Wlasnie zdazylem zauwazyc:wink:Zamieszczone przez Janusz Body
Tylko ciezko to czasem znalezc - no chyba, za sa jakies sposoby, ktorych nie znam??Zamieszczone przez Janusz Body
Wlasnie zdazylem zauwazyc:wink:Zamieszczone przez Janusz Body
Tylko ciezko to czasem znalezc - no chyba, za sa jakies sposoby, ktorych nie znam??Zamieszczone przez Janusz Body
5D + L
Wierzyć mi się nie chce, zeby w całej serii zdjęc nie było czegoś neutralnie szarego (biały i czarny to szczególne przypadki szarości). W serii - jesli oświetlenie jest stałe i takie samo to WB dotyczy całej serii sdjęć.Zamieszczone przez borkomar
Janusz
EDIT: Biały papier foto będzie się całkiem nieźle sprawdzał jeko wzorzec - kulawy troche ale lepszy niż nic. Nawet nie trzeba zadrukowywać, wystarczy trochę niedoświetlić. Trochę to jest ok 1/2
Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 28-01-2006 o 18:39
No to wyłącz automatyczne "kręcenie" przez softZamieszczone przez borkomar
Rozpiętość tonalna matrycy to 12 bitów, z których potem poprzez różne interpolacje powstaje 36 bitów RGB. Photoshop pracuje w dwóch trybach, 8 i 16 bitów na kanał.
PS. Dalej nie rozumiem jak można napisać "RAW - paranoja" skoro to lepszy format zapisu niż JPG (bezstratna kompresja, większa rozpiętość tonalna, łatwość manipulacji balansem bieli).
Ostatnio edytowane przez Robin ; 28-01-2006 o 20:01
5D| 350D+BG-E3| S15-30| T28-75| C85|
Fotki tutaj: flickr.com/photos/robinfoto i tutaj: plfoto
"Tylko kisielem spłynie prawda" - ruchoporu.org
Podpowiem cos co u mnie calkiem niezle zdaje egzamin - nazywam to "podwojne auto" .
Auto white balance w aparacie swoje, a PS swoje. I RAW z aparatu zrobiony z ustawieniem 'Auto WB' w aparacie, w ACR (Adobe Camera RAW) nie zostawiam 'as shot' a ustawiam rowniz 'Auto' - i tu juz PS robi swoje i zazwyczaj dobrze poprawia.
Jesli jednak zle to albo pipetki (chyba najlepiej sprawuje se biala) , albo ustawiam balans najblizszy temu, co chce osiagnac i recznie koryguje Kelviny, albo wrzucam do PSa i suwaczki w Color Balance ida w ruch.
masz na mysli to video? Bo nic innego nie moge znalesc. Mozesz w skrocie opisac jak tego uzywac i po co sa dwie szare karty?Zamieszczone przez Janusz Body
Pozdrawiam
Riccardo
--
Fuji & Ricoh
http://pictureflow.fileburst.com/_Tu...Bal/index.htmlZamieszczone przez Riccardo
"RAW & JPEG Workflow" i "Using WhiBal".
Chcesz, żebym streszczał Ci film. W liceum nienawidziłem pisania streszczeń ;-)
Janusz
Tak sie sklada, ze juz to widzialem i bez streszczenia dalem rade :wink:Zamieszczone przez Janusz Body
![]()
5D + L
FastStone jest fajna, ale jakos chyba mniej poreczna niz RawShooter. Szczegolnie, ze w tym drugim od razu sie zaznacza zdjecia, ktore sie chce obrabiac, ktorych sie nie chce i te ktore od razu do kosza (ale tez przez bufor).
Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy
Tak, oczywiście. Do obróbki. Tyle, że do obróbki wolę Capture One. FastStone jest typową przeglądarką. RAWy wyświetla duuuuże - wypełniają mi prawie cały ekran (1600x1200) - wieksze niż RawShooter po wcisnieciu Tab ;-). No i w FastStone jest Color Management czego chyba żadna inna przeglądarka nie ma - zwłaszcza z tych darmowych. Nawet ACDSee wymaga dokupienia jakegoś modułu pro za 100 USD. FastStone wyświetla też inne pliki czyli JPEG, TIFF i co tam jeszcze ludziska wymyślili. Tego w RawShoterze nie ma. Uzywam FastStone od niedawna i jestem nadzwyczaj zadowolony. PS-owski Bridge jakoś mi nie leży.Zamieszczone przez dentharg
Janusz
Przeciez w RawShooterze tez mozna caloekranowy podglad wlaczyc z automatycznie chowanym menu.. No i Rawshooter zdaje sie tez wyswietla inne rodzaje plikow graficznych i obsluguje profile kolorow (i tym momencie, w przeciwienstwie do FastStone, do wszystkich wyswietlanych plikow a nie tylko JPEG/TIFF).
A co do Capture One.. RawShooter (Essentials) ma nad nim jedna ogromna przewage: cene
Ale nie ma sie co sprzeczac o takie bzdety. FastStone jest fajny, ale to *tylko* przegladarka. A RSE nie dosc ze przeglada to i konwertuje.
Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy