Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 36 z 36

Wątek: RAW - paranoja :(

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dentharg
    Nie widzę powodu, aby tego nie robić. Jak pstrykam w JPEGach (zdarza się), to właśnie tak ustawiam Custom WB i efekty są doskonałe. Jedyne czego należy dopilnować, to by Whibal zajął znaczną część powierzchni kadru i tyle.
    ....
    Podobnie jak p13ka... WhiBal nie został zaprojektowany do ustawiania WB w puszce. Pewnie, że można tak robić ale po co. Ideą WhiBal'a jest, że można go użyć PO wykonaniu ciekawego zdjęcia (Tapes gada o tym przez 5 minut w wymienianym już tutorialu)

Cytat Zamieszczone przez p13ka
    ...gdy będziesz chciał ustawiać balans bieli w puszce na karcie whibal to używaj ciemnoszarej karty.
    No nie wiem :-) Wg mnie nie ma to nic do rzeczy - ale nie bede się upierał :-). Ciemniejsza karta jest zalecana do JPEG, żeby lepiej działała w PSie z szarą pipetką leveli. Ustawiając Custom WB w puszce trzeba "być" w górnej 1/3 histogramu - tam jest cała dynamika - i im bliżej prawej strony tym lepiej. Producenci (nie tylko Canon) nie bez przyczyny zalecają białą kartkę do Custom WB. Oczywiście łatwo przepalić którys z kanałów i wtedy cały WB jest do bani ale dobierając poprawnie ekspozycję powinno byc nawet lepiej jeśli użyje się tej jasniejszej. Różnice w tym nowszym (trzy kartowym + podstawka) WhiBalu pomiedzy tymi dwoma szarymi są zresztą minimalne.

Pozdrawiam
    Janusz

Uzależniony Awatar Riccardo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Właśnie to miałem na myśli. Niewielki rozmiar karty stwarza trudność wypełnienia kadru.

W każdym razie Riccardo, gdy będziesz chciał ustawiać balans bieli w puszce na karcie whibal to używaj ciemnoszarej karty.
    A czemu nie bialej? Nie do konca to pojmuje
    Pozdrawiam
    Riccardo
    --
    Fuji & Ricoh

Pełne uzależnienie Awatar borkomar
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Kurcze cos mi nie chcesz chodzic watek 3 strona sie nie odpala.

Janusz Body dobrze gada:wink: WhiBal jest do postprocessingu !!
    Ostatnio edytowane przez borkomar ; 30-01-2006 o 18:15
    5D + L

Uzależniony Awatar dentharg
    Miasto
    Tomaszów Maz/Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez borkomar
    Janusz Body dobrze gada:wink: WhiBal jest do postprocessingu !!
    Oczywiście. Tylko ja sobie zadałem pytanie: skoro i tak mogę *stratnie* obrabiać JPEGa *po* wykonaniu fotki, niezależnie od tego czy użyję czy nie, Whibala, a efekty jego użycia są widoczne od razu tak, że poza ew. kadrowaniem często żadna dodatkowa obróbka nie jest konieczna - to czy stwierdzenie "WhiBal jest do postprocessingu" ma dla mnie jakiekolwiek znaczenie?

Jako przykład: u cioci, na imieninach jak wiem jakie bedzie oświetlenie to przestawiam się na JPEG hi-res, stawiam WhiBala opartego o jakąś flaszkie, wzoomowywuje (fuj, co za słowo) się w białą i jasnoszarą kartę, strzelam fotkie, ustawiam Custom WB i gotowe. Cykam całość imprezy i jak kto ma życzenie następnego dnia może się zgłosić po CD z fotkami. Należy pamiętać o tym, że u cioci na imieninach przeważni świeci się żyrandol, jakaś stojąca lampa z abażurem, itp.; zatem mamy do czynienia ze światłem mieszanym. Użycie WhiBala od razu poprawia kolorki, a ja później nie muszę siedzieć i ślęczeć nad fotkami. Nie mówiąc o tym, że kuzyn ma cyfrę P&S, która nie ma rawa a ma custom WB; użyczając mu WhiBala znacząco poprawia mu się "kolorowość" zdjęć.
    Ostatnio edytowane przez dentharg ; 30-01-2006 o 18:33
    Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body
    No nie wiem :-) Wg mnie nie ma to nic do rzeczy - ale nie bede się upierał :-). Ciemniejsza karta jest zalecana do JPEG, żeby lepiej działała w PSie z szarą pipetką leveli (...)
    Info o balansie bieli na ciemnoszarą kartę podałem za Michael'em Tapes, który na zadane w tym temacie pytanie właśnie tak odpowiedział
    http://www.pictureflow.com/forum/showthread.php?t=7674

Dla mnie to w zasadzie bez różnicy, bo i tak nie zamierzam ustawiać balansu w puszce na whibal.
    Ostatnio edytowane przez p13ka ; 30-01-2006 o 18:43

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

...
    Dla mnie to w zasadzie bez różnicy, bo i tak nie zamierzam ustawiać balansu w puszce na whibal.
    :-) Dla mnie też. Podobnie jak nie zamierzam robić w JPEG-ach :-)

Pozdrawiam
    Janusz

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów