Ustaw WB w aparacie - rób tylko JPG.
Raw nie ma przypisanego balansu bieli - definiujesz go potem w odrawiarce, a ta nie da rady ci ustawić takiego samego jak zrobiłeś to ustawiając predefiniowany w aparacie podczas robienia zdjęć.
Ustaw WB w aparacie - rób tylko JPG.
Raw nie ma przypisanego balansu bieli - definiujesz go potem w odrawiarce, a ta nie da rady ci ustawić takiego samego jak zrobiłeś to ustawiając predefiniowany w aparacie podczas robienia zdjęć.
R6 + S17-35 + 24-70/2.8 + 50/1.8 + 85/1.8 + 70-200/2.8
Ex Sony a6500, 70D, 40D, 30D
Teoretycznie tak, ale moje doświadczenia w tej materii mówią co innego.
Próbowałem zabawy w IR na 30D z filtrem od cokina - nie jest najlepszy, ale dało się z bólami. Po wielu próbach doszedłem do wniosku że WB wzięty z zielonej trawy zapisany jako custom WB i strzelanie na jpgu w puszce wychodzi dużo lepiej od tego co pokazywał DPP na rawie nawet z predefiniowanym w ten sam sposób WB.
Dziwne ale tak było.
Także autorowi wątku polecam taką metodę.
R6 + S17-35 + 24-70/2.8 + 50/1.8 + 85/1.8 + 70-200/2.8
Ex Sony a6500, 70D, 40D, 30D
Witajcie, małe know-how na temat zdjęć w IR.
Balans bieli ustawiamy wg wzorca - z założonym filtrem robimy zdjęcie trawy
Druga sprawa - tylko jpg
Trzecia - z ostrością jest partyzantka - trzeba w zależności od szkła się nauczyć.
Osobiście wkraczam w temat jednak już sporo rzeczy udało się zrobić począwszy od własnoręcznej przeróbki EOS 10D - wyciąłem z matrycy filtr IR-cut i dzięki temu robię zdjęcia na czasach jakie użwamy przy tradycyjnym forotogafowaniu. Oczywiście na obiektywie mam filtr IR 720nm. Docelowo filtr będzie docięty i wstawiony na matrycę w miejsce usuniętego
Niebawem zacznę wstawiać pierwsze klapsy w IR na FB![]()
--------------------------------------------
EOS 50D / Tamcio 2.8 17-50 / samyang 8mm / 50 1,8
EOS 10D after IR conversion