiam Custom WB i efekty są doskonałe. Jedyne czego należy dopilnować, to by Whibal zajął znaczną część powierzchni kadru i tyle.

Edit: za http://www.camerahobby.com/Digital_WhiteBalance.htm

jest tam kilka porównań różnych narzędzi do WB; m.in. gość używa WhiBala ww. sposób.
    Ostatnio edytowane przez dentharg ; 30-01-2006 o 17:44
    Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nie widzę powodu, aby tego nie robić. Jak pstrykam w JPEGach (zdarza się), to właśnie tak ustawiam Custom WB i efekty są doskonałe. Jedyne czego należy dopilnować, to by Whibal zajął znaczną część powierzchni kadru i tyle.
    Właśnie to miałem na myśli. Niewielki rozmiar karty stwarza trudność wypełnienia kadru.

W każdym razie Riccardo, gdy będziesz chciał ustawiać balans bieli w puszce na karcie whibal to używaj ciemnoszarej karty.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów