Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 36

Wątek: RAW - paranoja :(

Pełne uzależnienie Awatar borkomar
    Miasto
    Płock

Domyślnie RAW - paranoja :(

Od jakiegoś czasu foce raw + jpg.
    Powoli zaczynam sie zastanawiac czy nie wrocic do samego JPG - choc wiem, iż w Raw'ie jest mnostwo mozliwosci, ale:
    1.Czasem doprowadzenie Raw'a do stanu takiego by wygladal jak ta sama fota w JPG, jest bardzo ciezkie albo niemozliwe - mowie o poprawnie wykonanej focie.
    2.WB na presetach z PS CS2 nie wychodzi najlepiej.
    3.Nie wiem jak mam walczyc z zafarbem na fotach w 350D w pomieszczeniach, gdzie w 80% WB ustawiony na AWB jest skopany (ocieplanie na sile)
    4.Foty z 580ex troche lepiej, ale tez niezupelnie z dyfuzorem albo z odbitym swiatlem (nie zawsze sa biale sufity ).
    Bo jak sie kurde zgotuje to konkurecji zaczne probowac choc bardzo bym nie chcial .
    Czy wszyscy maja taka jazde z WB w aparatach canona??Zawsze jest tyle grzebania w Szopkach i innych softach, zeby foty wygladaly ladnie??
    Co w takim razie robia fotografowie, ktorzy podczas weselich cykaja mnostwo fot??Siedza i grzebia przy kazPowiedzcie jak z tym walczyc??Moze cos w stylu WhiBal?? - apropos skoro producent sprzetu za pare tysi wie, ze moze ma problemy z WB to dlaczego nie daje do puszki czegos takiego jak WhiBal gratisowo??
    Pozdrawiam i prosze o jakies solidne porady w tym temacie.
    5D + L

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez borkomar
    Od jakiegoś czasu foce raw + jpg.
    A to po co - masz za dużo pamięci na kartach? Sam RAW wystarczy :-)

1.Czasem doprowadzenie Raw'a do stanu takiego by wygladal jak ta sama fota w JPG, jest bardzo ciezkie albo niemozliwe - mowie o poprawnie wykonanej focie.
    Nie jest takie cięzkie. Trochę wprawy i bedzie duzo lepiej niz na jpegach

Prawda. WhiBal albo inne podobne - nie mylić z szarą kartą.

3.Nie wiem jak mam walczyc z zafarbem na fotach w 350D w pomieszczeniach, gdzie w 80% WB ustawiony na AWB jest skopany (ocieplanie na sile)
    Jak wyżej.

4.Foty z 580ex troche lepiej, ale tez niezupelnie z dyfuzorem albo z odbitym swiatlem (nie zawsze sa biale sufity ).
    Jak wyżej.

Zawsze jest tyle grzebania w Szopkach i innych softach, zeby foty wygladaly ladnie??
    90% zdjęc "idzie" na ustawieniach masowych. Tj. poprawia się jedno zdjęcie z serii w danych warunkach i pozostałe z serii "wywołuje" z RAW używając ctrl-A :-)

Co w takim razie robia fotografowie, ktorzy podczas weselich cykaja mnostwo fot??Siedza i grzebia przy...
    Czas przygotowania zdjęcia może być 15 min ale może tez byc i godzinę. No i nie cykają mnóstwa zdjęć z nadzieją, że jedno na pięćset będzie dobre. Dobre ma być "co drugie" i zwykle jest jak się przyłożyć. Dużo zależy jak wyszło i czy fotografowi "się chce" ;-) Każde zdjęcie wymaga jakiegoś przygotowania - zdjęć takich "prosto z aparatu" nie ma i nigdy nie było. Na kliszy część roboty odwalał laborant i automatyka labu.

Janusz

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

...
    ...
    Ja po prostu mam na stale ustawiony WB na "dzien" a dokladniej to 5500K.
    Jak potrzebuje korekty to ustawiam ja dla pierwszego zdjecia z serii i potem wystarczy wybierac opcje w PS ustawien z poprzedniego zdjecia.

Tak na marginesie - skad program (AWB) ma wiedziec co to znaczy "nie skopany" przeciez skoro masz cieple swiatlo w naturze to i domyslnie mozesz chciec miec je cieple na zdjeciu

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie WB w Canonie

Z WB nie jest najgorzej, bywa że się rozjedzie szczególnie w pomieszczeniach ale i na to są sposoby. Pisał o tym Janusz Body. Dobre efekty daje też użycie w PS pluginu PictoColor iCorrect Portrait. Potrafi on nawet bardzo trudne przypadki doprowadzić do do porządku, oszczędzając czas i nerwy. Generalnie nie taki RAW straszny jak go malują. Proponowałbym na początek gruntowne przeczytanie instrukcji np. C1, szczególnie działu dot. WB, można się zdziwić, ile tam jest tam ciekawych rzeczy, które czynią wszystko prostym.

Bywalec Awatar Maciej
    Miasto
    Babimost

Domyślnie

Dla mnie RAW jest super - szczególnie jak się foci w trudnych warunkach bo zawsze potem można coś naprawić a i na zdjęciu można się bardziej skupić. Oczywiście RAW nie jest lekarstwem na wszystko ale jest naprawde dużo możliwoście obróbki - jak w ciemni.
    Do nauki polecam:
    Książka "Fotografia cyfrowa-wyd III" wielokrotnie już tu cytowana oraz moje nieocenione źródło wiedzy czyli Fotoszortal: www.cdroom.pl

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maciej
    Do nauki polecam:
    Książka "Fotografia cyfrowa-wyd III" wielokrotnie już tu cytowana oraz moje nieocenione źródło wiedzy czyli Fotoszortal: www.cdroom.pl
    chyba chodziło o:
    www.cdrom.pl
    ELAN 7 | 350D + kit | Tamron 28-75/2.8 | Canon 50/1.8 | Sigma 70-300 APO MS II |

Bywalec Awatar Maciej
    Miasto
    Babimost

Domyślnie

Tak - o to chodziło - przepraszam za literówke.

Coś już napisał Awatar Robin
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Nie rozumiem, czyżby łatwiej było poprawić zły balans bieli w jpg? A w RAW to parę kliknięć. Druga sprawa, równie ważna, to 12 bitowa skala, co przy poprawkach w PS daje dużą różnicę.
    5D| 350D+BG-E3| S15-30| T28-75| C85|
    Fotki tutaj: flickr.com/photos/robinfoto i tutaj: plfoto
    "Tylko kisielem spłynie prawda" - ruchoporu.org

Pełne uzależnienie Awatar borkomar
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body
    Prawda. WhiBal albo inne podobne - nie mylić z szarą kartą.
    Zeby byl ogolnie dostepny w naszym pieknym kraju - to chyba sprobowalbym go.

Nie jest takie cięzkie. Trochę wprawy i bedzie duzo lepiej niz na jpegach
    Troche wprawy to pojecie wzgledne :wink: - musze chyba troche jakiejsc teorii zaczerpnac, moze wtedy latwiej bedzie.

90% zdjęc "idzie" na ustawieniach masowych. Tj. poprawia się jedno zdjęcie z serii w danych warunkach i pozostałe z serii "wywołuje" z RAW używając ctrl-A
    Domyslam sie, ze tak jest - tylko trzeba idealnie ustawic to pierwsze.
    Denerwujace jest w PS CS2 to, ze ruszajac suwakiem od WB niezmienia sie on plynnie - tzn przeciagne w jedna lub druga to dopiero po chwili sa efekty a nie jak w C1 pro gdzie od razu kazdy ruch suwaka widzimy na preview.
    Nie znam C1 pro - ale sprobowalem go kilkukrotnie.

Cytat Zamieszczone przez Art Mag
    Z WB nie jest najgorzej, bywa że się rozjedzie szczególnie w pomieszczeniach ale i na to są sposoby. Pisał o tym Janusz Body. Dobre efekty daje też użycie w PS pluginu PictoColor iCorrect Portrait. Potrafi on nawet bardzo trudne przypadki doprowadzić do do porządku, oszczędzając czas i nerwy. Generalnie nie taki RAW straszny jak go malują. Proponowałbym na początek gruntowne przeczytanie instrukcji np. C1, szczególnie działu dot. WB, można się zdziwić, ile tam jest tam ciekawych rzeczy, które czynią wszystko prostym.
    Napewno sie ustosunkuje i wyprobuje - dzieki

Cytat Zamieszczone przez Maciej
    Dla mnie RAW jest super - szczególnie jak się foci w trudnych warunkach bo zawsze potem można coś naprawić a i na zdjęciu można się bardziej skupić. Oczywiście RAW nie jest lekarstwem na wszystko ale jest naprawde dużo możliwoście obróbki - jak w ciemni.
    Nie watpie, ze tak jest - dlatego zaczalem Raw'a uzywac.
    Tylko niestety konczy sie to na dluuugim grzebaniu w sofcie - co mi jeszcze nie do konca przynosi rezultaty jakich oczekuje.

Cytat Zamieszczone przez Robin
    Nie rozumiem, czyżby łatwiej było poprawić zły balans bieli w jpg? A w RAW to parę kliknięć. Druga sprawa, równie ważna, to 12 bitowa skala, co przy poprawkach w PS daje dużą różnicę.
    Nie latwiej - ale Jpg czasem wyglada oki po czy jak przejde na Raw soft go kreci po swojemu - i na poczatku jest gozej, nizeli na w/w JPG.
    Co pozniej owocuje sleczeniem i suwaniem suwaczkami.

ps Chyba 16 bitowa a nie 12 jak piszesz.
    Ostatnio edytowane przez borkomar ; 28-01-2006 o 17:25
    5D + L

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Zeby byl ogolnie dostepny w naszym pieknym kraju - to chyba sprobowalbym go.

...troche wprawy to pojecie wzgledne :wink: - musze chyba troche jakiejsc teorii zaczerpnac, moze wtedy latwiej bedzie.
    .....
    Z USA przesyłka idzie 5 dni :-) Do tego czasu zrób sobie coś zastępczego - kartka papieru fotograficznego zadrukowana czarnym atramentem na poziomie 10-15% wypełnienia (w PSie) przez pare dni powinna być wystarczająco dobra. Fotograficzny papier bo nie powinien mieć zafarbu i CZARNY atrament. Używać tak jak WhiBala - kompletny manual jest na ich stronach.

Pytanie podstawowe w czym oglądasz te fotki. Zainstaluj sobie FastStone - doskonały do oglądania RAW-ów - super szybki, chyba szybszy od C1 i RAWShootera. Jednoczesnie FastStone ma obsługę profili dla jpeg i tiff i "smoothing" można wyłączyć. To, że widzisz swoje obrobione jpegi gorzej może być "zasługą" przeglądarki.

Suwakami się praktycznie NIE JEZDZI. One są od tego, żeby ich nie używać ;-) Kroplomierz i klikanie na czymś neutralnie szarym, ewentualnie drobne poprawki suwakami na końcu. Próba jeżdżenia suwakami od początku to... samobójstwo :-)

Janusz

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów